čtvrtek 24. prosince 2020

Varhany v Bouzově

Do tohoto šuplíčku jsem si vložila dva kousky varhan. Jako první jsou to varhany z farního kostela sv. Gotharda, který stojí ve svahu pod hradem Bouzov.

Stoupáme k hradu a samozřejmě mám zájem nakouknout, zda se dá do kostela již dostat. Kolem boční kostelní zdi se také dá jít na hrad, tak to zkusíme. Dveře kostela jsou otevřené. Do kostela vstupuji z boční strany. Vlevo oltář, vpravo nahoře varhany. V kostele nikdo, jen malé asi 3 leté dítě.   Přišlo mi to zvláštní, připadala jsem si jako vetřelec. Rychle jsem vyfotila varhany, když dítě začalo volat maminku a ta se ještě s dalším dítětem ozvala z ochozu.

Pozdravím a a omlouvám se za vstup, vysvětluji, proč tam jsem a jestli si mohu nástroj vyfotit.Paní souhlasila a dokonce volala, že mohu jít přes sakristii nahoru. Nikdy jsem v soukromých prostorách kněze nebyla, vstoupila jsem tedy s velkým respektem. Mladá paní mi šla naproti. Dověděla jsem se tedy, že ona kostel jen větrá. Vše otevřela i pro mne. Byla jsem opět ve správný čas na správném místě.

První instalace varhan není známa a také se nedochovala původní skříň. První záznam o opravě varhan pochází z roku 1831 (Karel Toulec), 1846 (Jan Basmayer), 1862 (Jan Blasmayer olomoucký varhanář) a kolem roku 1882 došlo k transféru varhan do Pavlova u Loštic. Další záznamy se mi nepodařilo zjistit, proto je mi záhadou, jak se opět ocitly v kostele v Bouzově nebo zda jsou to vůbec ty původní.


O bouzovském farním kostele sv. Gotharda lze ve zkratce napsat, že se jedná o jednolodní stavbu s boční kaplí, v jejíž předsíni se nachází reliéf Panny Marie. Kostel byl postaven - jako goticko-renesanční hradní kaple - zřejmě kolem roku 1540 (některé prameny však tvrdí, že kaple pochází ze stejného období jako hrad, tedy nejpozději z počátku 14. století). Rozhodující přestavba kostela proběhla v letech 1727 - 1728, i když některé informační zdroje hovoří o prvních úpravách již v roce 1696 a o následném prodloužení kostela v roce 1746.

Další varhany z Bouzova najdete v hradní kapli. Jsou malé, ale i kaple není nějak veliká. Potvrdilo se mi, že i tento nástroj je dělaný na míru prostor, ve kterých bude znít.

Tyto varhany jsou svým umístěním unikátní a v roce 2017 byla vyhlášena sbírka na jejich opravu.


3 komentáře:

  1. Maruško , je to nádherný nástroj. Málokde je ta možnost vidět varhany hned z několika stran a dokonce se dostat až tam, kde sedi varhaník.Překvapilo mě, ze tam mají dokonce dvoje. Nádherně a zajímavé. Krásné svátky Maruško .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jedny jsou v kostele pod hradem a druhé na hradě v malé hradní kapli.:)

      Vymazat
  2. Takový záběr na varhany z pohledu varhaníka se běžně nevidí. Zajímavé je, jak to odtud působí prostě - podle obyčejné dřevěné lavice by nikdo nečekal, že vzadu jsou zářící impozantní píšťaly.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.