pátek 7. května 2021

Katedrála sv. Martina v Bratislavě

Bratislavou jsme se již trochu prošli, zmínila jsem se i o katedrále sv. Martina a nyní se tedy pojďme podívat dovnitř.  Někteří již víte, že sbírám mnou vyfocené varhany a dovedete si možná představit, jak jsem byla nervozní, když jsem přemýšlela, jak se tam podívat a neztratit skupinku s průvodkyní. Nesměle jsem se zeptala, zda bychom se mohli podívat dovnitř a kupodivu se přidali i ostatní. Takže mám 52. kousek ve sbírce.

Katedrála sv. Martina je největším kostelem v Bratislavě a jedním z největších kostelů na Slovensku. Bohužel (podle mne) trochu nešťastně utiskovaná komunikací vedoucí od mostu SNP. Její věž jsme zaregistrovali již z bratislavského hradu.
 
Od března roku 2008 je diecézním chrámem bratislavské arcidiecéze. Katedrála je jednou z nejvýraznějších bratislavských dominant a po Bratislavském hradě druhým nejvyhledávanějším turistickým objektem hlavního města Slovenska. Na internetu jsou o tomto gotickém kostele vyčerpávající informace a historie je tak bohatá, že pro mne je dost složité vytvořit krátký výcuc. Pro mne je ale docella zajímavým prvkem královská koruna umístěná na špičce věže. V září 2010 byl po více než 100 letech z věže sňat model královské koruny. Po rekonstrukci byla koruna vystavena v interiéru katedrály. Před jejím opětovným umístěním na hrot věže vložili do jejích útrob dobové dokumenty.
Pod sklem je náhled do podzemí chrámu s kryptami a hrobkami nejen pod kostelem, ale i v okolí. Prý se tam také provádějí prohlídky. 
A příště konečně do Vídně.
Hezký den. 


17 komentářů:

  1. Maruško, díky za exkurzi do katedrály, je nádherná. A Tobě přibyl krásný kousek do sbírky.
    Trochu Ti závidím, sbírka zabere jen trochu místa na disku a ne celý byt.;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S těmi všelijakými sbírkami je to opravdu o místě a tato varhanní místo v bytě nezabere a někdy je to i dobrodružství se do kostela pro fotku dostat a to mě na tom baví. Jinak sbírám zvonečky z cest, magnetky a syn hrníčky a to už místo zabere. Proto ty hrnky a zvonečky už omezujeme. Ale magnetek se nevzdáme. Kvůli nim také nechci měnit kovové zárubně za dřevěné.🙂

      Vymazat
  2. Majko, nádherné fotky z katedrály. 👍👍 Gotické stavby jsou úžasné, genialita tehdejších stavitelů je obdivuhodná. Nikdy se mi nepovedlo podívat se dovnitř katedrály a proto moc děkuji za možnost si tu nádheru prohlédnout. 💓
    Měj hezké májové dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně jsi to vystihla, Alenko. Genialita stavitelů. Bez dokonalé techniky postavit takové stavby, aby přežily staletí, to je opravdu obdivuhodné. Proto kostely obdivuji i když jsem ateista.

      Vymazat
  3. Maruško to jsou zase moc krásné fotografie a ty varhany jsou nádherné. Děkuji za zajímavou podívanou. Přeji Ti příjemný víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Jaruško a také ti přeji hezký víkend. Díky dobré zprávě, na kterou jsem v pátek čekala, bude víkend a další dny snad v pohodě a poklidu.

      Vymazat
  4. Varhany se Ti zas krásně povedly a já zas moc ráda koukám na ty klenby. A co je pod tou skleněnou podlahou - orosená, to asi jen tak vypadá?
    Zdraví Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sklo odhaluje pohled do podzemí kostela, kde jsou hrobky. Do podzemí se také provádějí prohlídky, ale nevím, zda tam byly zrovna v době naší návštěvy. Některé hrobky prý jsou podle wikipedie přístupné a nacházejí se i v podzemí mimo kostel.

      Vymazat
  5. Krásné fotky,oživila jsem si místo,kde jsem byla vícekrát při návštěvách rodiny v Bratislavě,přeji pěkný víkend....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bratislava by určitě stála za delší pobyt. Je to jako s Prahou. Já jsem byla v Bratislavě jen jednou jako malá s rodiči, když jsme tábořili na Slunečných jezerech a z celé návštěvy mi v hlavě zůstalo jen nábřeží se stánky s melouny. Meloun byl pro mne jako zázrak. :)

      Vymazat
  6. Katedrála je nádherná i tvůj další úlovek varhan do sbírky.
    Ráda jsem se podívala.
    Měj hezký víkend Maruško

    OdpovědětVymazat
  7. Katedrálu znám jen zvenčí, informace o koruně na špici věže je velmi zajímavá a pro mě úplně nová, jestli se tam někdy zase dostanu, vzpomenu si na tebe.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem o koruně nevěděla. Vlastně jsem tuto informaci získala až na Wikipedii, když jsem hledala více informací. A to tam ta koruna byla už sto let. Teda píší, že po stole tech byla sundána k rekonstrukci. kdybych to věděla dříve, tak bych se snažila ji více přiblížit. Líbí se mi, když se na některá místa (převážně do věží radnic nebo kostelů) vkládají tuby s dobovými dokumenty.

      Vymazat
  8. Maruško, děkuji za fotky, uvnitř jsem nebyla.
    Měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
  9. V Bratislavě jsou hrozný lidi jinak super fotky

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.