pondělí 8. června 2020

Podivná úchylka?

Na stará kolena jsem se s foťákem v ruce začala dobývat do kostelů a chrámů. Dobývat se, není zrovna ten úplně správný výraz, nikam se nevloupávám, ale nemohu minout žádnou sakrální stavbu, aniž bych nevzala za kliku. Podotýkám, že nejsem věřící. Jedu někam na výlet a už předem mám tyto stavby zmapované, i když je cíl výletu úplně jiný. Často narazím na zamčené dveře, někdy mohu vejít do předsíně, ale dál se nedostanu. Manžel už se mnou trpělivost má, ovšem syn vždy utíká pryč, myslí si, že páchám něco nepatřičného.


Jakou mám však radost, když je kostel otevřený a já mohu vejít a nasát atmosféru. Jen mám jako ateista problém s tím, jak se chovat, abych nepobouřila věřící, kteří třeba v kostele jsou. Vím, že se před oltářem kleká, že se věřící pokřižuje, ale přijde mi to ode mne pokrytecké. Proto se k oltáři blížím vždy boční lodí a potichoučku. Musím k oltáři dojít. Nejlépe je dojít přímo před něj, abych mohla svůj fotoaparát namířit k objektu mého zájmu. Už tušíte? Návštěvníci mých stránek už vědí, že sbírám varhany.

Chrámové varhany jsou unikátní kousky a postavené vždy pro konkrétní kostel, pro jeho velikost a je to hotová věda sestavit nástroj na míru a jsou to unikátní originální kousky. Vždy se snažím o varhanách něco dovědět a to je také velmi dobrodružné pátrání. Někdo si ťuká na čelo, že k čemu mi to je, jiný kroutí hlavou, že jsem potrhlá a syn je přesvědčen, že jsem úchyl.

Nevěřili byste, kolik dobrodružství se při takovém focení zažije.
Když už se totiž do kostela dostanu, chci se dostat i nahoru k nástroji samotnému. Kostely bývají otevřené v rámci oslav měst, ale hlavně při bohoslužbách. Není ovšem vhodné postavit se při mši zadkem k sloužícímu duchovnímu. Tak úchylná zase nejsem. Musím přijít před nebo po obřadu. I tak narazím na zvědavé pohledy několika věřících.

Ovšem nevěřili byste, jak jsou někteří kostelníci a správci vděční za zájem, když s nimi prohodím pár slov. Pak zase nevím, jak z rozhovoru vycouvat, protože se totální laik baví s odborníkem. Nebo jsem jednou nakoukla do místnosti vedle vchodu do kostela v domnění, že jsou tam schody nahoru k varhanám. Schody nikde a já rychle vycouvala. Farář si mně však všiml a volal na mne, ať jdu klidně dál. To je situace. V ten moment jsem začala koktat a připadala si jako zloděj. Nicméně se mi podařilo vysoukat ze sebe dotaz, zda bych se mohla podívat k varhanám. Pan farář děl, že jistě, ale musím jít ven z kostela a k varhanám vystoupat bočním schodištěm.

No zkrátím to. Fotografuje kde kdo, já tedy také cvakám, ale mám i tuhle úchylku, či zvláštní zálibu, že fotím kostelní varhany u nás i v blízkém zahraničí.


 Svou sbírku si tedy také dám s dovolením na tyto stránky.


3 komentáře:

  1. Maruško já také v každém městě navštěvuji kostely a také nepatřím mezi ty skalní věřící i když jsem pokřtěná, na Svatém přijímání jsem nebyla... Maminka věřící byla a mnohé mi vysvětlila. Při vstupu do kostela se vždy pokloním a pokřižuji a chovám se tiše. V mém foťáku lze vypnout i cvakání uzávěrky, tak že fotím potichu, pokud se tam fotit smí. Pokud jsou tam věřící, tak odříkám i Otčenáš, protože si myslím, že se to sluší. Bibli jsem sice četla, ale nějak z ní mám v hlavě zmatek...Přeji Ti krásné dny a mnoho krásných varhanních úlovků.

    OdpovědětVymazat
  2. Já to mám také tak. Tarínkova rodina je silně věřící, ale tatínek už nás vedl jinak, ale naučil nás modlit. Pro mne je právě to získání fotky varhan velmi dobrodružné a zažila jsem mnoho vstřícných a milých lidí, kteří měli pochopení. Také u každého článku o ulovených varhanách krátký příběh o získání mám, pokud to nebylo jen vstoupením do kostela. Některé kostely bývají otevřené stále jiné před mší a chvíli po ní. A tak si i zjišťuji, kdy probíhají mše. Mne ten nástroj uchvacuje, kolik století přežil s nějakými úpravami. Jen škoda, že varhanářů ubývá. Fotila jsem varhany ve Frenštátě a bylo tam pár věřících. omluvila jsem se jim a vysvětlila, že jen vyfotím varhany. Jedna paní mi řekla, že tam nejsou. Pravím, však vidím píšťaly i skříň, ale prý nejsou funkční, hudba se už jen reprodukuje z nahrávky. No je to pro mne velmi zajímavé téma. A na srazu spolužákl jsem se dověděla, že stejně tak fotí varhany doma i po světě náš místní farář. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Maruško, také ráda fotím a to i neobvyklá místa. Obdivuji, co všechno máte procestované. Varhany jsou krásné a je dobře, že jsou uchovány i pro budoucí generace.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.