sobota 14. srpna 2021

Bruntál - Uhlířský vrch

 Pátý den dovolené jsme se jeli podívat do Bruntálu, do města, kam jsem jako dítko někdy zajela s rodiči k příbuzným. Ještě nikdy jsem však nebyla v zámku a v zámeckém parku.  Počasí by podle radaru mělo vyjít, ráno bylo trochu pošmourno, ale na malou procházku ještě před návštěvou města a zámku se vydáme.

Poutní kostel na Uhlířském vrchu si z dětství pamatuju, ale netušila jsem, že stojí na místě dávno vyhaslé sopky  Nepůjdeme tedy křížovou cestou, ale vystoupíme na zastávce Slezský Kočov a pustíme se do mírného stoupání. obloha se zatahuje, ale snad nebude pršet. 
V zarostlých lukách jsme potkávali mnoho různých motýlů, ale obloha nad hlavou mne poháněla dál a nezdržovat se focením. Škoda. I když je to taková ta klíšťová tráva, určitě bych si to užila. 
Kostel Panny Marie Pomocné byl vystavěn na místě bývalé kaple v letech 1756–1765.
Od poutního kostela Panny Marie Pomocné doků vede křížová cesta krásnou starou alejí. 
Jsme na parkovišti před cestou ke kostelu a sluníčko nám vzkazuje, že dneska opravdu pršet nebude. 
Kromě zámku se podíváme i na náměstí, protože syn chce zakoupit nějaké magnetky pro jistotu, kdyby prý na zámku neměli. Ale tam se se mnou můžete podívat až  příště. 
Hezký den. 

7 komentářů:

  1. Maruško, ahoj. V Bruntále jsem nikdy nebyla, až dnes s Tebou... Moc se mě líbí stará lipovà alej. Měj hezký víkend. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Maruško, moc hezká procházka. Bruntál také neznám, tak jsem zvědavá na pokračování.
    Měj pěkný víkend.

    OdpovědětVymazat
  3. Zajímavá krajina! A kostel na moc hezkém místě.

    OdpovědětVymazat
  4. V Bruntále jsem asi také nebyla.Krajina se mi moc líbí,není taková jednotvárná.Vždy si říkám,proč jsou ty poutní kostely na kopci,než se tam poutníci dostali,ale asi proto,aby to putování za něco stálo.
    Maruško,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  5. Maruško to je zase krásný výlet. Babočku síťkovanou jsem u nás letos vůbec neviděla a okáče prosičkového jsem nafotila snad jen jednou. Jinak je motýlů docela hodně. Pochod trávou je určitě teď rizikem. Hlavně že si vás žádné klíště nenašlo. moc hezké fotografie z výletu jsi pořídila.

    OdpovědětVymazat
  6. Maruško, děkuji za moc krásnou procházku a hlavně za tip zámek v Bruntále by bylo potřeba navštívit. 👍🥰

    OdpovědětVymazat
  7. Nádhera! Sem se jen tak nedostanu, ráda jsem se podívala.
    Maruško, Měj pohodový den. Helena

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.