středa 30. srpna 2023

Kutná Hora

 Jako základní tábor pro letošní týdenní poznávací dovolenou jsme zvolili  město Kutná Hora, neboť Středočeskému kraji  ještě hodně návštěv dlužíme. 
Celá dovolená je tedy v naší režii. Ubytování jsme si zajistili téměř proti autobusovému nádraží, jelikož autobus se stane naším hlavním dopravním prostředkem hned vedle vlaku a jako bonus navíc je na autobusovém nádraží market Billa, nemusíme tedy vozit s sebou žádné zásoby jídla a pití ani na první dny.
Je 22. července 2023 (trochu se tedy nyní přeneseme v čase). První část cesty do Kutné Hory zvládáme vlakem do Kolína a dál po dvou hodinách autobusem. Volný čas kolem poledne jsme využili obědem v obchodním domě.  V hotelu jsme byli vlídně přijati, zaplatili jsme cenu stanovenou v Eurech a šli se ubytovat. Na rozdíl od ubytování na letošním zájezdu naprostý luxus. Dostatek světla, pokoj směr východ, klimatizace na dálkové ovládání, vybavený kuchyňský kout, příslušenství, vestavěná šatna..
Osvěžíme se a vydáváme se na procházku do města. Je velké vedro, naplánovaný okruh však není zas tak náročný, mohli bychom to zvládnout v pohodě. 
První zastávka je v kostele sv. Jakuba, u něhož je i vyhlídka na údolí a návrší s chrámem sv. Barbory. 
Do chrámu jsme nešli, protože tam byl zákaz fotografování a ještě dost vysoké vstupné a fronta.
Galerii jsme měli v záloze, kdyby bylo nějak moc nevlídné počasí a nakonec tedy na její návštěvu nedošlo. 
Pohled na Vlašský dvůr
Tady jsme si poseděli pěkně ve stínu s ledovou kávičkou. 
A stoupáme po schodech nahoru.
Do té kaple a kláštera, respektive do vinařství, které se v jeho části nachází se půjdeme podívat až v pátek večer, ale teprve je sobota, tak ještě nakoupit hlavně pití a na večeři si zajdeme do naší restaurace. Musím říct, že i když je restaurace v areálu penzionu, dodržuje se večerka. 
Pro dnešek tedy ahoj a pokračovat budeme příště návštěvou Kolína. 

26 komentářů:

  1. V Kutné Hoře jsme také byli vlakem a město si prošli. Jediné, co jsem odmítla, byla Kostnice. Ač hojně navštěvované místo, myslím, že ostatky by měly odpočívat v pokoji a jít tam, to mě opravdu nelákalo. Kostel s klášterem v Sedlci je krásný a měli jsme ještě namířeno nahoru na Kaňk, ale přišla bouřka, tak jsme to vzdali. Maruško měli jste moc hezkou procházku městem. Tam je toho mnoho na obdivování. Hezké fotografie jsi pořídila. Měj se moc hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klášter v Sedlci jsme nakonec nenavštívili, v posledním vstupu z dovolené se zmíním proč tomu tak bylo. Kostnice v plánu nebyla, výletu na rozhlednu jsme jeden den věnovali.

      Vymazat
  2. Maruško, moc hezky jsem se s vámi prošla. Nedávno byl vnuk v Kutné Hoře pracovně a moc se mu památky líbily, zřejmě nestihl toho tolik jako vy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kutná Hora opravdu stojí za návštěvu a je jasné, že pracovní povinnosti hodně svazují.

      Vymazat
  3. Maruško, ráda jsem se podívala na KH tvýma očima. Nemáme to daleko, občas tam zajedeme pokochat se, na kávu, procházku. Je to krásné město...
    Děkuji a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, ano, možná by stálo ta zo věnovat jí více času, ale když už jsme v těchto končinách byli, nakoukli jsme i jinam.

      Vymazat
  4. Kutná Hora je krásné město a má hodně co nabídnout.Chtěla bych si zopakovat návštěvu města,byli jsme tu
    s vnoučatama a to je už pár let.Poslední roky jsme ji vždy míjeli,když jsme vozili vnučku do Humpolce.
    Chrám sv.Barbory je vidět z dálky.Pořídila jsi nádherné fotografie
    Měj hezké dny Maruško

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sv. Barbara a okolní areál je asi stejný symbol pro KH jako Špilberk pro Brno a podobně. Jsem ráda, že se nám vydařilo počasí.

