neděle 28. února 2021

Náchod -Vojenský hřbitov a památník obětem války z roku 1866

 


Vojenský hřbitov v Náchodě se nachází v Aleji Kateřiny Zaháňské asi 1 km od obory u náchodského zámku. Není třeba, abych se o tomto pomníku rozepisovala, neboť tabule naučné stezky podává vyčerpávající informace.

Naše další kroky povedou do náchodského zámku. 

10 komentářů:

  1. Toto místo, tato alej stromů vedoucí směrem nahoru je krásná v každém ročním období, ale na podzim, kdy se listí zabarví je snad nejkrásnější.
    Vojenský hřbitov jsi svými fotkami těm, kdo tam nebyl, krásně přiblížila.
    Hezkou neděli !
    Hanka



    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, představuji si tu alej v podzimním hábitu. A když do toho zasvítí sluníčko, tak musí stromy zářit. Opravdu to musí být nádhera.
      Také měj hezkou neděli.

      Vymazat
  2. Hřbitov je krásný a udržovaný.My jsme loni navštívili vojenský hřbitov v Kbelnici a tam na mě padla taková divná tíseň,je to tam zvláštní místo,které má svoji atmosféru.
    Maruško,měj hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, on asi kdysi dříve vypadal mnohem lépe, protože mezi hroby byly vysypané cestičky, jak vidím na některých starých fotografiích, ale i tak je dobře, že je tam tráva posečená a péče tu vidět rozhodně je a líbilo se mi tam. Na každém starém hřbitově mě přepadá zvláštní nálada a opravdu i podle toho, jak je místo udržované. A nemusí to být zrovna starý vojenský hřbitov. Ve Zlatých Horách byl starý hřbitov zrovna v naší přítomnosti zarostlý a některé náhrobky hodně nakloněné a to jde na člověka až tíseň. Ale taková ta vznešenost a skoro hrdost se ve mně usídlí, když vidím ty nové vojenské hřbitovy, kde jsou naprosto stejné malé bílé kříže v přísných zákrytech, jako vojáci při nástupu. Ten pohled mne až dojímá.

      Vymazat
  3. Asi každý hřbitov má své specifické kouzlo,některý působí klidně,jiný zasmušile,ale každý je vzpomínkou na časy minulé a jejich osobnosti....moc pěkně jsi zvěčnila....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Evičko, je to tiché místo pro tichou vzpomínku. :)

      Vymazat
  4. Maruško, děkuji za fotky. Manžela válečná historie zajímá, o hřbitově víme, ale ještě jsme se tam nedostali.
    Měj příjemnou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko děkuji. neděle utekla jako voda, přeji ti příjemný týden.

      Vymazat
  5. Já jsem na tomto voj.hřbitůvku byla dvakrát a vždy jsem si plně uvědomila, jak jsou ty války blbé a zbytečné, tolik neštěstí pro obyčejné lidi, kteří nemohli žít svůj obyčejný život.
    A jiní z toho ještě zbohatnou!
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.