pátek 22. září 2023

Varhany v kostelích Kutné Hory a v Kolíně (84-87)

 Do sbírky varhan, které jsem viděla na vlastní oči, mi během letošní dovolené přibyly další tři kousky. Více fotek z uvedených kostelů jsem již zveřejnila v jednotlivých reportážích z dovolené 2023. Nyní tedy jen varhany. 

Kostel sv. Jakuba v Kutné Hoře má dokonce dvoje varhany. Jedny na běžném místě, kde byste varhany hledali, a jedny na bočním kůru. (84)
V kostele sv. Jakuba byly varhany již od roku 1424, ale během staletí byly několikrát vyměněny za nové. Poslední, tedy dochované do současnosti postavili  jako nový nástroj v roce 1908   Antonín Mölzer st. a Josef Mölzer (syn), varhanáři z Kutné Hory. Tento nástoj, který původně měl 3 manuály,46 rejstříků, pneumatickou  trakturu a kuželkovou vzdušnici však byl dvakrát přestavován.V roce 1948 první přestavbou Josefem Melzerem se změnil počet manuálů na 4, rejstříků na 73.  a vzdušnice již je pneumatická - výpustná. V roce 1997 se varhan ujala firmy Organa z Kutné Hory o její přestavbou dostaly vrhany dnešní podobu. Stále mají 4 manuály, ubyl jeden rejstřík, traktura je již elektrická a vzdušnice kuželková. 
Už jsem se zmínila, že kostel sv. Jakuba má ještě jedny  varhany na postranním kůru (85).
Tyto varhany byly postaveny již v roce 1751 Pavlem Františkem Horákem, varhanářem z Kutné Hory. Následně byl opravován v roce 1828 Thomasem Wokurkou, v roce 1860 bratry Antonínem Mölzerem st. a Václavem Michaelem Mólzerem a v roce 1881 opravu provedl opět Antonín Mölzer st. 


V Kutné Hoře ještě zůstaneme a prohlédneme si varhany v kostele Nejsvětějšího Srdce Páně (86)
Varhany postavil v roce 1903 Jan Tuček jako nástroj o 2 manuálech, 20 rejstřících, pneumatickou trakturou a kuželkovou vzdušnicí. Stroj však není úplně původní, do staré skříně byl vestavěn nový stroj, ale neví se přesně, kdy ani kým, neboť nebyla provedena autorizace práce. 


A nyní si do své sbírky ještě zařadím varhany z kostela Nejsvětější Trojice v Kolíně (87)
Varhany postavil v roce 1908 varhanář Jan Tuček z Kutné hory jako nástroj o 2 manuálech a 14 rejstřících. Nástroj má pneumatickou trakturu a kuželkovou vzdušnici.  V roce  2013 prošly varhany opravou, kterou provedl varhanář z Vraclávku u Krnova pan Ivan bok. 

Pro mne velká škoda, že jsem Kolín navštívila v době, kdy jsou varhany v kostele sv. Bartoloměje v opravě. Do kostela jsem se dostala v rámci komentované prohlídky a prý to bude velká sláva až se letos na podzim nové varhany slavnostně rozezní. Tomu věřím a mrzí mne, že u toho nebudu. No nedá se nic dělat. A tímto vstupem definitivně zakončím reportáž z naší letní dovolené. Ale je tu podzim a snad se nějaký výlet ještě naskytne. 
Mějte se krásně a optimisticky. 

20 komentářů:

  1. Maruško, krásné příspěvky do tvé sbírky! Máš důvod se do Kolína vrátit...
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen je to n běžný výlet moc daleko. I když vlastně je to na trase do prahy a když jsme zvládli navštívit za jeden den Prahu, tak pro ne Kolín, že jo. :)

      Vymazat
  2. Maruško, vím že varhany už "sbíráš" dlouho a máš tak další foto-úlovky do Tvé galerie. Jsou to skutečná umělecká díla. Moc hezky si je vždy nafotíš. Ještě slyšet jak na ně někdo krásně hraje. To je pak ještě z odměnu. Já takto obdivuji zvony a jejich zvuk a když zní z několika míst najednou a každý v jiném tónu. tak jsem úplně dojatá. Maruško měj se moc a moc hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když se ve městě rozezní několik zvonů, je to nádhera.

