pátek 6. srpna 2021

Varhany v konkatedrále Nanebevzetí Panny Marie v Opavě

 Druhý den naší dovolené jsme se rozhodli pro výlet na zámek Raduň. Snídaně o víkendu se podávají až v 8 hodin a do Raduně jezdí opavská příměstská doprav a je to kousek, nemusíme tedy pospíchat. A jelikož poblíž našeho hotelu se nachází konkatedrála, zjistila jsem si, že se mohu ještě před snídaní do chrámu podívat, protože v 7 hodin je ranní mše. Víte, že na mši jsem nešla, ale využila krátkého nakouknutí na chrámové varhany. 

Informace o varhanách jsem čerpala ZDE a zájemci zde mohou nalézt i mnohem více zajímavých fotografií o tomto nástroji. 
I samotný interiér konkatedrály byl jistě nedávno zrekonstruován, rptože mi tu přijde vše naprosto čisťounké a bez poskvrnky. Nafoceno, hurá na snídani a do Raduně tedy v příštím vstupu. 

14 komentářů:

  1. Maruško, zdravím. Interiér katedrály je krásný, bílá noblesní a Ty máš další foto varhan do sbírky...Užívej dovolené. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Lenko, z dovedné už jsme doma. Nyní se jen dělím o zážitky v minicestopisech. Jsem ráda, že trochu pršelo jen jednou a pak už vždy jen v noci. Přizpůsobili jsme tomu plán a vyšlo nám to. Právě nyní jsem na zahradě a čekám na startovní čáře k cestě na autobus. Jenom jsme po vydatném dešti jeli sbírat úrodu. Tento týden moc výletům nepřeje. Jsem ráda, že nám to vyšlo.

      Vymazat
  2. Maruško to je nádherný kostel. Uvnitř prosvětlený bílou výmalbou a krásně světlý. Rovněž varhany jsou nádherné, ale to vždycky. Jsou to umělecká díla opravdu nádherná. Někde skromná, ale někde skutečně bohatě zdobená. Zaujaly mě dvě kazatelny. Většinou bývá nalevo. tady jsou dvě...Děkuji za moc pěknou podívanou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také mě udivily dvě kazatelny, ale asi to bude tím, že je to jedna ze sídelních katedrál biskupa. Asi by byl při kázání na jedné kněz a na druhé biskup. Proto je také tento kostel nazýván konkatedrálou.

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. Zdravím Hanko.Uvnitř je viditelně po údržbě a také se zde konají komentované prohlídky. Já jsem to zvládla rychle

      Vymazat
  4. Opět máš, Majko jedny varhany do své sbírky. Kolik jich máš už nafocených, musí to být hezká řádka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Od roku 2012 se mi podařilo nafotit celkem 73 nástrojů. Tři letošní dovolenou. :) U těch posledních to byla veliká náhoda. Tyto jsou 71.

      Vymazat
  5. Maruško, katedrála je krásná a interiér je moc hezky opravený. A Ty máš další kousek do sbírky.

    OdpovědětVymazat
  6. Maruško,opět další varhany do sbírky. Těším se na Raduň.🤗Přeji pohodový víkend 🍀

    OdpovědětVymazat
  7. Kostel je jak nový, jako kdyby se chystali na příjezd vládní delegace :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, kostel byl nedávno vymalovaný a opravený. Možná se do svého druhého sídelního chrámu chystá biskup. Vlastně je to konkatedrála, jediná v republice.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.