pátek 29. dubna 2022

Výlet do Brna 4. část - Petrov

Poslední částí sobotního výletu do Brna vás zavedu do Denisových sadů, projdeme se Místodržitelskou zahradou do Kapucínské zahrady a nakonec zavítáme i do katedrály sv. Petra a Pavla a díky dostatku času ještě nakoukneme do kapucínské hrobky. 
A támhle jsme dnes byli
Líbí se mi procházka po hradbách. Ty původní byly opravdu mnohem rozsáhlejší
 
Do katedrály sv. Petra a Pavla jsme se také podívali, ale nějak jsem si špatně nastavila vyvážení bílé a fotky vyšly do žluta. No nevadí, už jsme v katedrále byli dříve a tak mohu použít i starší fotky, které jsem dala už na blog někdy dříve do samostatného článku o katedrále. 
Mé dřívější fotky
A pokračujeme v sobotní procházce
I Kapucínským náměstím, jež nese název podle kapucínského kláštera, jsme procházeli vícekrát, ale dneska jsme nakoukli i do kapucínské hrobky. Dostali jsme i tištěného průvodce, ale přiznám se, že jsem to moc nestudovala, nějak mi tam nebylo dvakrát veselo a tak jsme brzy vypadli. Děsivě na mne působily hlavně dvě místnosti, kde leží kapucíni pohřbeni tradičním způsobem. 
A procházením ulic jsme se dostali až do kavárny a cukrárny Caffe Bar Dieci.
Objednala jsem si irskou kávu. Když mi ji obsluha v podobě mladého muže donesla, dostalo se mi ponaučení, jak se irská káva pije. I když jsem dostala lžičku a cukr, prý je káva podle jeho mínění dost sladká a raději ji nemám míchat, ale pít postupně přes pěnu. Tak jsem tak učinila a byla jsem nadšená. Chladivou pěnou mi do úst proudil tenký pramínek horké kávy a opravdu byla sladká. Dříve jsem si často dávala alžírskou kávu, ale ode dneška budu zkoušet, zda tu irskou umí tak dobře i jinde. Ani jsem ještě neochutnala samotnou irskou whisky. 
A touto sladkou tečkou se  s Brnem pro tentokrát loučíme. Když mrknete do Jihomoravského kraje v menu, najdete z návštěv Brna více článků.  
A pro zájemce přidávám mapku celé dnešní trasy, tedy se zde promítnou všechny 4. části našeho dnešního výletu. QR si můžete stáhnout mobilem a vydat se tak po našich stopách. Přijeli jsme vlakem, takže jsme vyšli a zase se vrátili na nádraží. Mapu si zvětšete a nebo si klikněte ZDE    a dostanete se odkazem na mapy.cz, kde si mapu můžete pohodlně rozkouskovat a sledovat podrobně. 

Mějte se krásně. 

22 komentářů:

  1. Zajímavé je, že kapucínské kláštery poznáš kdykoli a kdekoli, i když nejsi znalec. Jsou totiž naprosto stejné v Praze, Brně nebo Vídni. Pěkná procházka. Ty sady pod Petrovem jsou moc hezké.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S těmi kláštery máš pravdu. A mám takový dojem, že i těch lidí tam nyní z jara nebylo tolik i když na lavičkách u vyhlídek se slunilo dost lidí. A ještě netryskaly fontány, to by bylo ještě hezčí. Možná polovina května je ten úplně nejhezčí čas na návštěvu.

      Vymazat
    2. uvidím jak to se mnou bude, snad to dám. 20.5. mám jeden zájezd a 27.5. druhý. Teď jen jde o to, kdy mi dají termín operace.

      Vymazat
    3. Přeji, aby ti to vyšlo všechno. Já jedu na zájezd až konec července.

      Vymazat
  2. Tak se Brnem procházím spolu s vámi. Už jsem tam dlouho nebyla. Úplně mám chuť tam zajet na návštěvu k neteři :-).
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, jsem ráda, že jsem tě tak nalákala.. Já mám Brno docela ráda, i když byla doba, kdy jsem tam jezdila vždy se sevřeným srdcem za synem do nemocnice skoro 3 měsíce. Pak hodně dlouho ne a nyní už několikrát právě s tím synem již středního věku.

      Vymazat
  3. Maruško to jsou nádherné fotografie. Škoda, že když jsem se do Brna dostala, nebyl na toulky po městě a okolí, čas. Děkuji za úžasnou podívanou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stejně, tak já jsem minula Děčín, který mne stále více láká. Škoda, že je to tak daleko. .

      Vymazat
  4. Maruško,děkuji za další krásné fotografie Brna.Má opravdu co nabídnout.Líbí se mi hradby,katedrála i klášter.
    Měj hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Brně i okolí je spoustu pěkných míst. Hezky je i na přehradě a hradě Veveří, navštívit se dá i ZOO.

      Vymazat
  5. Neskutečně krásné fotografie a hezké záběry, díky za procházku, při které mne v teple domova nebolely nohy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Lado. Když je hezky slunečno, tak i fotky bývají lepší, takové prozářenější. Tento výlet jsem si opravdu užila.

      Vymazat
  6. Maru, výlet podle mého gusta.Od každého trochu. Byly doby, že jsem tam jezdívala i služebně a u kamarádky v její práci jsme se vždy zastavili a nezapomenutelné chvíle strávili. Ten brněnský hantec obdivuji. Moc ráda bych se tam zas jednou vypravila.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, nevím, co se stalo, ale tvůj komentář jsem měla v e-mailu, ale ne tady, tak jsem šla do útrob blogu a našla u tebe zatržené ruční povolení a odsouhlasení, že nejsi spam. nevím, co se tobě zobrazilo, když jsi komentář odeslala, ale rozhodně jsem tě jako spam neoznačila. Moc se omlouvám, ale nebyla to moje chyba. objevila jsem stejný problém i u jiné blogerky na grafickém blogu.

      Vymazat
    2. Maruško, tak to nakonec dobře dopadlo a jelikož to není životně důležité, nechám to na tobě, já těm věcem moc nerozumím. Zato jsem dobře rozuměla tvé radosti z procházky po Špilasu. Pac Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Maruško, moc jsem si užila i další díl vašeho výletu. Doufám, že se do Brna letos podívám... Měj příjemnou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
  8. Moc hezká procházka jarním Brnem,osvěžila jsem si brněnské památky.Nádherně jsi to vše nafotila a popsala,přeji další hezké výlety..

    OdpovědětVymazat
  9. Petrov je úžasný, rádi sem chodíme (když máme třeba čas na vlak).
    Krásný den.

    OdpovědětVymazat
  10. Tady jsem doma a tato místa mám velmi rád, když jedu z centra k nádraží, většinou vystoupím na Šilingrově náměstí a přes Zelný trh nebo Denisovy sady dojdu pěšky. A z těch sadů jsou také pěkné výhledy.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.