pátek 26. listopadu 2021

Lesopark Abácie ve Valašském Meziříčí

 a Památník napoleonských válek. 

Naše procházka k soutoku řek, které dávají i jméno našemu městu, započneme u zámku Žerotínů, sejdeme dolů k Rožnovské Bečvě, přejdeme přes lávku a po pravém břehu řecky se vydáme k soutoku. Kousek od lávky se nachází i Památník Holokaustu, který jsem představila nedávno. 
Lesopark Abácie se nachází na okraji města Valašské Meziříčí asi 1 km od náměstí za železniční tratí. U severního cípu parku se stékají Vsetínská Bečva a Rožnovská Bečva. Park je protkán zpevněnými cestičkami a protíná jej i cyklostezka a Masarykova naučná stezka. Lavičky skýtají příjemný odpočinek u Rožnovské Bečvy a odpočívadla doprovázejí cyklostezku.
Hned za železničním mostem u silnice směrem k obci Poličná najdeme Památník napoleonských válek postavený v roce 1899 nejen jako připomínka vítězství Napoleonova vojska v bitvě u Slavkova, ale hlavně připomínka smrti desetitisíců vojáků obou válčících stran. Ranění byli odváženi do zámku Žerotínů, kde také spousta svým zraněním podlehla. Mrtví byli pohřbíváni v Abácii a u cesty do obce Hrachovec.
Blížíme se k soutoku Vsetínské a Rožnovské Bečvy
A vydáme se zpět, ale už nepůjdeme k zámku,ale na lávku přes řeku pod ZŠ Žerotínova a pak už rovnou domů.
Ještě se vrátím k Pomníku napoleonských válek. V diskuzi na starém blogu jsme pátrali po tom, jak je možné, že tak daleko od Slavkova byl lazaret. Napsala jsem napoleonské společnosti a dostala jsem dopis od PhDr. Mariana Hochela, Ph.D., F.I.N.S.

(ČESKOSLOVENSKÁ NAPOLEONSKÁ SPOLEČNOST, o.s. http://www.napoleonska-spolecnost.cz)

v tomto znění:"Lazarety po bitvě u Slavkova se nacházely téměř na celé Moravě, raněných vojáků byly tisíce a špitály v Brně a nejbližším okolí kapacitně nepostačovaly. Pomník, o který se zajímáte, byl vztyčen v roce 1899 na paměť francouzských, rakouských a ruských vojáků, smrtelně raněných v bitvě u Slavkova, kteří dožili v ambulantní péči právě ve Valašském Meziříčí. Na pamětní desce na pomníku je uveden latinský text: IN MEMORIAM MILITVM / MCCXXVIII / QVI FORTITER IN PVGNA / APVD SLAVKOV ANNO / MDCCCV PVGNANTES / VVLNERATI HAC / IN CIVITATE OBIERVNT / PATRIAE SALVTIS / FORTISSIMI DEFENSORES, v překladu: "Na paměť 1228 vojáků, již byli raněni v bitvě u Slavkova v roce 1805. Tito odvážní obránci spásy vlasti skonali v tomto městě".

A já děkuji panu Hochelovi za odpověď a přesný překlad nápisu na pamětní desce pomníku.


15 komentářů:

  1. Maruš, tvoje články mám moc ráda, ale tentokrát si mě potěšila ještě víc. Tolik krásných fotek, zírám kolik má rožnovská Bečva zase vody. Ke "spojům", jak jsme říkávali soutoku Bečev jsme chodili randit, ale to už je půl století, od té doby jsem tam nebyla. Všechno vypadalo jinak, vůbec jsem nevěděla, jak je tam teď hezky. A to kousek od soutoku bydlí moji kamarádi Ivanka s Honzíkem. Musím se s nimi domluvit a na jaře se tam vydat. Taky mi vrtá hlavou, jak ty raněné, z bitvy u Slavkova, převáželi takovou dálku. Kolik jich asi přežilo cestu, když nebyly auta ani helikoptéry. Moc tě obdivuju, jak si o tom získala informace a děkuju za super článek o našem městě. Měj se hezky, dnes nebude počasí na procházku, právě prší, ale to je dobře, je hodne sucho.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Libuško, fotky jsou z dřívějšího jara, ještě dlužím články ze starého blogu o našem městě. Ale kdyby nebylo na fotkách hřiště plné maminek s dětmi, vypadalo by to jako na podzim. Abácie je upravená a je tam opravdu pěkná procházka. Proto i tolik vody v řece. Mne tenkrát překvapilo, jak se voda mísí a je vidět jak má každá jinou barvu. Dneska je opravdu hnusně. Ale doma mi to nevadí. Měj se hezky.

