pondělí 10. srpna 2020

Brno-vila Stiassni

 K výletu do Brna mne zlákala návštěva vily Stiassni. Nejen Brňané ji možná znají jako "Vládní vilu", ve které se návštěvou střídali prezidenti a jiné významné osobnosti.

Vila však mezi válkami patřila rodině Alfréda Stiassniho (Šťastného), židovského podnikatele v textilní výrobě, který ji nechal postavit dle návrhu významného brněnského architekta Ernsta Wiesnera v prestižní brněnské čtvrti Pisárky na ulici Hroznová 14. Stiassni měl již dobré zkušenosti s tímto architektem, jelikož o několik let dříve nechal zrekonstruovat svůj textilní závod a některé budovy přistavět.

Ve dvacátých letech minulého století začaly získávat oblibu funkcionalistické rodinné domy, kdy se upouštělo od historizujících prvků a domy měly vyhovovat především praktičností. Půdoris vily Stiassni je ve tvaru písmene "L", kdy kratší část sloužila jako obslužná a větší budova pak pro potřeby rodiny a jejích hostí. Než se podíváme do interiéru, prohlédneme si stavbu a její okolí. Vilu obklopuje rozlehlá zahrada a manželé na její údržbě velmi lpěli, o čemž svědčí i domek pro zahradníka, který zde byl ubytován i se svou rodinou.

Kromě tenisových kurtů se v zahradě nachází i bazén.

Ve sklepení vily se nachází tělocvična. Majitel byl velmi sportovně založený, hrál tenis, veslařil a dokonce ve své koupelně měl žebřiny. Na prvním obrázku je vidět hlavní vchod do vily, vedlejším vchodem vcházelo služebnictvo. I když byla obslužná část budovy a sklady a pokoj pro služebnictvo v levé části, všechny prostory i pro rodinu byly propojeny. A příště se podíváme do interiéru a seznámíme se také s pohnutým osudem rodiny.

 

2 komentáře:

Děkuji za návštěvu a váš komentář.