úterý 26. ledna 2021

MINIUNI Ostrava

Už není. V Ostravě na výstavišti Černá louka za divadlem Antonína Dvořáka jsem měla možnost vidět pod širým nebem miniatury známých světových staveb.  Je velká škoda, že už tu není. Přesto sem dám ukázku a třeba budete mít možnost vidět něco podobného někde jinde.  A pozor. Zapátrala jsem a našla  tuto zprávu:Uzavřeno! Unikátní svět miniatur, ostravské Miniuni, se od 16. 12. 2018 uzavírá návštěvníkům z důvodu přesunu expozice do jiných prostor. Nově by se mělo otevřít pravděpodobně v roce 2020 u Slezskoostravského hradu.

A když už jsme v Ostravě, příště se podíváme do ZOO. Ta tam určitě je stále. :)
Hezký den. 

18 komentářů:

  1. To je škoda. Viděla jsem to v Holandsku, ve Švýcarsku a moc se mi líbilo procházet se mezi těmi miniaturními stavbami.
    Ráda jsem se podívala na Tvoje fotky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zjistila jsem, že kvůli nějakým pozemkovým tahanicím se tato expozice musela zrušit a je snaha o přemístění. Přidala jsem k článku zprávu o tom, kde by se měla expozice zbudovat. Ještě musím popátrat, zda už je u hradu otevřená.

      Vymazat
  2. To je krása, všechno na jednom místě. To určitě lidi přitahovalo. Proč to přišlo ke zrušení? A tolik soch - škoda. Ale díky, že jsi mi to ukázala - je zajímavé vidět u sebe člověka a obří stavbu v miniatuře. Děkuji a zase přijdu podívat se, co u tebe bude příště ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zřejmě zaúřadovaly nějaké pozemkové tahanice po restitucích nebo co, ale prý se to má zbudovat někde u Slezského hradu. Přidala jsem do příspěvku zprávu.

      Vymazat
  3. Maruško to je taková nádhera. Jak jsou lidé šikovní a dokážou vytvořit miniaturu do těch nejmenších detailů. Moc krásné to muselo být. Nádherné fotografie jsi pořídila a děkuji Ti za úžasnou podívanou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná se to přemísťuje na jiné místo. Možná už je to obnoveno u slezského hradu. Musím popátrat více.

      Vymazat
  4. Maruš, ani jsem nevěděla, že něco takového v Ostravě bylo. To tam bylo jenom dočasně?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo to tam jako stálá výstava, ale kvůli nějakým pozemkovým tahanicím se to muselo zrušit v roce 2018, ale snad se to buduje u slezského hradu, což není tak daleko. Nevím, zda už to tam je. Zprávu, co jsem našla jsem přidala do článku.

      Vymazat
  5. Páni, to je něco úžasného, Majko! O něčem takovém jsem určitě ještě neslyšela. Je fajn, že jsi výstavu zdokumentovala a podělila se s námi o snímky. Skvělá reportáž, jako vždycky. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Hanko. Na Černé louce už to sice není, ale možná bude na jiném místě v Ostravě. Travel má z tohoto místa krásné virtuální prohlídky. Věřím, že se to podaří obnovit u slezského hradu v Ostravě.

      Vymazat
  6. Tyto miniatury se mně velmi líbí, vždy je zajímavé zjišťovat, zda poznáme, co znázorňují. Viděl jsem je v Bruselu u Atomia, známé jimi je i Las Vegas, ale tam se o miniaturách vlastně nedá mluvit, protože třeba Eifelovka místo 300 m má 60 m, a to je také dost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak do zahraničí já už se nepodívám, tak jen v televizi nebo na blozích. :)

      Vymazat
  7. Maruško, mám tyhle parky moc ráda. V Ostravě jsem nebyla, ale Mariánkách a nejvíc se mi líbil Minimundus v Klagenfurtu.
    Děkuji za reportáž a přeji hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O miniaturách Mariánkách jsem slyšela, ale když jsme tam byli, tak nebylo tolik času. To jsou právě nevýhody zájezdů, že se musíme v případě nedostatku času držet skupiny. Kdybychom tam jeli ještě někdy příště, tak se trhnem, protože centrum už známe. :)

      Vymazat
  8. Krásné miniatury, nikdy jsem nic podobného neviděla a obdivuji, že někdo dokáže vytvořit tak dokonalé miniatury budov, soch. Doufám, že se přesun na jiné místo podaří.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem to obdivovala. A stejně obdivuji i lidi, kteří dokáží udělat ty papírové modely zámků, staveb aut a podobně. Kdysi jsem byla na výstavě jednoho takového výrobce a byla jsem unesená. Ono je to pro někoho prima zábava, koupí si vystřihovánku a lepí, ale tu vystřihovánku musí nejdříve někdo připravit, aby se dokonale shodovala se skutečností. A tak jsem viděla výstavu právě toho pána, který to všechno připravuje.:) Ještě jsem o tom neměla článek ani na starém blogu.

      Vymazat
  9. To je nádherné.My jsme byli asi před dvěma lety v Polsku v Kowarech v parku miniatur a to jsem žasla.Byly tam i české hrady a zámky a i Sněžka,která je nedaleko.
    Je to zážitek.
    Hezké dny Maruško

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, i tobě pěkné dny. Ráda bych se ještě do nějakého takového parku podívala.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.