středa 5. srpna 2020

V uličkách Znojma

Máte-li chvilku čas, projděte se se mnou uličkami města Znojma. I když toto město v kraji vína bylo naší přestupní stanicí na různých výletech krajem, nemohli jsme vynechat jeho pamětihodnosti.  Nyní projdeme městem a naším cílem bude nakonec i znojemský hrad, kostel sv. Mikuláše a muzeum motorismu.


Historické město na ostrohu nad Dyjí je jedno z nejstarších a nejlépe dochovaných měst na Moravě. Doloženo r. 1046. Od r. 1055 je sídlem údělného knížectví. Před r. 1100 byl nad Gránickým potokem vystavěn hrad a podhradí povýšeno na královské město r. 1226. Památková zóna je obklopena velkou částí dochovaných hradeb. I přes svou bohatou historii je nyní Znojmo městem průmyslovým. Nejvíce proslulo pěstováním a zpracování vína a okurek.



Městské hrady a park-horní
Kolonáda u městských lázní


Kostel sv. Michala
Pamětní deska na jednom z domků na Divišově náměstí mě dostala. Cimrmanologie je prostě geniální. Je znám přesně den a hodina, jen se spekuluje o roku možné návštěvy. :D Stejně povznášející pocit jsem měla na zastávce Kaproun (Jižní Čechy) na poslední úzkorozchodné železnici v Čechách. Tady Járu vyhodil revizor z vlaku ...A o tom se nespekuluje, to je holý fakt.
Vlkova ulice-směr Horní náměstí
I ve Znojmě mají Václavské náměstí
Na Václavském náměstí je Dům sv. Klementa s pamětní deskou
Znojemský pivovar, přes který se dá také projít do zámku.
Velká Františkánská směr Mikulášské náměstí
Výhled od sv. Mikuláše
Dvůr fary u sv. Mikuláše
Fara sv Mikuláše
Karolíniny sady
Kostel sv. Mikuláše a v pozadí znojemský hrad a Deblínský zámek. 
Přišli jsme na Masarykovo náměstí
Jan sv. Křtitel
Příště se podíváme na hrad a do zámku.

6 komentářů:

  1. Maruško, procházka Znojmem se mi moc líbila. Kdysi jsme se tu krátce zastavili a vidím, že se budeme muset vrátit a Znojmo si více prohlédnout.
    Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
  2. Ve Znojmě jsem byla jenom jednou. Hráli jsme tam loutkové divadlo. Takže na nějaké velké procházení po městě nezbyl čas. Já si hlavně pamatuji jejich hezkou budovu divadla a některé ulice, kterými jsme procházeli.
    Takže ráda jsem se prošla Tvými fotkami a na další se těším.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Ze Znojma jsem vždycky viděla jen průtah a v dálce věž kostela sv. Mikuláše a pak něco jako klášter či co to bylo kde sídlí znojemské vinařství. Ale ten je krásný...

    OdpovědětVymazat
  4. Znojmo jsem roky znala jen jako tranzitní město směrem na jih. Až před pár lety jsem tam prožili víkend, bydleli jsme naproti kostelu a objevili jsme tu krásu.
    Maruško, děkuji za připomenutí a přeji hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Už to bude asi aj dvadsať rokov, čo som v Znojme raz bola, no veľa si z mesta nepamätám. Mám ho poznačené v plánoch, že tam pôjdem fotiť aj sochy Nepomuckého. Zatiaľ som mala v poznámkach dve, zdá sa mi, že ty si odfotila ďalšiu, teda tretiu. Ešte toto leto si Znojmo naplánujem aj ja. Ďakujem za pripomenutie.

    OdpovědětVymazat
  6. Také už je to nějaký čas,kdy jsem ve Znojmě byla,tak jsem si to tvými hezkými obrázky oživila....

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.