sobota 16. ledna 2021

Kámen z Radhoště pro Národní divadlo

 Na hřebeni Radhoště ještě chvíli zůstaneme. Možná právě proto, že jsem neměla moc široký výhled do krajiny jako třeba v létě nebo za krásného počasí, upoutaly více moji pozornost tabule naučné stezky. Vypráví o všem možném, co se týká života lidského, zvířecího i rostlinstva v okolí Radhoště. Nevím, jak je možné, že jsem dříve přehlédla právě tuto tabuli, nebo spíš pamětní desku pod tabulí. Zřejmě byla instalována nedávno po dokončení silnice na Radhošť. Silnice se možná někomu nelíbí, ale je určena jen pro pěší a cyklisty a autem sem smí jen obsluha vysílače, či hotelu Radegast. Široce vyšlapaný pruh po celém hřbetu hory už spíše škodil tomuto prostředí. Nyní mohou na Radhošť i maminky s kočárky a pohodlněji i vozíčkáři.

Prý se právě nacházíme nad místem, které se jmenuje Zaryje. Svahy jsou různě zprohýbané a vystupují tu pískovcové skalky. Přesně tak vypadají místa, kde je možné najít jeskyně, kterým Valaši říkají "ďůry". A radhošťské podzemí je protkané hustou sítí chodeb jeskyně Cyrilka. Nejde však o jeskyni s krápníkovou výzdobou, Cyrilka má stěny chodeb jen kamenné, někde velmi úzké jinde široké. Podzemí Radhoště odedávna lákalo lidi k prozkoumávání. Pokusil se o to v roce 1888 i spisovatel Svatopluk Čech.

Jeskyně Cyrilka patří k nejvýše položeným, kde zimují netopýři. Pastevci na salaších některé jeskyně využívali jako sklepy na výrobky z mléka, jiné zase zasypávali, aby jim do nich nepadaly ovce. Jeskyně na Radhošti lákaly odedávna ke hledání pokladů. Stěny pískovcových bloků jsou někdy téměř rovné, což svádělo k myšlence, že byly vytvořeny člověkem. Jelikož se některé skalní bloky stále pohybují, je vstup do jeskyní životu nebezpečný a navíc lidská přítomnost v nevhodnou dobu může znamenat smrt netopýrů.Tento článek rozhodně není pozvánka ke vstupu do jeskyní i tabule naučné stezky před vstupem varuje.

A jak to s tím kamenem pro Národní divadlo bylo od začátku, nám vysvětlí tabulka připevněná k tabuli naučné stezky


Hezký den


15 komentářů:

  1. Na Radhošti jsem byla už hodně dávno - v sedmé třídě na školním výletě. Asi to je ostuda, ale já jsem nevěděla, že jeden ze základních kamenu ND byl odtud.Tak teď už to vím :-).
    Měj se hezky a přeji pohodový víkend !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nic si z toho nedělej, já jsem se to také dověděla až nedávno. :)

      Vymazat
  2. Místo na Zaryjích, odkud je kámen jsem si fotila při naší návštěvě. Kdysi jsem byla na prohlídce Národního divadla, jejíž součástí byly i základní kameny. Tehdy mi utkvěl v hlavě kámen z Řípu, asi proto, že jsem na něm několikrát byla a část mé rodiny pochází z Mělnicka.
    Heký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A vidíš, to je ostuda, že já jsem ještě nevystoupala na horu Říp, kde se praotec Čech zastavil a jemu vděčím, že sem mé předky zavedl a já mohu žít v tak krásné krajině. Měla bych to ještě napravit a na Říp se někdy vypravit. Hezký den, Alenko.

      Vymazat
  3. Moc hezky napsáno Maruško. Na Radhošti jsem byla několikrát, nyní bych už tu dálku nezvládla, ale na Pustevny se chystáme až opadne covid. Za dva roky mě bude 70 a tak to budu mít jako jedno přání, druhé bude návštěva Lysé hory, tedy pokud bude na Lysou ještě jezdit autobus ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také bych se na lysou chtěla ještě podívat. Ale to bych musela stihnout autobus z Frýdku myslím. Na Pustevny bych také chtěla, protože bych chtěla vidět na vlastní oči obnovený Libušín.

      Vymazat
  4. Zajímavý článek, také jsem netušila, že kámen z Radhoště je jedním ze základních kamenů Národního divadla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem zase neznala všechny kameny a díky této naučné stezce jsem se dověděla i to. :)

      Vymazat
  5. Děkuji za zajímavé informace, Maruško!
    Přeji hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
  6. No. to je hezké, že kámen z Radhoště byl první. Mám radost, že Moravané prokázali své vlastenecké cítění :).

    Ta jeskyně bez krápníků bude asi spíš připomínat chodby v bunkru.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chodby v bunkru budou asi všelijak otesané kameny, kdežto tady budou trčet i do cesty objeviteli. A nějaký může i pošimrat na hlavě.:D My Moravané jsme potomci Velkomoravské říše a máme být na co hrdí. Ale safra, já jsem původem Chodka?, ale to nevadí, čí chleba jíš, toho píseň zpívej.....:-D ten otazník je tam na místě. :D

      Vymazat
  7. Taky mám radost z Moravského vlastenectví

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.