středa 10. března 2021

Krásná krajina a pěchotní srub N-S "Březinka"

 Dnes již máme za sebou rozhlednu Jiráskovy chaty, dělostřeleckou tvrz Dobrošov a pěchotní srub lom. A právě se blížíme k pěchotnímu srubu Březinka, kde nás čeká komentovaná prohlídka. Máme štěstí, od srubu na nás volají, jestli chceme prohlídku, ať se připojíme. Nemusíme čekat další skoro hodinu. 
Pěchotní srub Březinka je srdcem Pevnostního skanzenu Běloves . Objekt je ve správě Klubu vojenské historie Náchod od konce roku 1989. Přestože Klub převzal objekt jako ruinu s vytrženými pancéřovými zvony a některými střílnami a zcela zdevastovaným interiérem, objekt je dnes uveden do stavu, v jakém se nacházel na podzim v roce 1938, kdy byl trvale obsazen vojskem. Některé detaily členové KVH dovedli při rekonstrukčních pracích až do plánovaného stavu v roce 1939, protože z důvodů provozních a bezpečnostních je nebylo možné ponechat rozpracované tak, jak byly na přelomu září a října 1938. V plně vybaveném a vyzbrojeném objektu jsou nejcennějšími exponáty unikátní a plně funkční dobová filtrovna z roku 1938, pravděpodobně jediná zachovalá pevnostní telefonní ústředna nebo originální vařič zakoupený z armádního výprodeje v listopadu 1938. Od 2. května 2003 je v levé střelecké místnosti umístěn originální pevnostní protitankový kanón vzor 36 ráže 47 mm, který byl podle výrobního čísla (173) v roce 1938 skutečně na N-S 82 Březinka instalován a za okupace odvezen Němci do Norska na Atlantický val. Vstup do objektu je možný výhradně s průvodcem, prohlídka trvá asi 45 - 60 minut.
Cestou do Bělovsi (část Náchoda) jsme ještě minuli opuštěný srub  NS 83
 Přicházíme do Bělovsi, avšak o této části Náchoda se zmíním samostatně. 
Jdeme pěšky až do Náchoda na náměstí. Už se sotva vleču a když jsem hodně unavená, už mně ani nebaví fotit. Podle map máme sice za sebou pouze něco přes 9 km, ale přece jen musíme přičíst i absolvování prohlídek pevnosti a srubů, k tomu 427 schodů v dělostřelecké pevnosti a schody z Můstku. Výlet pěkný, poučný, nádherná krajina, ale už jsem byla ráda v cíli. :). 

4 komentáře:

  1. Jsou to zajímavá místa,hlavně pro pány a proto se i syn rozhodl tady toulat.I mě by to tu bavilo.Věřím,že to byla náročná trasa.
    Maruško,měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
  2. Majko, další hodně zajímavý objekt, zejména pro kluky. Náš kamarád se svými syny podobné objekty objížděl. Kluci pak o tom nadšeně vypravovali. Určitě by se to líbilo i našemu vnoučkovi. 👍
    Měj hezký den.🍀

    OdpovědětVymazat
  3. Touto oblastí jsem jen projížděla autem a pamatuju si hlavně ty kopce :-) Opět pěkný popis výletu :-) Tak mě napadá, že by se to rozhodně hodilo do Klubu blogerů. Nechceš se tam přihlásit? :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Vnitřek srubu je pěkně udržovaný.
    Jako dítě si pamatuji bunkry, kudy jsme potmě procházeli, ale tam byl takový neskutečný nepořádek, že jsme se báli, abychom do něčeho nešlápli.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.