pátek 1. ledna 2021

Chrám Zvěstování Panny Marie ve Šternberku

 Ve Šternberku jsem slíbila hlavně hrad. Ten byl také naším cílem. Ale než vás na něj zavedu, stavíme se v kostele Zvěstování Panny Marie. Provádí se zde komentované prohlídky ve dvou okruzích.

Pod kostelem mineme Mariánský slout a na severní straně schodiště jsou umístěny smírčí kříže a památník místnímu sochaři.

Kostel se nachází na Horním náměstí a jelikož jsme již navštívili Muzeum času a čas nás tlačí, přemýšlím, kterou prohlídku zvolit. Michal trochu protestuje, ale já bych chtěla vidět varhany. Prohlídka kláštera spojená s prohlídkou kostela a zastávkou u varhan s ukázkou hudby je právě ta delší. V popise návštěvnosti jsem se dověděla, že mám v případě zájmu zatelefonovat na jisté číslo. Telefonuji a dovídám se, že na tuhle prohlídku si máme počkat asi tak 10 minut. Tedy čekáme, ale po chvilce se otevřou dveře do dvora kláštera a vychází průvodce se dvěma mladými lidmi. Na velkou prohlídku si musím prý ještě počkat, protože oni ještě pokračují do kostela. Osměluji se, že mi jde hlavně o ty varhany, že by mi stačila prohlídka kostela. Průvodce tedy svolil ať jdeme s nimi. Měli jsme štěstí, ani jsme neplatili vstupné a tak jsem hodila nějakou tu korunku do kostelní kasičky. Během krátkého čekání jsem vyfotila historii v kostce.
Klasicistní chrám, který nahradil původní gotický kostel, byl dokončen v roce 1783. Autorem jeho návrhu byl architekt František Antonín Grimm. Po zrušení augustiniánského kláštera Josefem II. v 18. století se stává farním kostelem.  Dominantou interiéru je hlavní oltář z roku 1798 a nové varhany. Významnou památkou je Šternberská madona z konce 14. století.
Kostel je 65 m dlouhý, výška chrámové lodi je 30 m. Věže jsou vysoké 60 m. Z gotické stavby se zachovala část křížové chodby, která spojuje kostel s klášterem. V našem století kostel značně utrpěl. V roce 1927 shořely barokní varhany. Nahrazeny byly roku 1930 nynějšími varhanami. Břidlicová střecha značně chátrala a tím trpěla stropní výmalba. V roce 1969 bylo započato s obnovou střechy, byla pokryta novou břidlicovou krytinou. Náklad činil 2 miliony korun. V roce 1979 byla dokončena oprava fasády kostela.
Zatím co my jsme prošli křížovou cestou do kostela a procházeli se dole, jiná malá výprava došla svým delším okruhem až nahoru k varhanám, kde ji čekala i ukázka hudby. Samozřejmě jsme se tedy hudbou pokochali i my. Kolem varhan je zatím jen dřevěná konstrukce a dřevěné sochy andělů, kteří budou pak u varhan čekají dole u sloupů kostela. V současné době jsou již andělé na svém místě a na konci článku vložím zapůjčenou fotografii. 
a nyní zapůjčená fotografie hotových varhan.
No a nyní konečně tedy do hradu. :)
Hezký den přeji. 

7 komentářů:

  1. Maruško, děkuji za zprostředkování té nádhery a přeji PF 2021! Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Nádherný interiér kostela.Dlouho jsem už v žádném nebyla.Všechno je zavřené.

    OdpovědětVymazat
  3. Kostel je impozantní, jak z Itálie, Rakouska či Německa. A také krásně udržovaný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, klášterníci se starají. :) V Lipníku nad Bečvou je také jeden kostel plný maleb s bohatou štukovou výzdobou, ale teče do něho, zžírá ho plíseň, malby vybledávají. Ještě se o něm v některém příštím vstupu zmíním. Ten by si také zasloužil oživit.

      Vymazat
  4. Nádherný kostel i krásný vnitřek kostela a ty malby jsou úžasné.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.