středa 17. března 2021

Pražské detaily 2006

V Praze už jsme byli několikrát, ale vždy na jeden den. Návštěvu hlavního města v roce 2006  jsem dokumentovala svým úplně prvním digitálním fotoaparátem a tak omluvte i kvalitu fotek, protože to byl takový ten maličký kompakt, se kterým jsem fotila jen na automat. Ale pořád lepší, než co se mi stalo o pár let dříve s analogovým fotoaparátem. Fotila jsem s limitem 36 snímků na kinofilmu a záběry jsem si tedy vybírala co nejpečlivěji. Na nádraží cestou zpět  po celém dni  jsem zjistila, že jsem špatně založila film a ten zůstal nepřetáčen v kazetě. Tak tedy, když v Praze kvetou sakury.


20 komentářů:

  1. Koukám jak od té doby na Újezdě ty sakury vyrostly. Tam jsem fotila kvetoucí sakuru v lednu. Ale co by mne zajímalo, kde je ta nádherná obrovská magnólie? Jak já bych už si tyhle místa zas chtěla projít, jak mi to chybí!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, tak jsem koukla na mapy.cz a zjistila jsem, že ta magnolie tam už pravděpodobně není. Byla v královské zahradě hned poblíž vstupu, jak je tam kruhový záhon a než sestoupíš po schodech k fontáně, tak po levé straně. V místech mezi skleníkem a prezidentským domkem. Je tam nyní nějaký menší strom. Já jsem z té magnólie byla úplně unesená. Nikdy jsem tak obrovskou neviděla a tenkrát jsem ani pořádně nevěděla, co je to za strom.

      Vymazat
    2. Tak na té fotce zdálky je vidět vedle ní ještě jedna, to bude asi ta co je tam teď (jak říkáš dle map) já byla u letohrádku naposledy jako malá, takže co tam je nebo není už vůbec nevím. Asi až to půjde, sbalím Míšu a půjdeme se tam projít. jedna krásná veliká, ale spíš keř je na Petříně u hvězdárny, ale nikdy jsem neměla štěstí tam být když kvetla...

      Vymazat
    3. Ano ta menší je vlastně symetricky. Jsou po stranách těch schodů k fontáně. A nyní po 15. letech by mohla být větší. No nevím, kdy byly pořizovány letecké mapy a tak opravdu nevím, zda ten strom třeba byl tenkrát malý nebo jestli je nyní místo něho zasazený nový menší. Také jsem si u těchto fotek posteskla, jak byl všude kolem hradu volný vstup a jak jsou nyní všude kontroly i kvůli terorismu. No ale hlavně, abychom se už konečně mohli někam podívat a měli k tomu i to restaurační zázemí.

      Vymazat
    4. Přesně, bez té kávy s dortíkem nebo i obídku a pivka to prostě není úplný... no Hrad se neotevře podle mne dokud tam bude sedět ten žlučovitej dement...

      Vymazat
  2. Majko, pořídila jsi krásné fotky. 👍👍👍

    OdpovědětVymazat
  3. Praha plná a krásně nafocená, Marie, to se ti moc povedlo, kvetoucí stromy jsou úžasné. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Většinou jsme do Prahy jezdili na podzim, ale dvakrát to bylo jaro a to je Praha opět jiná. Také v tak velkých městech bývá jaro dříve, protože slunce se více odráží od velkých ploch domů a je tam tepleji. Tedy si myslím. :)

      Vymazat
  4. Nádherné fotografie.Tam je na každém rohu,co fotit.Hlavně se tam musím zase vydat.
    Maruško,měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Škoda, že jsme stále ještě omezení v pohybu, ale nedá se nic dělat a snad se v létě trochu vše uvolní.

      Vymazat
  5. Na Petříně, u Strahovského kláštera, Lorety, Hradu a Belvederu je opravdu moc hezky a jsou odtud krásné výhledy. Ideální je vyjet tramvají č. 22, vystoupit u Belvederu a zbytek projít.
    A není tam ani tak rušno, jako "dole".

    OdpovědětVymazat
  6. Krásná a milované místa. Maruško, děkuji za připomenutí a přeji hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
  7. V Praze jsme byli minulý rok, ale stále ještě jsem se nedostala ke zveřejnění fotografií. Měla bych to asi napravit, mám odtud slušnou zásobu fotek... no na výletě to ani jinak nejde, že? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je právě to nejhorší všechny ty fotky pak přebrat, že? :)

      Vymazat
  8. Moc krásné fotografie Maruško. Krásný výlet do Prahy. Také bych se jednou částí myšlenek do Prahy ráda podívala, ale u mně je to trochu složitější s problémem strachu z davů lidí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, my jsme tam přijeli vždy docela brzy ráno a to Praha skoro ještě spí po nočním životě. I metro jsme dopoledne zažili téměř bez lidí a to i pak později v roce 2017. Ale na exponovaných místech jako je centrum to opravdu pak pulzuje šíleně. Možná po rozvolnění ten nápor nebude hned tak veliký a ty to máš přece jen trochu blíž než já. Třeba se ti to někdy podaří.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.