pondělí 15. února 2021

Výšlap na Čerchov

Na dnešek máme naplánovaný 19 km výlet za cílem, který byl dlouhá léta veřejnosti nepřístupný. Nejvyšší vrchol Českého lesa (1042 m) a zároveň symbol krajiny v okolí. Na Čerchově sídlila posádka hraniční stráže. 

Vystupujeme ve stanici Babylon, kam nás dovezl motorák z Horšovského Týna. Kousek za nádražím míjíme pomníček na památku Husovu a vnikáme do lesního porostu. Stoupáme na Sokolovu vyhlídku se skalnatým podložím a pamětní deskou. Asi po půl hodině se můžeme svlažit u studánky, dále překonáme potok a stoupáme k Čerchovu.
Ještě, že mám ten klacek, stoupání k vrcholu v horkém dni je docela namáhavé.

Těsně pod vrcholem se potkáváme se skupinkou německých turistů. Starší pánové šlapou jak za mlada. Závidím jim turistické hole, které jsem tenkrát u nás v obchodech ještě neviděla.

Do roku 1990 byl přístup k vrcholu obsazenému armádou zcela nemožný. Teprve po listopadovém převratu v roce 1989 se Čerchovu alespoň částečně navrací funkce pomyslného strážce Českého lesa.

Dnes již téměř staletou historii Čerchova začali psát členové Klubu českých turistů v roce 1894, kdy na holé čerchovské skále vystavěli dřevěnou rozhlednu. Blízkost českými vlastenci hojně navštěvované České Kubice a přírodní krásy místa samotného nakonec zapříčinily , že v roce 1897 byla pod rozhlednou vystavěna "útulna" Klubu českých turistů. Po projektantovi a mecenáši stavby byla potom nazvána chýší Pasovského. V letech 1904 - 1905 vyrostla na místě staré rozhledny nová kamenná, tzv. Kurzova věž, vysoká 25 m. Rozšířena a pro celoroční pobyt správce a hostů upravena byla také chata pod rozhlednou.

Chata byla později zbořena a že nyní vcházíme do bývalého vojenského areálu, je znát už při vstupu, když procházíme železnou bránou do objektu obehnaného ostnatým drátem. Po chvíli ale tento fakt nevnímáme, protože prostor je dost rozsáhlý.

Možná, že dnes, kdy píši tento článek je vše jinak a i nevzhledné vojenské budovy byly přestavěny nebo zbořeny. Občerstvit se zde ale můžeme v hospůdce zřízené v jedné z přízemních budov.

Rozhledna je právě v rukách řemeslníků horolezců, přesto si na ni můžeme vystoupat pohodlným betonovým schodištěm. Ale je to také první rozhledna, u které jsem neměla odvahu vstoupit na dřevěný ochoz připevněný vně rozhledny. Mezi starými dřevěnými deskami jsem viděla až dolů a plotové zábradlí také ve mně nevzbuzovalo důvěru. Proto jsem poprvé pořizovala snímky jen na jednu světovou stranu a přes zábradlí.

Nyní se vydáme na Výhledy, kde je vztyčen pomník připomínající chodského spisovatele Jindřicha Šimona Baara.

Odtud je krásný výhled do krajiny Chodska. Nadarmo se místo nejmenuje Výhledy. Na Výhledech byl umístěn i pomníček s mramorovou deskou na památku zesnulých amerických vojáků při osvobozování Chodska na konci 2.světové války.

A nyní půjdeme už jen z kopečka dolů, příjemnou Baarovou stezkou do Klenčí pod Čerchovem. Už docela pletu nohama. Vlak už asi nestihneme, snad pojede nějaký autobus. Městu, do kterého míříme vévodí kostel a muzeum Jindřicha Šimona Baara. Tam už nepůjdeme, jsme unavení.

