sobota 6. června 2020

Litomyšl část 3 - v uličkách města

Město Litomyšl má hodně lákadel nejen pro turistu, ale i vlastním občanům nabízí opravdu hodně míst k relaxaci a odpočinku, poučení i zábavě. Tento článek je dalším výčtem drobných památek, pomníků a zajímavých prvků v ulicích města. 


Na Komenského náměstí mne zaujala nejen budova Vyšší odborné školy pedagogické a Střední pedagogické školy, ale hlavně i zajímavá plastika uprostřed náměstí. Kolem nádvoří školy se prochází na nábřeží říčky Loučné s pěkně upraveným a zajímavým hřištěm.


Kousek odtud je Smetanův dům. Potřeba nového divadla pro litomyšlský ochotnický spolek existovala již od 80. let 19. století. Se samotnou stavbou Smetanova domu se ale začalo až v roce 1903, v roce 1905 byl slavnostně otevřen. Jedná se o unikátní novorenesanční dům se secesními prvky a venkovními plastikami A. Poppa a O. Waltera. Interiér budovy je taktéž bohatě zdoben.V letech 1995-2000 prošla budova rekonstrukcí. Kromě divadla se zde organizují plesy a další kulturní akce.


Kousek od Smetanova náměstí, pod Zámeckým návrším vyvěrá pramen. Pramen Na máchadlech byl pravděpodobně velmi důležitým pro vznik a osídlení Litomyšle. Dnes již vyživuje jen jezírko s rybkami.


Ve svahu nad pramenem směrem k zámku najdeme sochu Aloise Jiráska.


Ulicí Na máchadle projdeme dále do ulice. Boženy Němcové na Toulovcovo náměstí s kostelem Rozeslání sv. apoštolů.

Zmiňován r. 1407, ale pravděpodobně je kostel starší. Údajně býval součástí středověkého špitálu doloženého k r. 1347. Gotická stavba s barokními úpravami z 18. stol., s neogotickou dostavbou z 19. stol. Původní zařízení kostela se nedochovalo, vyjma varhan z r. 1840 a dřevěného kuželkovitého zábradlí na kruchtě.


Odtud je vidět i zadní část kostela Nalezení sv. Kříže.


Ulička je lemována penziony a hospůdkami,


Tudy se dostaneme i ke kostelu Povýšení sv. kříže.


Ulicí Rektora Stříteského projdeme na Zámeckou a cestou k zámku mineme památník Zdeňka Nejedlého.


Kousek odtud se nachází Portmoneum - Museum Josefa Váchala. To určitě stojí za návštěvu, jenže my jsme se tam bohužel nepodívali z časových i jiných důvodů, což se můžete dovědět později v cestopisu. Naproti zámku mohou zájemci navštívit Muzeum domečků, panenek a hraček, my však navštívíme Zámek včetně interiéru. Na to se můžete těšit příště.

2 komentáře:

  1. Krásný výlet, krásné město a nádherné fotografie. Děkuji Maruško za hezkou podívanou i průvodní slovo.

    OdpovědětVymazat
  2. Pokaždé, když do Litomyšle přijedu (a je to třeba i 5x do roka), najdu nějaký vylepšený kout, kreativně, nápaditě, což dokazuji i tvé fotky!
    Posílám pozdravy, Helena

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.