sobota 13. března 2021

Pevnostní město Josefov

 Včera jsme si užili krásnou procházku polskými lázněmi Kudowa Zdrój a dneska se vydáme na Kuks, ovšem s mezizastávkou v pevnostním městě Josefov. Když už jsme v těchto končinách a pohybujeme se jen veřejnou dopravou a po svých, využili jsme výhodného vlakového spojení a nakoukli i do tohoto, po léta vojenského města.

 Náměstí je typický "apelplac". Vévodí mu kostel a kašna. Měli jsme v úmyslu protáhnout se uličkami k pevnosti, ale cestou jsme narazili na vojensko-historické muzeum a tak jsem se tam nechala synem zatáhnout, i když moc důvěry jsem v budovu muzea neměla. 
Kde jinde, než v Josefově, by mělo být vojenské muzeum? Otevřel jej Miroslav Frost, současný vedoucí muzea a předmětů z vojenské historie. Máte zde jedinečnou možnost doplnit si informace z josefovského podzemí. Exposice se věnuje pevnosti v letech 1780 - 1938.
 To však není jediné lákadlo, které pro své návštěvníky muzeum uchystalo. Jeho rozsah je opravdu široký: historie československé armády od roku 1918 po současnost, předměty patřící československým vojákům bojujícím za druhé světové války v Anglii i v Dukelském průsmyku, uniformy našich i zahraničních vojsk. Třeba vás zaujmou osobní věci válečných hrdinů i vojáků, kteří byli perzekuováni komunisty. Najde zde dokumenty přibližující osud Lidic a Ležáků či parašutistů, kteří provedli atentát na Heydricha. Expozice se věnuje i válce  v Korei, ve Vietnamu či Perském zálivu. Můžete si prohlédnout ukázku bojiště z první světové války i kancelář rakousko-uherského důstojníka nebo stylizovanou barikádu připomínající Pražské povstání. 
Skříně s chronologickým vývojem okupace Československa až po Ostravskou operaci a Pražské povstání a osvobození Československa. 
Z vyhlášek a nařízení Protektorátu fakt mrazí. Za neomluvenou absenci v práci koncentrák.
Naproti muzea stojí socha císaře Josefa II. a hned vedle muzea se nachází vchod pro prohlídku pevnosti. Jméno získala pevnost po svém zakladateli. Dne 3.října 1780 dohlédl císař Josef II. na položení základního kamene. To se jí ještě říkalo Ples. Tak se nazývala obec, která zde stávala před stavbou. Přejmenována byla až po císařově smrti.

Proč se stavbou pevnosti začali? Marie Terezie musela vybudovat obranu proti pruskému králi Fridrichu II. Ztratila Slezsko a Kladsko, tamější pevnosti bylo třeba nahradit. Volba padla na tuto oblast, protože zdejší řeky mohly být v případě nutnosti vylity z koryt (vojáci se s municí u pasu ve vodě nemohou pohybovat) a protože se Ples nacházel na nejvyšším přírodním návrší v okolí.

Jsem si vědoma, že téma je specifické jen pro úzký kruh zájemců a nadšenců a ti si cestu do pevností jistě najdou, pokud už tam nebyli a fotografií vložila jen opravdu poskrovnu ve srovnání s několikapatrovým obrovským prostorem muzea.   

Texty jsou čerpány ze stránek Jaroměř a Josefov, kde se zájemci doví více.
Jak už jsem zmínila, na prohlídku podzemí jsme nešli, protože jsme před sebou ještě měli návštěvu Kuksu a té historie už fakt stačilo. Jen trochu jsme se prošli kolem a hurá do Jaroměře na vlak. 
Hezký den.

10 komentářů:

  1. Josefov je skutečně autentické místo, často využívané filmaři.
    Maruško, měj příjemnou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Pokud člověk stojí na zemi, mohou taková místa připadat nudná, ale pokud jsou vidět z leteckých záběrů, člověk musí smeknout před staviteli takových pevností. Ale žít bych v takovém městě asi nechtěla....

    OdpovědětVymazat
  3. Nesčíslněkrát jsem Josefovem projížděla, ale to vojenské šlo nějak mimo mne. :-)
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. V Josefově jsem nikdy nebyla,nevím,jetli bych tam chtěla žít.Ale za podívání jistě stojí.Hezký víkend.Marťa.

    OdpovědětVymazat
  5. Do Josefova se chtěl podívat manžel,je to už dávno,ale i pro mě to bylo zajímavé místo.

    OdpovědětVymazat
  6. Me ha gustado mucho tu blog, tienes un nuevo seguidor desde el norte de España. Gracias por enlazarme, yo también lo he hecho. Saludos.

    OdpovědětVymazat
  7. Marie, ty máš ale zmapovanou naši republiku i příhraničí, že by to vydalo na encyklopedii.
    Na Kuks se těším, když jsme tam byli před několika roky, byl v rekonstrukci.

    OdpovědětVymazat
  8. Majko, děkuji za hezkou exkurzi do míst, kde jsem mnohokrát byla. Můj strýc byl generálplukovník, který velel jednomu z okruhů naší armády se sídlem v Jaroměři. Každá návštěva byla spojena s prohlídkou těchto míst.
    Krásné fotky jsi pořídila. 👍👍

    OdpovědětVymazat
  9. Marie, v Josefově jsme byli s mužem na prohlídce části města a opevnění jen jednou, projížděli jsme město vícekrát, Sice na mne neudělalo tak škaredý dojem, jako Terezín, ale je tam negativní energie. Možná jsem jen nebyla ve formě, ale každopádně je to stavitelský zajímavý počin a jak píše někdo nade mnou, z výšky jsou pevnosti podobného typu velmi zajímavé, obdivuji hlavně vše od Vaubana. ( Francie a okolí ).
    Díky za tento článek a také ty ostatní.Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  10. Maruško moc hezké fotografie. Je to podobné jako Terezín. Tam jsem se cítila dost hrozně a znovu už bych tam nejela. i když cesta z Terezína do Litoměřic podél Ohře byla perfektní. Měj se moc pěkně.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.