Muzeum Jindřicha Šimova Baara jsme navštívili s manželem v rámci zájezdu při rekreaci ROH v roce 1976 a následně v roce 2021 

Vlak je pryč, ale za 20 minut jede autobus do Domažlic. Už docela žízníme. Protože jsem neměla připravené jízdní řády autobusů na tento výlet, nevěděla jsem, jak nám to pojede dál do Horšovského Týna. Ale jak se říká, že líná huba je holé neštěstí, osmělila jsem se v Domažlicích zeptat řidiče při vystupování, jestli neví, zda z autobusového nádraží u výpadovky na Horšovský Týn jede nějaký autobus nebo zda jede něco na vlakové nádraží. Tam jsou také zastávky autobusů. Dovídáme se, že na Tejno nyní nic nejede, ale jestli chceme, že nás vezme řidič na vlakové nádraží, že tam jede. Chtěla jsem doplatit jízdenku a řidič jen mávl rukou. Tak to je další projev dobrosrdečnosti a vstřícnosti. Stále více jsem hrdá, že jsem rozená Chodka. :)

Z vlakového nádraží v "Tejně" se k hotelu na náměstí doslova vleču. Ale ještě zakotvíme v pizzerii na večeři. :) V nohách máme i s cestou na a z nádraží cca 21,- km. Zítra musí být odpočinkový den. :)

Naše trasa na mapě

15 komentářů:

  1. Maruško,krásný výlet i fotografie.Možná jsme se tam někde před hodně lety pohybovali s našimi dětmi.Jezdili jsme často k Domažlicím,kde má manžel sestřenici a hodně tam společně výletovali.
    Je to krásný kraj.
    Měj hezký začátek týden

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, ráda vzpomínám a možná, že se mi letos podaří se tam podívat po 16. letech znova. Sice na Čerchov už nepůjdeme, ale určitě se opět pokocháme krajem.

      Vymazat
  2. Marie, při výstupu na Čerchov jsem měla trochu problém, ale nahoře na rozhledně se mi moc líbilo a pamatuji si, že jsem si tam koupila mapu zmizelých obcí Šumavy a Českého lesa, mám ji dosud. ( to jsme tehdy trávili dovolenou v Domažlicích ).
    Díky za hezkou reportáž. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se líbil výstup na rozhlednu, že byl pěkně po schodech, ale nahoře se opravoval ten ochoz a tak jsem se trochu bála na něj vstoupit. Ale jsem ráda, že jsem tam byla.

      Vymazat
  3. Uf, tak to jste ušli Maruško pěknou štreku. Moc hezké fotografie. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však už jsem skoro nevládala dojít do hotelu. Musela jsem nohy zapolohovat. :-D

      Vymazat
  4. Zajímavý výlet,v přírodě je vždy nejlépe.....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jenže já už se nyní trochu bojím pouštět do přírody, vždy mám někde v záloze nějaký autobus a zkratku, kdybych to fyzicky nezvládala. :)

      Vymazat
  5. Tak tam jsem byla snad před sto lety :o)
    Maruško, měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, však tato reportáž je také snad před sto lety, tak mi to připadá. Kde jsou ty časy. :-D

      Vymazat
  6. Podle trasy v tvém článku by se dalo dobře jít. A výhledy do krajiny - krásné pokoukání. Tvých článků z cestování si užívám a takto můžu cestovat "prstem po mapě". Děkuji. Kitty

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo prstem po mapě se dobře šlape. Však když plánuju výlety, tak si to také musím nejprve prošlápnout po mapě, jestli to vůbec dám. :D

      Vymazat
  7. Také turistiku miluji a radost vždy přinesou ty předěly v horských chatách, studánkách, památních, vše prokládané krásnými výhledy.
    Jen ty turistické hole jsem si zatím neopatřil a ani mně nechybí, zdá se mně, že to zbytečně zaměstnává ruce a ty, když tolik fotografuješ je musíš stále odkládat a pak se zase pro ně shýbat a jen se tím unavíš.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Turistické hole jsem si nakonec pořídila, dostala jsem je jako dárek, ale jsou docela lehké duralové a s věkem a zátěží už je oceňuji a vozívám s sebou. Přece jen stoupání i klesání více cítím ve stehnech a kolenou. Hůlky mají poutko na navlečení na ruku stejně jako lyžařské hole, takže mi zas tak nepřekáží při focení a jsou zásuvné, takže je připoutám k batohu a použiju, když je potřeba. Vždycky říkávám, že po čtyřech všechno lépe vylezu. :-D

      Vymazat
  8. Fotky nádherné a jako vždycky super průvodní komentář. Už se těším až bude teplíčko a všude zeleno.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.