úterý 7. července 2020

Státní zámek Hluboká nad Vltavou

Z Tábora jsme se vypravili i do Hluboké nad Vltavou. Jednak je tam krásný zámek, který jsem navštívila naposledy jako dítě školou povinné a také ZOO. To už bude další zoologická zahrada, kterou navštívíme v rámci naší dovolené. Nyní se ale nejprve vydáme na zámek. Jeli jsme autobusem přes Týn nad Vltavou, kolem Temelína těsně pod chladícími věžemi. Při vystoupení z autobusu nás přivítali čápi na komíně hned naproti zastávky. Přijeli jsme brzy, zámek se ještě neotvírá, ale zahrady jsou otevřené mnohem dříve. 

Opět jsme na zámku a v zahradách první. Je to úžasné. Ranní sluníčko sice zámek halí do stínu, ale nevadí i tak si to tu užíváme. 
Tentokrát jsme byli i na prohlídce zámku, ovšem ani tady se nesmělo loni fotit. Sice už na zámcích není focení zpoplatněné, ale vše prý záleží na kastelánech. A ti už většinou focení zakazují. Chápu, že focení ruší průvodce,  zvláště, když děti pobíhají s mobily a zažila jsem, že si navzájem i fotky ukazovaly při výkladu a průvodce musel mít dojem, že ho nikdo neposlouchá, i když se snaží hlučící skupinku přeřvat. Proto bych se přikláněla k navrácení platby za focení.  No nedá se nic dělat. 
A my nyní pokračujeme pěšky k ZOO. Zpět plánujeme plavbu přívozem po Munickém rybníku. 


2 komentáře:

  1. Nádherné fotografie. A samozřejmě že k tomuto zámku není co dodat. Vnitřky jsou úžasné. My jsme tam byli před třemi roky a fotit se také nesmělo. Je to hlavně kvůli tomu, že se v památkách dost fotilo s bleskem a to obrazům a výmalbám škodí a mnozí návštěvníci jsou opravdu neukáznění a nám slušným, kteří bychom pravidla dodržovali, to prostě zkazili.

    OdpovědětVymazat
  2. Maruško, když jsme tady byli, bydleli jsme v hotele Štekl, který je vybudovaný z hospodářských budov pod zámkem. Večerní procházky parkem byly velký bonus...
    S tím focením souhlasím!
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.