úterý 13. září 2022

Dovolená 2022 - 3.den- část 1. - ranní procházka ve Znojmě

 aneb do Rakouska se nejede. Dnešní den měl být jen s krátkým výletem v rámci příhraničního styku. Když jsme někde poblíž hranic, vždy zkusíme nakouknout i k sousedům. Při poslední návštěvě   Vranova nad Dyjí,  jsme si na hrad Hardegg do Rakouska vyšlápli pěšky a dnes jsme chtěli jet vlakem do Retzu. Tím  červeným vlakem, který se tak krásně vyjímá na železničním mostě přes Dyji a umožňuje jiný a neméně krásný pohled na Znojmo. 

Předešlý večer jsem se jala zakoupit jízdenky on-line v aplikaci Můj vlak. Dělám to běžně, není v tom žádný problém. Problém byl tentokrát v ceně. Za 18. km úsek trati za 17 min. jízdy bychom zaplatili za  jednosměrnou jízdenku pro osobu mladší 65 let a osobu starší 65 let 374,- Kč a zpět totéž, tedy 748,- Kč. Jak to syn uslyšel, vehementně protestoval. Volíme tedy náhradní program. Nesmí to být celodenní výlet, protože odpoledne chceme ještě do podzemí a na večer máme dlouho dopředu objednanou akci - Degustace vín na nádvoří u vstupu do podzemí.  Volba padla na Moravské Budějovice.  Snídaně je až v 8 hodin, vyběhla jsem si tedy sama jen na takové malé kolečko do okolí penzionu. 

Po snídani se vydáme kolem hradeb přes Městský Park na autobus do Moravských Budějovic.
A jsme na autobusovém nádraží, jež je hned vedle vlakového a vidíme, že vlak do Retzu je přistaven, leč odjede bez nás. :) 
Do Moravských Budějovic se se mnou můžete podívat v příštím vstupu. 
Hezký den a děkuji za návštěvu a doprovod na cestách. 

11 komentářů:

  1. Moc krásné fotografie.Znojmo už není tak neznámé,ale nic moc si z něho nepamatuji.Jezdily jsme se sestrama roky s maminkou na dovolené na Vranovskou přehradu od tatínkova zaměstnavatele.Podnikový autobus tam zůstával s řidičem a tak jsme občas podnikli nějaký výlet.Na Znojmo si pamatuji.
    Maruško,měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
  2. Maruško u tak jste se hezky prošli a viděli krásná místa. Ta cena za vlak a takový kousek cesty je tak pro miliardáře, ne pro běžného občana. To je fakt nehorázně vysoké. Kdo ty ceny stanovuje, za pár km je fakt cvok. Přesto se najdou lidé, kteří to asi dají a je jim to jedno. Ranní při vážka se povedla a fotky jsou nádherné. Děkuji za krásnou podívanou a těším se na pokračování.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravuji...ranní procházka...zas ten mobil. Ach jo. Krásný den ti přeji.

      Vymazat
  3. Maruško,koukám,že komentář zmizel.Budeš ho mít ve spamu

    OdpovědětVymazat
  4. Hezký pohledný ranní výšlap :-).
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to byla sakra pálka za ten vlak.... a jiné, autobusové spojení nebylo? Je to škoda, protože Retz je moc hezký.

    OdpovědětVymazat
  6. Maruško, dovolená ve Znojmě je moc fajn záležitost, usuzuji ze svých zážitků- duben 2016 a vše kvetlo, jabloně, šeříky, byla jsem tam nadšená, my jsme bydleli v Penzionu U Mikuláše.Jak ráda se dívám na tvé fotky a vaše prohlídky míst, kde se i nám líbilo.
    Pa Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  7. Maruško, mé rodné město, místa známá,ale nevím, nevím, tipnout kde jste byli ubytováni jen tak dle fotografií nedokážu. Musím si to najít na googlu. Po dně přehrady kolem tehdy řeky Dyje před zatopením jsme se procházeli se školou, konec procházky byl v Hradišti. Výhledy a fotografie moc krásné. ☺

    OdpovědětVymazat
  8. Hanka/kaleidoskop-podle-hanky.blogspot.com
    Znojmo, Znojmo, vidím tě dvojmo a když ty ceny, možná i trojmo...☺ Dost lidí ceny vstupného i jízdného neřeší, ale člověk si vybere náhradní program a nenudí se. Pěkná procházka.

    OdpovědětVymazat
  9. Maruško, roky pro nás bylo Znojmo jen tranzitním městem na cestě k moři. Pak jsem tam prožili krásný víkend a objevili všechnu tu nádheru. Cena za vlak mě tedy skoro porazila...
    Měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
  10. Majka krasne :) paci sa mi, ako si chodite na vylety a uzivate si krasy Moravy a Ciech. Je to super :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.