pátek 12. listopadu 2021

Památník na Trojačce

 Na svatého Martina byl u nás moc krásný den. Naplánovali jsme si výšlap do okolí. Vyrazili jsme na autobus o půl sedmé a jeli do obce Krhová na konečnou zastávku MHD. Odtud jsme se již vydali pěšky nejprve po cyklostezce, dále kousek po modré, kousek neznačenou cestou a kousek po červené k památníku. 

Naše trasa

Cyklostezkou č. 6016 jsme došli na rozcestí U obrázku, kde už jste se mnou možná byli, když jsem šla oklikou na zahradu a navštívila i nově vybudovanou stříšku pro pramen Jarošovka. 
Pokračujeme po modré značce. Dříve tu všude byl hustý les dnes se kocháme výhledy do okolí směrem k Hodslavicím a později je vidět až k Novému Jičínu.  
Kocháme se výhledy, ale hodně tu fouká. Jsme na otevřeném hřebeni a blížíme se k památníku. 
Manžel objevil skříňku, ve které byla něco jako vrcholová kniha a pár slov k historii.
A najdeme zde i meteorologickou stanici. 
Hodně fouká a mohli bychom se zahřát u ohně, ale volíme raději horký čaj a ústup zpět a hledat útočiště na zahrádce. 
Na zahradě jsem shrabala ještě, snad již poslední, listí, manžel nasypal do misek kočičkám granule, uvařila jsem si kávu a poseděli jsme si na sluníčku. 
Se zahradou se loučíme v 11 hodina jdeme na autobus
Pozdravíme koníky
I když jsme toho neušli na kilometry hodně, byli jsme příjemně unaveni. Já jsem ve městě ještě nakoupila a šla jsem pěšky domů, protože další autobus jel až za 25 minut a to už se do toho kopce nějak doštrachám. 
Kéž by bylo ještě více tak pěkných dní. Dneska jsem opět pekla kváskový chléb, ale z kvásku, který jsem si vyrobila. Chleba trochu popraskal, i když jsem ho nařízla, ale už jsme ho večeřeli a byl docela dobrý.
Mějte se hezky. 

18 komentářů:

  1. Maruš u Památníku odboje jsme kdysi byli se školou, to byl nově postavený, byl tam tehdy hustý les. Hledím na to jaká je tam mýtina, však už je to víc jak 55 let. Musím se tam zajít někdy podívat, vždycky dojdeme jenom k Obrázku. Moc hezké fotky, ráda jsem se pokochala naší přírodou a tvoji zahrádkou s kočičkou :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V posledních letech se hodně kácelo. Když se i podívám na hřebeny proti našemu bytu, jsou ty holiny vidět. Památník vypadá velmi udržovaný, někdo se o něj pečlivě stará, vysekává i trávu kolem a jsou tam i skleněné nádobky na svíčky. Docela mě překvapilo jak je památník zachovalý.

      Vymazat
  2. Maruško,to jste měli krásný výlet a vůbec jste hezky prožili den.V lese je krásně a pokud to není otevřené chrání i trochu před větrem.U nás taky pořád fouká.Hezky bylo v úterý a trochu ve středu.Také jsme toho využili a vyjeli trochu dál.
    Krásně jsi vše nafotila.
    Měj hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Celý týden bylo krásné počasí. My vždycky na jaře a na podzim podnikneme nějaký takový výlet do okolí a tak máme splněno. Moc bych se chtěla podívat na Pustevny, které jsou obnovené po obrovském požáru, ale tam už se mnou manžel jet nechce, protože se bojí, že by nezvládl cestu autobusem. Je na tom s dýcháním a astmatem stále hůř a hůř a v autobuse bývá vydýchaný vzduch. Já to tak necítím, ale on ano. Snad se tam někdy podívám se synem.

      Vymazat
  3. Ten příspěvek mě zajímá, asi jako jedna z mála mohu napsat, že jsem byla v Krhové a ne jednou, ale ve vesnici. Velmi mě zaujal ten "vrcholový bod", hlavně, že to tam nikdo neničí. O Javoru si ještě přečtu, však je známo, že na Valašsku operovali partyzáni, já to znám třeba ze Zubří, to je o pár vesnic dále po té silnici. V tomto období je dobré, že není listí na stromech, aspoň je vidět skrz les a dál... A máte pěknou zahradu, snad se tam přes zimu nikdo neusadí.
    Ráda jsem se podívala a vrátím se k Obrázku. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do Zašové už jsem se také zatoulala. Kdysi jsme tam projížděli s rodiči hodně na kole. Prý jsou nyní přístupné i ty klášterní zahrady a možná i klášter musím to všechno zjistit.

      Vymazat
    2. Jo, v Zašové jsme byli na sv. Václava, to bylo krásně. Byla tam i prohlídka kostela s průvodkyní a pak jsme šli do té zahrady, ono to není moc velké. Dole u rybníčka je i křížová cesta. Klášter běžně přístupný není, to jsou jen některé dny v roce. Zašovou si nechte na jaro - léto, teď už to není ono. Dám to na blog, ale materiálů mám hodně, tak až v novém roce.

      Vymazat
  4. Maruško, pěkný výlet s Tebou i fotografie z něho. Měj se hezky, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Moc krásný výlet na památné místo! Krásné fotky!
    Maruško, měj hezkou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
  6. Maruško, udělali jste si krásný výlet a slunečný den využili. U nás je pořád zataženo, mlhavo, a k tomu větrno, tak že to na procházky moc není. Také jsem uklízela zbylé spadané listí u našeho bytového domu, ale to bylo tak vše, co se dalo venku dělat. Cestovat hromadnou dopravou se teď bojíme i když jsme očkovaní, protože mnoho lidí pravidla a nařízení vůbec nedodržuje. Tak raději než se vystavovat nebezpečí nákazy, raději sedíme doma...Měj se moc hezky a opatruj se. Krásný víkend Ti přeji. Jára.

    OdpovědětVymazat
  7. Maruško, užili jste si krásný slunečný den. Hezky jste se prošli a káva na zahrádce, na sluníčku určitě chutnala. Měj pěkný víkend.

    OdpovědětVymazat
  8. Jo sluníčko .... to už zas na nějakou dobu zmizelo. A je čím dál tím studenějc. Já musím aspoň část listí dneska vzuít sekačkou a zbytek dohrabat. Protože mi ho psiska tahají na chlupech furt domů.

    OdpovědětVymazat
  9. Na turistických výletech mě také překvapuje, kolik přibylo značení pro cyklisty, že už skoro ani nevíme, kterou stezku vybrat.
    Z toho dýchá pohoda, volně se pasoucí koně, to jsem zažil naposled snad v dětství.

    OdpovědětVymazat
  10. Moc pěkný výlet jste měli a fotky se mi líbí moc !
    Hezké dny!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  11. Maruško měli jste moc krásnou procházku a pořídila si pěkné fotografie. 🍀

    OdpovědětVymazat
  12. Maruško, to je zajímavý článek a parádními fotkami.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.