čtvrtek 14. září 2023

Zámek Žleby - interiér

Okolím  zámku ve Žlebech jsme se již prošli a nyní se se mnou můžete podívat na jeden ze tří prohlídkových okruhů tohoto zámku.  

Původně gotický hrad ze 13. století vyniká bohatými historickými interiéry, které byly vytvořeny knížaty z Auersperka během 19. století. Ti čerpali inspiraci v Anglii. Zámek vlastní rozsáhlou sbírkou uměleckých předmětů od zbraní, přes sklo a keramiku, až po historický nábytek od doby renesance po 20. století.

A kuchyní se rozloučíme se zámkem a než odjedeme z obce Žleby, navštívíme ještě Oboru bílých jelenů a jiné vysoké zvěře. 
Opět všem hezký den. 

19 komentářů:

  1. Je hodně vidět ta inspirace anglickými sídly. Bohatost výbavy interiérů, dřevěná obložení, kožené tapety .... moc pěkné

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, a měli už na tehdejší dobu hodně skvělých vychytávek jak v perfektně vybavené kuchyni, tak ve stylu vytápění a podobně. Odvážně bych mohla přirovnat k funkcionalismu, kdybych si odpustila stavební sloh. 😊

      Vymazat
  2. Je to nádhera !!! Krásné fotky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, děkuji. Fotila jsem ale mobilem, který si snaze poradil s nedostatkem světla. Nemusela jsem se přizpůsobovat v nastavení foťáku v každé místnosti.

      Vymazat
  3. Majko, tak se ptám:" Máš ty vůbec z té prohlídky vůbec něco?" Nebo doma jak si prohlížíš fotky, mimochodem nemají chybu. Moje zkušenost je, že když se věnují něčemu jinému, tak samotná prohlídka by mne unikala. Dávej na sebe pozor. - Míla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mílo, představ si že mám. Totiž snažím se chodit buď v čele skupinky nebo na jejím konci. V interiéru fotím už jen mobilem, který nemusím nastavovat dle světla v místnostech a jen zámořím. Už nefotím detaily jen se snažím zachytit místnost. No jako detail je možno brát i lustry a kachlová kamna, ale vyfocení je mžik.Pak po celou dobu poslouchám výklad. :⁠-⁠)
      Měj se moc hezky.

      Vymazat
    2. Jo a většinou průvodkyně vždy řekne na konci výkladu před vstupem do další místnosti: až si to tu prohlédnete, budeme pokračovat .... čímž dá čas i případnému focení.

      Vymazat
  4. Maruško, brzy si udělám čas a prohlédnu pořádně vše z vaší dovolené. Pěkné fotky. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Jiřinko. Snad se ti bude s námi pěkně cestovat.:)

      Vymazat
  5. Zámek Žleby je krásný, navštívila jsem v r.2021,moc hezky jsi vše nafotila,opatruj se ...

    OdpovědětVymazat
  6. Maruško, děkuji za krásné fotky. Máme to tam moc rádi.
    Hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  7. Žleby mám moc ráda, byla jsem tam několikrát. Krásně jsi je nafotila...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vůbec se nedivím. Pro nás je to na častější návštěvu daleko, a proto jsem ráda, že jsme zámek a okolí nevynechali. To místo je přímo fotogenické a usadí se v srdci.

      Vymazat
  8. Jsem ráda, že jste na prohlídku zámku šli a nafotila jsi to. Jen mě "rozesmála" poznámka, jestli z prohlídky máš něco, když fotíš. To je přesně můj případ a já už dopředu průvodkyni říkám, že fotím a přitom vše vnímám, možná lépe než ten, kdo nefotí. Chce to cvik a ženy jsou schopné soustředit pozornost na více věcí. Jen tak dál. 👍

    OdpovědětVymazat
  9. Moc pěkné interiéry. Nejvíc mne zaujala vitrážová okna a pak bych se mi určitě moc líbila kuchyně.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.