čtvrtek 5. srpna 2021

Procházka centrem Opavy

 První den dovolené jsme strávili ve vlaku, ubytovali jsme se a ještě před vybalením kufrů jsme se vydali na malou procházku centrem Opavy a nakonec nakoupit  do obchodního centra Breda. Koupili jsme jen pití na druhý den, k večeři jsme měli řízky, chleba a rajčata z domova. 

Do kostela na Dolním náměstí jsme jen nakoukli, vejít se nedalo, ale posezení v kavárně u ledové kávy jsme si nedali ujít.
Pokračujeme  dál kolem památníku Osvoboditelů
S sadech se mi moc líbilo. V horkém dni tu bylo příjemně. 
A jsme opět u hotelu Koruna, odkud jsme vyšli.
V supermarketu jsem fotila více, ale ochranka mne  zastavila, že v takových obchoďácích se fotit nesmí. Mne nadchlo, že takové moderní nákupní středisko vzniklo využitím a propojením starých budov. Bylo to tu podobné jako třeba v Nové Karolíně v Ostravě. Pro venkovana jako já, dobrý zážitek 

Trasa na mapě

Po večeři se válíme v posteli u televize a přemýšlíme, kam v neděli, protože straší deštěm. Ale jen ráno, tak snad bychom se mohli podívat na zámek Raduň a do okolního lesoparku. 
Zatím sluníčkový den přeji všem. 

19 komentářů:

  1. V Opavě jsem nikdy nebyla a procházka s Tebou se mi moc líbila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to jsme neprošli všechno. Měla jsem o Opavě trochu zkreslené představy, přece jen je to město příhraniční, ale byla jsem mile překvapena.

      Vymazat
  2. Maruško, zdravím a děkuju za hezké fotky a procházku Opavou s Tebou. Užijte si dovolenou a ať vám tam moc neprší. Ahoj Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tato dovolená se vydařila i po stránce počasí. Prostě nám přálo. :)

      Vymazat
  3. Maruško, Opavou vždy jen projedeme a jsem ráda, že se mohu projít s tebou. Těším se na Raduň tam jsem byla. ☺

    OdpovědětVymazat
  4. Maruš,díky za připomenutí Opavy.Tak trochu to tam znám,poněvadž manžel pocházel z Opavy a často jsme tam jezdili k jeho bratrovi.A do divadla před koronavirem jsem jezdila 2x ročně.Snad se to znovu v letošní sezoně obnoví.Měj se hezky....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nyní je v Opavě primátorem syn mého bratrance, tak musím jen chválit, abych si nepohněvala rodinu. :-D Ale ne, dělám si legraci, líbí se mi tu. Až tedy to ubytování, které mne zklamalo, ale to je věc podnikatele a vlastníka.

      Vymazat
  5. Opavu neznám,ale zdá se,že je to hezké město.Je fajn,když je ve městě park a tady je krásně upravený.
    Překvapilo mě,že se nesmí v supermarketu fotit.Sice moc nefotím,ale někdy před vánocemi mě to napadne.
    Maruško,užívej dovolenou

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem to o tom focení také nevěděla. O Vánocích mne sváděla v Ostravě výzdoba obchoďáku, nikdo mi nic při focení neřekl a nikde není ani cedule se zákazem. Asi chtěla být ochranka důležitá. Ten park obklopuje dost podstatnou část centra Opavy. Ani jsem neprošli všechny sady.

      Vymazat
  6. Maruško moc hezké fotografie. Opavu také neznám a pro nás je to daleko. Město je hezké a určitě je tam plno krásných míst. Doufám, že jste si tam dovolenou hezky užili.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky tomu, že nám počasí přálo, tak jsem byli spokojení a splnili jsme všechny naše plány. :)

      Vymazat
  7. Hezká procházka. V Opavě, respektive na jejím okraji jsme byli před 2 roky, ale s Aaronem, tak jsme do centra nešli.
    Maruško, měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
  8. Podle Tvých fotek se Opavě jeví jako hezké město.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, měla jsem trochu zkreslené představy, přece jen je to skoro pohraniční město, ale byla jsem příjemně překvapena.

      Vymazat
  9. V Opavě jsem nikdy nebyl, ale obchodní dům Breda se mně vybavuje jako případ podivné privatizace jedním politikem ODS.

    Velmi pěkná je barevná budova v předposlední koláži nahoře vpravo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten dřívější obchodní dům Breda je skutečně hororová záležitost, nevím, zda v ní něco je, nebo je to propojené v zadním traktu s tím novým centrem obchodů, každopádně z přední strany je to odpudivá záležitost.
      Společenské a obchodní centrum BREDA & WEINSTEIN vyrostlo na půdorysu bývalého měšťanského pivovaru v samém srdci města. Zachován byl historický ráz venkovních fasád a také pivovarský komín, který tvoří nevšední architektonickou dominantu centra. Důkladnou rekonstrukcí prošly objekty staré a nové sladovny, varna i spilka (část pivovaru, ve které probíhá kvašení piva). Nově je zastavěn prostor horního a dolního pivovarského dvora, kde jsou vybudována jedno podzemní a čtyři nadzemní podlaží.
      Cituji ze stránek acbreda.cz
      Díky vlastnictví exkluzivní značky centrum navazuje na více než 100-letou regionální tradici a pod značkou Breda & Weinstein chce do centra Opavy vrátit někdejší „lesk a luxus“ nakupování a stejně jako před lety vizionář David Weinstein „lákat zákazníky nejenom hojností zboží, ale i estetickým a kultivovaným prostředím“.

      Vymazat
  10. My jsme se v Opavě jednou neplánovaně zastavili na zmrzlinu, moc jsem si od toho města nesliboval. Druholigový fotbal, to mi jako chlapovi stačí. :) Ale nakonec mě překvapilo, jak je Opava pěkné město plné zajímavých atrakcí a míst. Jen teda by tam mohlo být více možností, kde se dobře najíst. Tam mi přijde, že jsou ještě někde v devadesátkách. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dalo by se říci, že vždy tak trochu opomíjené pohraničí.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.