čtvrtek 17. srpna 2023

Skanzen Finsterau v Německu

 Dneska jsem spala skvěle a možná i proto, že vzduch venku se trochu pročistil a schladil příjemným deštíkem. Prší...to je úleva. Mrknu na radar a vidím, že to bude jen přeháňka a nenaruší to itinerář našeho zájezdu.  A jelikož nás čeká poslední den, před snídaní ještě sbalím zavazadlo a po snídani odjezd do Německa. Cestou ještě trochu prší, ale ve Skanzenu chodíme bez deštníků. 

Prohlídku jsme mohli absolvovat s naší průvodkyní nebo samostatně. Se synem jsme se trhli a šli jsme trochu jiným směrem samostatně a díky tomu jsme pohodlně prošli skanzen celí bez lidí. 
A nyní odjíždíme na Čeňkovu pilu odkud je plánovaná cca 7 km procházka kolem  řeky Vydry na Antýgl. Zatím opět prší, ale než tam dojedeme určitě přestane, jak nám to slibuje radar. Trasa půjde mírně do kopce, protože půjdeme proti toku řeky. Ale nakonec je vše jinak. O tom však příště. 
Hezký den. 

28 komentářů:

  1. Maruško, ráda jsem se podívala. Skanzeny jsou parádní cíl výletu, v Německu jsem v žádném nebyla.
    Děkuji za fotky a přeji příjemný den. Helena

    PS: nějak mi mizí komentáře u tebe, asi do spamu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, snažím se komentáře ze spamu lovit. Nedělá to jen mně a dokonce mi to někdy hodí do spamu i můj vlastní komentář, když na někoho reaguji na svém blogu. Nijak to neovlivním, jen chodím komentáře vysvobozovat. Naštěstí je to v zázemí blogu všechno vidět.

      Vymazat
  2. Měli jste co okukovat a já jsem se moc ráda podívala na fotky.
    Měj se hezky a těším se na další fotky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento skanzen je hodne jiný. Ale on i u nás byl v každém koutě republiky jiný život a ta lidová architektura se liší.
      A dost se liší i v současnosti zahraniční vesničky od těch našich.

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. Děkuji a přeji také krásné prázdniny a dovolenou.

      Vymazat
  4. To je zas úplně jiné bydlení než u nás ve skanzenech. Hodně mě překvapuje že měly hospodyně šicí stroje, to tady taky nevidíš.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I u nás se ty skanzeny liší.jiny je na Valašsku a jiný třeba na Slovácku. Ty šicí stroje mne také překvapily. Možná dokumentují pozdější období. V jednom domě mě překvapila černá lesklá kožená sedačka.

      Vymazat
  5. Maruško,tak to je nádherný skanzen,krásné fotky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Bylo zo příjemné projít se tam skoro o samotě.

      Vymazat
  6. Maruško,to je krásný skanzen,ale trochu jiný,než jaké jsem viděla,však jsem v žádném v Německu nebyla.
    I místnosti jsou takové hodně prostorné.Jsem ráda,že jsi nás tam vzala.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, že je jiný. Ale i u nás se liší valašský od slováckého ve Strážnici.

      Vymazat
  7. Maruško, tento skanzen neznám a hodně mi připomíná domy ve Volarech.
    Krásně nafoceno.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi ta podobnost je pochopitelná, vždyť Volary leží poblíž hranic s Německem.

      Vymazat
  8. Maruško to je moc hezký skanzen,ani neznám. Jsem ráda že jsem si prohlídla krásné fotečky, v Německu jsem ještě nebyla.

    OdpovědětVymazat
  9. Kachlová kamna, kredenc, stoly, židle, žebřiňák připomínají dávné časy. Jako u babičky k tomu dřevěná podlaha natřená na červeno. Parádní fotky. 😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano hodně jsme si zavzpomínali na staré časy. Já si pamatuju i praní na valše. Kredenc jsme měli hodně dlouho. Až jsme se přestěhovali na Moravu do modernějšího bytu, měli jsme už kuchyňskou linku. To mi bylo 12.

      Vymazat
  10. Maruško, pěkná architektura, prostorné světnice. Máš jako vždy pěkné fotografie, ráda jsem se podívala do starých časů... Akorát přemýšlím, jak jsi udělala tu roztrhlou mapu :-) Hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tu roztrhlou mapu jsem udělala pomocí komponentu, který nabízím i na svém grafickém blogu. https://marijakes.blogspot.com/2020/01/roztrzeny-papir-jako-ramecek.html Ten rámeček se vloží na mapu, pak se na vrstvě mapa prostředek vystřihne výběrem a vrstvy se sloučí. Je k tomu tedy potřeba program pracující s vrstvami. Já používám
      ráda Photo Filtre Studio 9, Studio 7 bývalo i zdarma. Nevím, jestli ještě je.

      Vymazat
  11. Pozorně jsem si to prohlédla. Hned jsem si uvědomila, že já se také vždy nejraději "trhnu". Mám ráda individální prohlídky, kdy nejsem na nikoho vázaná. A ten nábytek v těch domech - jako bych byla u prarodičů, mnohé měli stejné nebo podobné. A věci? Nechci mít skanzen doma, tak jsem mnoho věcí dala do muzea a člověk má pocit, že udělal dobře. 😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I já jsem některé věci po rodičích dala do muzea.

      Vymazat
  12. Krásný a zajímavý skanzen.Spousta věcí připomíná staré časy,někteří mladí už tohle neznají.Já si ještě některé věci pamatuji u babičky.Parádní fotky,přeji pěkné letní dny...

    OdpovědětVymazat
  13. Majko, ten skanzen je opravdu moc pěkný, určitě by se mi tam líbilo. Navíc prémie v podobě téměř soukromé prohlídky 😀😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, divila jsem se, že tam byl jen náš zájezd. Možná to bylo i díky hrozbě špatného počasí. Nebo jsme byli na ten den hlášeni jen my? Ona se tam totiž v hospodě chystala nějaká větší oslava, tak měli mimořádně zavřeno. Tak to někdy bývá i na některých zámcích, třeba při konání svatby.

      Vymazat
  14. Nádherné fotografie Maruško. Nevím, proč jsem neměla odkaz na tento Tvůj blog. Už jsem to napravila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Jaruško. Měla jsem za to, že jsi sem chodívala
      Jsem ráda, že jsi ho opět objevila. 😊

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.