      Vymazat
  2. Zajímavé zjištění o těch raněných.... taky mi bylo divný kde se od Slavkova vzali vojáci pomalu v Beskydech...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že právě ty jsi se tenkrát nad tím pozastavila a tak jsem pátrala. Když jsem si rozklikla index původního blogu, tak se otevřel na IE a zkopírovala jsem si to. Sice jsem si hodně věcí kopírovala než blog.cz skončil, ale je možné ještě vidět, jak byly články a fotky seřazené. Tenkrát jsem si namohla pořádně rameno, při tom kopírování a stahování materiálu. A jelikož jsem blog přesouvala dle nějakého návodu, tak mám ten index ještě v počítači a odkaz funguje. Sice už se některé články ztrácí, ale je tam toho hodně. Alespoň se dívám, ze kterého roku jsou ty fotky, abych pak lépe našla originál ve svém archivu. Dneska opět zálohuju důležité věci, protože mi začal dost blbě haprovat počítač. Včera se sám od sebe vypínal bez varování. asi jde do háje grafika, což by byl zřejmě problém v dnešní době. A jen ať mi neklekne HDD. Takže data jdou na externí disk.

      Vymazat
  3. Moc hezká procházka podél Bečvy. Ráda jsem poznala krásná místa ve vašem městě.
    Měj hezký víkend.

    OdpovědětVymazat
  4. Maruško,žiješ v hezkém městě a procházka na kterou jsi nás vzala se mi moc líbí.Vůbec mám ráda procházky kolem vody.
    Krásné fotografie.
    Měj hezký první adventní víkend

    OdpovědětVymazat
  5. Zámecké nádvoří je opravdu nádherné, kdysi jsme ve "Valmezu" na skok byli při pobytu v Beskydech a netušil jsem, že je tam tolik nejrůznějších památek. A hospitalizace raněných vojáků z napoleonské bitvy po celé Moravě je také velmi zajímavá.

    OdpovědětVymazat
  6. Moc hezká procházka Maruško,líbí se mě lemované nábřeží lavičkami.🥰

    OdpovědětVymazat
  7. Parádní místa! Moc se mi líbí! Úplně se tam vidím na procházce s Aaronem :o) Snad se nám to někdy poštěstí!
    Maruško, měj hezké dny, Helena

    OdpovědětVymazat
  8. Zjišťuji,že Valmez je moc pěkné město.Máte Bečvu jako my v Přerově a kolem ní jsou hezké procházky.I napolonská historie je zajímavá.Moc hezké povídání a fotky.Pěkný víkend...

    OdpovědětVymazat
  9. Marie, kolem vody jsem se už dlouho neprocházela, takže jsem se s Tebou ráda toulala Valmezem, kolem Bečvy.
    Přeji krásný víkend. D.

    OdpovědětVymazat
  10. Marie, k tobě se vyplatí chodit pravidelně, to je krásných fotek a poučných textů. Užívám si to. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  11. Krásné povídání, tohle mám nejraději - pořád se dozvídat něco nového, co nevím a ještě tak zajímavě napsaného s doprovodem fotografií... Jen je mi smutno, kolik lidí přišlo zbytečně o život v různých bitvách a válkách. A každý měl svou rodinu , své sny, své touhy, které zemřely s ním. Maruško, díky...

    OdpovědětVymazat
  12. Díky Tvým nádherným fotkám jsem navštívila tato krásná místa. :-))

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.