sobota 2. září 2023

Kostel sv. Bartoloměje a Bartolomějské návrší.

 Prázdniny sice končí, ale jelikož jsem se vrátila v čase, můžete si se mnou ještě prožít další dny naši červencové poznávací dovolené. V Kolíně jsme ještě zůstali. 

Do kostelů mne táhnou vždy hlavně varhany. To už je taková moje vášeň. Do chrámu sv. Bartoloměje se lze dostat jen s průvodcem za vstupné a tedy i ve stanovený čas. Naštěstí přilehlé návrší je přístupné i bez vstupného a může se tam vejít kdykoli. To tedy neznamená, ze jsme na prohlídku rezignovali, ale do stanoveného času máme chvíli právě na procházku nově (2021) zrekonstruované zahrady mezi hradbami. Bartolomějovo návrší se mi líbilo. Být místní občan, tak i sem bych si zašla posedět třeba do altánu s knížkou. 
 Je čas jít na prohlídku. Nejsme sami, avšak návštěvníků není moc, tak akorát. Ještě než jsme prohlídku zahájili šla jsem se  zeptat do pokladny, zda se může fotografovat v kostele. Prý ne. Škoda, ale co nadělám. Zkusím se pak průvodkyně zeptat, zda si mohu vyfotit alespoň varhany. 
Úvodních pár slov jsme absolvovali ještě před kostelem, další seznámení s historií jsme vyslechli v sedě v lavicích, což bylo prima odpočinkem.  Posléze jsme se vydali na okružní procházku po kostele. Je neobvyklý tím (nebo mně to tak připadá), že oltář a příslušenství je na stupínku jako pódium, kolem kterého jsou rozmístěny malé kaple. Prostě kaplička za kapličkou. 
A jéje, varhany nikde. Na konci prohlídky jsem se zeptala a dověděla se, že jsou v rekonstrukci kompletně skříň i nástroj samotný a ještě letos by se měla konat velká sláva při jejich znovuzrození. Té se samozřejmě účastnit nemohu, ale třeba najdu pak nějakou zmínku na internetu.  Jdeme dál kolem oltáře a jednotlivých kapliček. A jak to, že fotím? Všimla jsem si pána, který fotil zcela samozřejmě (nikoho se neptal a nikdo mu nic neřekl). Tak tedy i já. I když jsem se trochu skrývala, protože paní průvodkyně  věděla, že já vím, jak to s focením je. 
 
Závěr prohlídky patřil Kostnici. Trochu jsem se toho obávala, ale kostnice je umístěna v nevelké rotundě, tak jsem si tam troufla také. Vejde se sem jen pár lidí a jelikož jsem ještě v podobné kostnici nebyla, docela jsem byla překvapena. Ocitla jsem se v kapli, jejíž oltář a příslušné dekorace byly tvořeny jen lebkami. Bylo to sice děsivé, ale zajímavé, místy až důmyslně krásné. Možná řeknete, že si protiřečím, ale i já jsem tam stála poslouchaje výklad s mnoha smíšenými pocity. Fotografovat se zde nesmělo a to nám průvodkyně zdůraznila, bylo nám  samozřejmě jasné, že v kostele nám to ještě tolerovala, ale tady ne. Ani by mne to nenapadlo. To si musí každý prožít sám. 

Dovolila jsem si pro ukázku  fotku ze stránek města Kolína z článku o kostnici ZDE.

viz. i Město Kolín

To to letí, druhý den dovolené za námi. Zítra pojedeme do Prahy za zvířátky.  
Pro dnešek tedy hezký den a děkuji všem, kteří se prošli se mnou. 

14 komentářů:

  1. Kostel je nádherný i okolí.Procházela jsem to tady s vnučkou,dovnitř kostela jsme se nedostaly.
    Škoda,ale do Kolína bych se ráda ještě podívala i když vnučka už tím směrem jezdit nebude.
    Maruško,měj hezký víkend





    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I Tobě hezký víkend. Jituško přidala jsem ještě fotku z kostnice. půjčila jsem si ji ze stránek města.

      Vymazat
  2. Maruško, v kostele jsem byla před lety, ale v zahradě po rekonstrukci ne. Ráda jsem omrkla tvé fotky a snad se mi někdy naskytne i možnost projít se po zahradě.
    Přeji hezkou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Bella città Colonia.Buon weekend!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Grazie mille per la visita e anche un bel fine settimana.

      Vymazat
  4. Jak jsem psala, Kolín neznám, tak se ráda podívám... K tomu focení - když jdeme do zámku, ptáme se hned u pokladny, že bychom si případně připlatili za focení. V kostele se už ani neptám. Fotím vždy bez blesku a jsem ukázněná, někdy tam sice ten škrtnutý foťák je, ale fotí druzí, tak co bych já váhala. Možná někdo řekne, že je to neomalenost, ale tak to prostě je. Setkala jsem se několikrát s tím, že kdysi byl zákaz, teď normální focení. V kostnici jsem byla kdysi v Sedlci u K H, pak ještě v Brně pod sv. Jakubem. Sice se trochu divím, proč kostnice vznikají, ale jejich návštěva mi až tak nevadila.
    Těším se na další. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zákaz focení na zámcích už není daný státem, ale je na kastelánovi, jak se k věci postaví. A kastelán to může zakázat a nedá ti povolení ani za peníze. Jinak k té kostnici. přidala jsem ještě fotku ze stránek města a odkaz na článek o kostnici. Je to opravdu skvělé dílo.

      Vymazat
    2. Maruško, myslím si, že kostnice vznikly především v době moru a bylo několik vln té nemoci a nebylo kam ty kosti z hrobů dávat, není to novinka.
      Znám jich několik... i v Mělníku je kostnice a jinde také.Ta Kutnohorská je asi nejznámější?
      Máš to dobře nafocené, už bych se zase jednou ráda do Kolína podívala, ale takových míst je více.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Krásné fotky! To návrší se mi také moc, moc líbilo. A v kostele uvnitř jsme zatím nebyli. Ráda jsem si s Tebou prohlédla. Měj se krásně, zdraví Marie

    OdpovědětVymazat
  6. Maruško, ráda jsem se Kolínem prošla, moc hezky jsi vše nafotila . ☺

    OdpovědětVymazat
  7. Zase krásné fotky - kostel je tedy nádherný.
    Hanka bavi-mne-to

    OdpovědětVymazat
  8. Moc krásné fotografie Maruško. Kolín znám jen jako přestupní stanici - tedy vlakové nádraží. Ve městě jsme nikdy nebyli a myslím, že je to škoda. Možná, že to ještě někdy napravíme. Kostel je opravdu krásný. Děkuji za hezkou reportáž a přeji Ti krásné dny.

    OdpovědětVymazat
  9. Copak u nás, tady se sice ptám, ale když vidím že i jiní přes zákaz fotí tak taky tu a tam cvaknu. Ale třeba v Rakousku bych si to nelajskla, tam mají ostříží zrak a vysoké pokuty. V Kolíně jsem byla s dcerou jednou, když jezdila jako obchoďačka, ale moc jsme se neprošly. A samozřejmě jako okolo všech větších měst na trase Třebová - Praha okolo Kolína jezdíme ix desítek let ale na zastávku a procházku jaksi nedošlo.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.