      Vymazat
  3. Maru, na tebe jsem myslela, když jsem viděla zvláštní varhany v Kremnici. A jinde také, vím o tom, co tě těší.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono jde Jiřinko také o to dobrodružství, jak se do některých kostelů dostanu. protože mnohé jsou nepřístupné nebo jen k nahlédnutí a když chce člověk vidět varhany, tak musí prostě dovnitř. Už jsem zažila několik docela příjemných setkání s duchovními, uklízečkami nebo dokonce i s řemeslníky, kteří v kostele prováděli nějaké opravy. Jen mi ještě Michal zakázal zvonit na faráře, který měl na kostele třeba i cedulku, že když si chceme kostel prohlédnout, máme zazvonit na faře. :-D

      Vymazat
  4. Maruško,krásné varhany.Máš určitě už rozsáhlou sbírku.
    Varhany bych sbírat nemohla,narážím většinou na zavřené kostely.Jenže chodím hodně po
    těch méně známých.
    Měj hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těch zavřených kostelů je hodně. Buď mám štěstí, nebo si někdy, pokud v místě hodlám pobývat dopředu zjišťuji, kdy jsou mše s snažím se tam dostavit o něco dříve nebo to stihnout hned po konci obřadu. Je fakt, že jednou jsem poprosila i o možnost prohlídky po smutečním obřadu. To už ale rakev s neboštíkem i hosté odjeli. Jinak bych takovou událost určitě nevyrušovala. V Bystřici pod Hostýnem zase právě odešla svatba, nebo jinde se kostel ráno uklízel. Někdy si pěkně popovídám a vždy narazím na vstřícnost.

      Vymazat
  5. Maruško,máš unikátní sbírku krásných varhan,je to tvá záliba.Škoda že jsi nemohla v Kutné Hoře navštívit chrám sv.Barbory a přidat její varhany,jsou krásné.Snad někdy jindy,hezký víkend...

    OdpovědětVymazat
  6. V rámci zájezdu do Kutné Hory jsme měli v kostele sv.Jakuba průvodce, který nám tam na varhany zahrál, ale nevím na které :-).
    Měj se hezky!
    Hanka bavi-mne-to

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V rámci komentovaných prohlídek kostelů se opravdu mnohde setkáme i s ukázkou hudby. Takový varhaník se při hře opravdu namaká. :-)

      Vymazat
  7. Líbí se mi to. Také navštěvuji kostely na svých cestách, spíše ty otevřené a focením tam strávím dost času. Už se mi stalo, že jsem se vrátila, neb jsem zapomněla vyfotit varhany. Na Tvém příspěvku se mi líbí i to "mluvené" slovo, protože ty varhany jsou dost podobné a je dobré o tom něco vědět.
    I na podzim se dají podnikat hezké výlety, jsou někdy lepší než v těch vedrech. Tak přeji hezký podzim a počasí co nejlepší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, hodně jsme na podzim vyráželi spíše do okolí bydliště na kratší výlety, protože na zahradě je vždy dost práce a zpracovávání úrody a než se zazimuje chata, rozvozí kompost, natřou stromy a zryjí zeleninové záhony, přijde sníh. I ty jiřinky se musí na zimu ošetřit a schovat. Ono už mi to nejde tak rychle a tak už beru i tu cestu na zahradu a zpět jako malý výlet a také se musím s výletováním přizpůsobit synovu zaměstnání. Ale občas si vyjedeme i v zimě. Těším se na barevný podzim.

      Vymazat
  8. Moc se mi líbí Tvoje sbírka varhan. Ráda jsem se podívala na další přírůstky. Měj se hezky. Zdraví Marie

    OdpovědětVymazat
  9. My jsme se zas nedostali v KH do kostela sv. Jakuba - probíhala tam ještě rekostrukce. Tak aspoň jeho varhany jsem si díky tobě prohlédla :).
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z kostela sv Jakuba mám více fotek pár článků nazpět.

      Vymazat
  10. Maruško, máš můj obdiv - zahrádka, cestování, vše stíháš. Nám tu krásně a přehledně předáš své dojmy a doplníš fotografiemi z cest.
    Jak se říká, počítá se vše i krátké výlety v okolí. ♥

    OdpovědětVymazat
  11. Maruško mě se líbí Tvoje sbírka varhan, to je originální ! Měj se dobře, Lenka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.