      Vymazat
  5. Udělali jse si parádní dovolenou Maruško,krásné fotky jako vždy.Jen mne překvapilo,že v chrámu sv.Barbory se nesmí fotit a platí se vstupné.Navštívili jsme v r.2021 a fotit se mohlo bez problémů.Prohlídka byla s průvodcem,jen pro naši skupinku STP,tudíž nevím zda se platilo.Fotky z chrámu jsou na mém Blogu z r.2021.Dovolenou jste si jistě parádně užili,měj hezké další dny...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vida. Časy se mění. V každém kostele je to jinak, možná záleží na průbodci, nebo když to bylo jen pro vaši skupinu, nebo mimo nějakou sezónu. Prostě byla tam v době naší návštěvy značka přeškrtnutého fotoaparátu. Ale nevadí, podívám se k Tobě. 😊

      Vymazat
  6. Bellissima gita,chiesa e panorami meravigliosi.Buona giornata!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Grazie Olga, è davvero bellissimo lì. Buona giornata.

      Vymazat
  7. Krásné fotky a vůbec reportáž o Kutné Hoře! Těším se na další články z dovolené blízko nás :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. škoda, že to máme dost daleko na běžný jednodenní výlet. Určitě bych se sem vrátila ráda.

      Vymazat
  8. Kutná Hora je od nás daleko, ale byla jsem tam asi 3x, chce to opakovanou návštěvu, aby to člověk všechno "strávil". Poslední návštěvu mám samozřejmě v paměti, tehdy bylo možné ve sv. Barboře i fotit a fotek mám "neúrekom". Ještě že tak, ale víš co, ten přeškrtnutý foťák byl i v bazilice na Sv. Kopečku. Přítel říká - tam je zákaz a balil foťák. Říkám, nesmíš brát všechno tak vážně. Nebylo tam moc lidí, tak jsem začala fotit, nakonec fotili všichni a gól byl, fotil tam i duchovní, který tam s doprovodem přišel. Pak jsem to v tamním muzeu jinému duchovnímu "vysvětlila", že tyto zákazy se mi nelíbí a že by v tom měli slevit. Takové hovory mě vždycky "hodně baví". 👍 Ubytování jste měli podle fotek příjemné a budu sledovat další články.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha, tak příště se nedám odradit obrázkem. Ale pamatuju na Baziliku na Vávelu v Polsku a tam to střežili bedlivě. Snad na každých deset kroků stál olifrejovaný strážce. Na svatém Kopečku jsem fotila normálně, už si nevzpomínám, že by tam byl zákaz. Velehrad je také velmi nvštěvovaný a tam zákaz nebyl a užila jsem si to. kdysi. A letos jsem přes zákaz fotila v Kolíně, protože to začal jiný pán a průvodkyně nic neřekla. Však se v článku z kostela sv. Bartoloměje o tom zmínám. Ještě před pár lety bylo i na některých zámcích focení za poplatek a ten jsem si vždy zapltila. Pak to zrušili, ale prý je na kastelánech jednotlivých památek, jak si toto ošetří a klidně mohou focení zakázat. Někdy to focení a pobíhání fotografů ve skupině dost ruší výklad průvodců.

      Vymazat
  9. Maruško, tak na tvé pojetí Kutné Hory jsem moc zvedavá. Ohledně zákazů focení - obvykle se smí fotit bez blesku. Líbí se mi, že chceš něco vidět a uděláš pro to všechno. Znám ten pocit.
    Tak at se ti i nadále daří. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Jiřinko. V Kutné Hoře už jsme pak šli jen na rozhlednu. Ale podnikli jsme výlety do okolí.

      Vymazat
  10. Ahoj, ahoj, taky jsme byli začátkem července v KH. Moc pěkný výlet. Měj pohodový den.
    Blog MonalisaBeautyEriAnna

    OdpovědětVymazat
  11. Jsem ráda,že jsem se konečně mohla "podívat"do Kutné Hory. Když jsme se vracívali z Moravy,tak jsem se chtěla zastavit. Bohužel,drahá polovička to nesnáší.Typický gaučák ☻
    Přeji další krásné výlety,kterými mi představíš naši nádhernou zemičku.
    Eva H.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, tohle znám. když nás někam vezl starší syn, ani jsem si netroufla požádat, že bychom někde zastavili a prošli se. Prostě je zadána cesta z bodu A do bodu B a maximálně se zastaví na benzínce s motorestem. :)

      Vymazat
  12. V Kutné Hoře jsem byla na zájezdu a bylo to moc pěkné. Navštívili jsme i Kostnici. V chrámu sv.Barbory jsem normálně fotila a fotili i jiní.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, přístě se nebudu moc dívat po cedulkách nebo se vyptávat. V kostnici KH jsme nebyli, ale další den pak v Kolíně.

      Vymazat
  13. Já si fotografování v Barboře zaplatila, protože jsem asi jako ty - příliš respektující nařízení... Pravdou je, že to stálo za ty peníze, dokonce se mi podařilo nahrát chvíli varhany, protože tam právě probíhala zkouška na večerní koncert. Byla jsem tu už aspoň po čtvrté, je to moc krásný chrám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi jsem tedy měla vydržet k pokladně a mohla si focení zaplatit. Syn jen viděl frontu a tahal mě pryč. Škoda


      Vymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.