pátek 5. června 2020

Štramberk město a hrad

Horské městečko Štramberk v centru Štramberské vrchoviny se rozprostírá na svazích Zámeckého kopce, Kotouče, Bílé hory, Libotínských vrchů a Červeného kamene v předhůří Beskyd. Pro svou malebnost si získal i přízvisko  "Moravský Betlém". A sem vás nyní zavedu. Fotografie jsou posbírané z  návštěv v různém období.

Do některých zajímavých míst Štramberka jsem váš již zavedla, například do Arboreta nebo na Kamenárku. Nyní se podíváme do města samotného a na Trúbu. 
Nejprve pár zajímavých údajů z historie města.
Městečko vyrostlo na docela prudkých svazích a ke stavbě se používal místní kámen. 
Když půjdeme do města od Kamenárky...
Naskytne se nám tento pohled na město s hradem
Uličky pod hradem jsou kamenité a úzké
Výhled z Trúby
Přiznám se, že nahoře na věži jsem ještě nebyla. Proč se trmácet nahoru, když výhled je z hradeb na všechny strany. 
Na hradě je nebo byla prima hospůdka. Proč hovořím v minulém čase.? 
Hospůdka pod věží byla zdobená všelijakými trampskými a turistickými předměty, jako starý batoh, staré pohorky..., ale v jedné z místností stál i klavír a kytara, na kterou si mohl zahrát, kdo chtěl. Obsluha jen kmitala a bylo tu příjemně. 
Pak nastala rekonstrukce věže a zároveň se obnovila a nově vybavila kuchyň přímo u paty věže a místnost se suvenýry se proměnila v restaurační prostor. V době naší návštěvy v roce 2016 však byla těsně před otevřením, proto jsme zavítali do naší staré známé hospůdky a zůstali jsme pav. Výzdoba nikde, strohé stěny, obsluha mizerná. Byli jsme dva a když jsem řekla, že si dáme polívku, donesli jednu. Doobjednala jsem tedy druhou. S druhým jídlem to nebylo o moc lepší. Sice dobré, ale jeden měl skoro snědeno a druhý mu hladově čučel do talíře. Je možné, že to tam tedy končilo díky nově otevírané restauraci, a proto už nezájem. Osobně si myslím, že by se tam uživily obě restaurace. 
Sejdeme do města známých štramberských uši. To je dobrota z perníkového těsta a dělá se v mnoha domech. V jedné prodejně je dělají přímo před vámi a můžete si koupit již studené zabalené nebo teplé s jakoukoli mňamkavou náplní .
V létě ožívá Štramberk všelijakými akcemi jako jsou historický šerm, divadla a kapely.
Střípky ze Štramberka. Trochu atmosféry. 
Video se nezobrazí ve verzi pro mobil. je třeba přepnout do verze pro web. 
 Příště se podíváme, jak toto městečko vypadá v zimě a projdeme se zase úplně jinou cestou přes Národní sad, která je neméně zajímavá, tedy  kolem zvoničky, pomníků a do jeskyně Šipka.

1 komentář:

Děkuji za návštěvu a váš komentář.