sobota 3. září 2022

Posázavský Pacifik

Svést se Posázavským Pacifikem toužil můj syn, a proto také z mnoha zajímavých nabídek cestovky zvolil tu, která tento zážitek slibovala. Jako starý tramp, milovník potlachů, velkých vandrů, spaní pod širákem, táborových písní a samozřejmě právě to cestování vlaky znějícími trampskými písněmi při několika kytarách ve vagóně i na nádražích jsem okamžitě souhlasila. Vždyť Sázava a okolí, to je Foglarův ráj, trampských osad kraj a vodácký svět......A právě nyní po všech zámcích hradech nás čekala jízda vlakem po této slavné trati.....Nostalgie se však nekoná každý den. Trať dneska prostě a jednoduše spojuje místa pro běžný život. A přiznám se, že to pro mne bylo tak trochu rozčarování, i když jsem to tušila. Alespoň jsem se těšila na výhledy z vlaku do údolí na řeku...Výhledy však zarůstají stromy a nálety. Já, která cestuji za poznáním a na výlety převážně vlakem a veřejnou dopravou  jsem nesdílela to nadšení, které asi ode mne cestovka očekávala. Přiznám se, že raději bych navštívila zámek v Mníšku pod Brdy a prošla se parkem, který tak miluje Vendy. No ale zájezd není jen pro mne, jsou mezi námi určitě i ti, pro které je cestování vlakem zážitek a tak proč jim ho tedy nedopřát. Do vlaku jsme nastoupili na nádraží Praha-Zbraslav a jeli do cílové stanice Týnec nad Sázavou. Jako výprava jsme pro sebe měli jeden vagón, ale všichni jsme u okna sedět nemohli a také ne všichni na straně řeky. 

V Týnci nad Sázavou jsme se zase nalodili na palubu našeho zájezdového autobusu a pokračovali k domovu. Cesta je dlouhá, autobus jede až do Ostravy, ale ještě se zastavíme na exkurzi v pivovaru ve Velkých Popovicích, kde nás čeká i ochutnávka velkopopovického kozla. 

Hezký den všem přeji. Hlavně slunečné babí léto se vzpomínáním na teplé letní dny. 

12 komentářů:

  1. Maruško,na to,že vlakem téměř nejezdím by se mi ta jízda líbila,ale s kytarou a písněmi.S tatínkem jsme trampovali,potom s kamarádkama,na táborech a trampské písně u táboráku mám ráda dodnes.
    Hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, však myslím, že takových bylo více, kteří brali vlak jako výborné zpestření. Na té trati jezdívá i pára, ale asi jako jinde při zvláštních příležitostech. Také by bylo fajn, kdyby se trať trochu vyčistila od náletů. Ale zase možná ty stromy a nálety pomáhají držet svahy.

      Vymazat
  2. Není špatné občas se projet vlakem a poznat, jaké to je. V Mníšku jsme na zámku byli, ale ber to tak, že nemůžeme být všude. Ta exkurze u Kozla by mě zajímala, přijdu na jedno aspoň malé černé. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zase občas poznám, jaké to je jet někam autem. :-D Ale to jen velmi zřídka. Na trati se dokážu orientovat spolehlivě. :)

      Vymazat
  3. No, protože vlakem často jezdíš tak i ty máš tu zkušenost, že romantika je dávno pryč... Pokud jede člověk někam na čas ( a to vlastně jede vždycky), je to jen stres, protože zpoždění se stalo součástí cestování.
    Maruško, přeji hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heli, já jsem spíše myslela na ty nostalgické jízdy, kdy občas na trať zavítá pára. I na této trati se ukáže a to je pak asi o něčem jiném. Letos jsme dovolenkovali ve Znojmě a dostat se tam od nás dá vlakem několika směry. Ovšem nakonec jsme jeli autobusem se dvěma přesedáními v Holešově a v Brně, protože na všech vlakových spojeních byla výluka. Jinak u vlaků se mi líbí, že si mohu jízdenku koupit předem v aplikaci Můj vlak, dostanu za to body, které pak mohu uplatnit jako slevu. Pokud bych pak třeba nemohla jet, tak mohu jízdenku zakoupenou přes e-shop vrátit. Dost mne šokovala cena jízdenky ze Znojma do rakouského Retzu. Je to 17 km a cena šílená. Však o tom napíšu v článku z dovolené. :) Prima následující týden přeji.

      Vymazat
  4. Maruš,v dnešní době se romantika moc nenosí,je to škoda pro naše vrstevníky.Mladí mají ale jiné priority.Přesto jsi viděla aspoň kousek Posázaví.Cestování s cestovkou má své výhody i nevýhody,tak to musíme brát.Doufám,že sis zpravila chuť aspoň na tom pivku...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, já jsem nebyla tou cestou nějak rozladěná, jen jsem asi nebyla tak nadšená. Cesta netrvala zas tak dlouho. V pivovaru to bylo zajímavé. Jinak s cestovkou toho člověk navštíví mnohem více, než když jezdí, jako já s Michalem, veřejnou dopravou. Auto je zase něco jiného, ale to nevlastníme. A pokud má zájezd dobrého delegáta, tak je to super. Však to znáš. :)

      Vymazat
  5. Vlakem jsem už nejela hodně dlouho. Ale v dětství jsme s rodiči za některými příbuznými vlakem cestovali.
    Hezkou neděli!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I pro moje vnučky a vnuka byla jízda vlakem na výlet zážitek. Mladí jezdí autama a tak když jsme je hlídali, čekal je výlet vlakem. :-)

      Vymazat
  6. I když jezdím autem, tak když si chci odpočinout a vnímat krajinu kolem sebe, jedu raději vlakem. A Posázavský Pacifik mám také v hlavě jako trampský vlak plný zpěvu, zvuků kytar, kostkovaných košil a manžestráků, ale dneska to už asi neplatí. Přesto si to chci také zkusit. Díky za připomenutí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Trampové stále ještě jezdí do přírody, ale už to není v takové míře jako dřív. A když je dobrá parta, lidi, kteří se trochu znají, tak by si klidně zazpívali. Brácha mi volal, že jede na Slovenko-český potlach, který se koná pravidelně každý rok na střídačku v Čechách ( česko-slovenský) a na Slovensku (slovensko-český) . Těším se na fotky.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.