středa 19. května 2021

Polsko-Krakov-sakrální památky

 V Krakově jsem se pokusila navštívit i některé sakrální památky s úmyslem vyfotit a do sbírky získat varhany. Někde se mi to podařilo, jinde jsem mohla alespoň nahlédnout, ale nesmělo se tam fotografovat nebo se dalo nakouknout jen přes mříž. 

Kostel sv. Vojtěcha
jsme si prohlédli hned na náměstí Rynek Glówny
Kostelík sv. Vojtěcha patří k nejstarším v Krakově. První dřevěný kostel vznikl na přelomu 10. a 11. století na místě, kde snad kázal sv. Vojtěch. Dnešní románský jednolodní kostel se čtyřbokým presbytářem byl na začátku 12. století postaven z kamenných kvádrů. Z těchto časů pochází portál a okno. V 17. a 18. století byl kostel barokně přestavěn, zdi byly zvýšeny a kostel dostal novou kopuli a nový vchod na západě. Přistavěna byla také sakristie a kaple blahoslaveného Wincenta Kadlubka. Uvnitř je pozoruhodný gotický krucifix z 15. století, portrét sv. Vojtěcha ze 17. století a socha anděla z 18. století.
Mariánský kostel
Mariánský kostel ve východním rohu náměstí je trojlodní cihlová gotická bazilika se dvěma věžemi v průčelí z poloviny 14. století. Stojí na místě dvou starších staveb a je hlavním farním kostelem města. Na památku pověsti, podle níž zde byl za tatarského vpádu zastřelen trubač, který troubil na poplach, troubí se z věže každou hodinu tradiční melodie hejnal.Interiéry kostela jsme si prohlédli, ale nemohu se pochlubit fotografiemi, protože je zde přísný zákaz focení.
Kostel sv. Petra a Pavla
V těsném sousedství se nachází 
kostel sv Ondřeje

Kostel sv. Františka z Assisi
V tomto kostele se myslím také nesmělo fotit, ale ostraha seděla u vchodu a tak jsem to trochu riskla, ale byla tu taková tma, že ani zvýšení ISO moc nepomohlo, navíc přispělo k velkému zrnění. 
Kostel Nejsvětější Trojice
Tento kostel byl otevřený, ale konala se zde svatba. Proto nevím, zda bych jinak měla možnost takto vstoupit. Ale nemohla jsem jít blíž a nafotiti jej více. 
Katedrále na Wawelu věnuji samostatný článek. 
Zatím všem přeji hezký den. 

10 komentářů:

  1. Připomněla jsem si návštěvu Krakova před časem. My neměli štěstí na úplně dokonalé počasí - i trochu nám zapršelo. Ale i tak to stálo za to.
    Krásné jsou Tvoje fotky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji. My jsme měli trochu pod mrakem, občas sluníčko vylezlo a na takové cestování to bylo ideální počasí.

      Vymazat
  2. Krásné fotky a dokonce máš i další přírůstky do sbírky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, já do těch kostelů chodím hlavně kvůli tomu velkolepému nástroji. A pak mám samozřejmě radost, když se mi ho podaří vyfotit. Ani nevím, kdy a jak si mne ten nástroj podmanil. Možná hlavně tím, že je tak tajemný a není ho vždy možné vidět, na rozdíl od oltářů, pokud je možno do kostela jen nahlédnout přes mříž. Někdy jsou světelné podmínky mizerné a nejhorší je, když je za nástrojem velké okno. To většinou oslní i foťák a zastíní nástroj.

      Vymazat
  3. Majko, nádherné fotky, které mi připomněly naší návštěvu Krakova. Nám trochu nevyšlo počasí, půl dne pršelo a fotky z kostelů jsou tudíž tmavé.
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
  4. Nádherné sakrální památky,máš na co vzpomínat...a další přírůstek do sbírky,gratuluji...

    OdpovědětVymazat
  5. My jsme byli v Krakově dva dny na konci skvělého zájezdu a moc mě okouzlil. Jiřina z N.
    Tvé reportáže i fotky mi lahodí!

    OdpovědětVymazat
  6. Krásné fotografie zajímavých památek. Polsko vůbec neznám. Byla jsem tam jen jednou a to ještě jen na nákupu. Moc hezké fotografie i reportáž.

    OdpovědětVymazat
  7. Krakovské kostely jsou skvostné, asi není náhodou, že zde působil Karol Wojtyla, pozdější papež Jan Pavel II. Ale také nechápu, proč v některých kostelích jsou tak striktní a je tam absolutně zakázáno fotografovat. Týká se to např. i kostela Sacre Coeur v Paříži, který přitom žádnou kvalitní architekturu nepředstavuje a interiér také ničím zvláštním nevybočuje.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.