pátek 19. června 2020

Kehlsteinhaus

Z Grasslu  se vypravíme na horu Kehlstein, kde se nachází historická budova zvaná Orlí hnízdo, tedy Kehlsteinhaus. Kdo má to štěstí, může se kochat nádhernými výhledy na panorama Alp. My jsme to štěstí neměli, ale i tak jsme měli pěkný zážitek.



Blížíme se k Obersalzbergu, kde je velké parkoviště pro návštěvníky, kteří dále na Kehlstein musí použít své kolo, nohy nebo elektrobusy. Míjíme kapličku Zellergrabenkapelle kousek výš vidíme farní kostel Svaté Rodiny Pfarrkirche Heilige Familie
Stoupáme k parkovišti v Obesalzbergu
Po tomto mostě nahoru jezdí elektrobusy na Kehlstein
S jízdenkou si musíte koupit zároveň i zpáteční jízdenku na určitý čas. Je tak řízena doprava, při které jedou všechny autobusy nahoru a pak zase všechny dolů. Protože silnice je úzká a těžko by si tu autobusy vyhnuly. Myslím, že jen v jednom místě se mohou minout v případě krize. 
Autobusy nás zavezou k tunelu vedoucím k výtahu nahoru. Výtah je pozlacený se zrcadly, ale nesmí se tam fotit, i když asi by ty fotky stály za nic, protože do výtahu se vejde 25 lidí Nesmí se fotit ani předsálí výtahu. 
Dodatečně jsem vložila fotografie cestovatele a fotografa Pavla Juračky, to jen pro srovnání, jak to vlastně na Kehlsteinu vypadá, když se zadaří počasí. Všimněte si na spodní fotce v pravém dolním roku laviček mezi skalami. Na jedné té lavičce jsem se nechala vyfotit. Místo je ovšem v mlze k nepoznání. Takové krásné výhledy jsme mohli mít.
Než se podíváme do Berchtesgadenu zajedeme ještě do Schönau am Königssee.
 

6 komentářů:

  1. Maruško,to musel být velký zážitek navštívit Orlí hnízdo.Škoda,že nebyly výhledy,ale i tak jsou fotografie moc krásné.O návštěvě Orlího hnízda pořád mluvil manžel se synem,že se sem vypraví.Hledala jsem o něm všechno možné i koukala na videa na Youtube,jestli bych měla jet s něma.Ani nevím,proč se to neuskutečnilo,ale můj manžel o všem hodně mluví,ale už si za tím nejde.Děkuji,že jsem ho mohla tady sdílet s tebou

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, já jsem o tom také snila, protože hory miluju od dětství, ale už toho moje nohy tolik nenachodí a tady mne lákalo to, že se dostanu vysoko do hor a nemusím moc chodit. Nikdy dříve jsem nejezdila na zájezdy s cestovkou, ale jakmile jsem uviděla v nabídce zájezd na 3 dny Bavorsko a Jižní Čechy, neodolala jsem a zkusila jsem to. Vždycky si putování po naší zemičce organizuju sama, ale tohle se mi tak zalíbilo, že od té doby jezdíme se synem vždy jeden týden dovolené ve vlastní režii a jeden zájezd s cestovkou. Manžel už s námi nejezdí, protože má dost silné astma a veřejná doprava mu nedělá dobře. Stačí aby jedna žena použila v autobuse parfém a už se dusí. Ještě, že mám toho třetího potomka jako parťáka na cesty. Manžel nás vždy spíše zrazuje. Málem jsem tento zájezd také odřekla. Bylo to v roce 2015 a to byla docela silná vlna migrace. Nikoho jsme neviděli ani nepotkali. Letošní zájezd nám kvůli coronaviru přesunuli na červenec, tak uvidím. Ale to jedeme jen Lázně a hrady, zámky západních Čech.

      Vymazat
  2. Maruško tohle je místo, které bychom s mužem chtěli vidět, ještě na to nedošlo.
    Děkuji za fotky a přeji hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem to dlouho plánovala. No počasí si člověk nevybere. Byl to můj první zájezd s cestovkou a jsem ráda, že jsme jeli. Hezkou neděli Helenko. Sice pořád prší, ale přeji, aby se nic zlého z vody nestalo.

      Vymazat
  3. Krásné fotky.Byli jsme loni v září s cestovkou na jednodenní zájezd, jezero Königssee , Orlí hnízdo a solné doly Berchtesgaden .Byla to nádhera ,měli jsme štěstí i na počasí.Hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kvůli tomu počasí jsem laškovala s myšlenkou si zájezd zopakovat, ale kamarádka to tak udělala a špatně počasí měla zase. Takže opakovat nebudu. I tak to byl krásný zájezd a mám na co vzpomínat.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.