úterý 12. září 2023

Žleby - exteriéry zámku a park

Šestý den dovolené jsme se vypravili nejprve na zámek Žleby a pak na skok do Čáslavi.  Autobusem jsme vyrazili docela brzy, abychom se ještě před otevírací dobou stihli projít parkem a viděli zámek i z jiné strany. 

V obci Žleby jsme vystoupili na zastávce Škola, odbočili kousek ke zvoničce a pak už se vnořili do parku a vychutnávali si vlahé ráno. Naše trasa na mapě
Řeka Doubrava
Našla jsem kamínek a poslala ho dál. Tento už putuje dost dlouho. 
Všechny tyto prostory jsme si mohli projít bez vstupného a pěkně v klidu bez lidí. 
Teprve až se tato brána otevře, můžeme vstoupit do zámeckého areálu. 
Zde si koupíme vstupenku na prohlídku. Jsme mezi prvními, ještě není skupinka tak veliká a prohlídka je tedy velmi kvalitní, ničím nerušená. Do interiérů vás pozvu příště. Zámek se mi moc líbil, ale co mi vadilo, že nikde kromě nádvoří nebyla ani jedna lavička. Ani v parku jsem na žádnou nenarazila. Proto není divu, že jsem po obědě využila odpočinek i na trávě pod stromem. 
I na náměstí, kde jsme později čekali na autobus je jediná lavička u kašny nebo v zahrádce restaurace. 
Restaurace Na hrázi je ale skvělá. Má i zázení pro děti.
Po obědě jsme si ještě zašli do Obory bílých jelenů a následně jeli do města Čáslav. 
Příště se se mnou můžete podívat do interiéru zámku i do obory. 
Zatím všem hezký den. 

17 komentářů:

  1. Maruško, do Žlebů občas zajede jen tak se projít parkem, na prohlídce jsme už byli několikrát. V parku jsem se brouzdala listím i sněhem, děkuji za letni fotky a posílám pozdravy. Helena
    https://sincerehelena.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pozdravy, Helenko.To je fajn, že máte tak krásný zámek poblíž. Park musí být krásný i na podzim a v zimě zámek určitě krásně vyniká.

      Vymazat
  2. Bellissimo parco e castello.Ciao

    OdpovědětVymazat
  3. Krásné svěží fotografie a zámek je nádherný.O to víc mě mrzí,že jsme několikrát míjeli odbočku k němu,když jsme
    vozili vnučku do Humpolce.Manžel se někdy zasekne a nic s ním neudělám.Ušli jste pěknou trasu.
    Maruško,měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, to znám, jak řidiči rádi mění plánovanou trasu, nebo zastaví mimo plán. Jsme odkázáni na jejich momentální rozpoložení. :)

      Vymazat
  4. Okolo tohodle zámku jsme jezdili několik desítek let na chalupu, jednou jsme dokonce už stáli s kamarádem před bránou ale nakonec jsem ho nikdy nenavštívila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je škoda, ale někdy.oroste jsou jiné důležitější věci nebo povinnosti. :) Musí tam být krásně i na podzim nebo v zimě.

      Vymazat
  5. Ve Žlebech jsem nikdy nebyla, takže článek se pro mne inspirace na výlet. Díky za hezké fotky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsem tě mohla inspirovat. Musí to tam být krásné i v ostatních ročních dobách. Měj se hezky.

      Vymazat
  6. Zámek Žleby je výborný výběr, však je to zhruba jen 18 kilásků od KH. On je dosti známý, možná i proto, že co pamatuji, byl v každé učebnici dějepisu jako příklad novogotického slohu. ☺ Jsem ráda, že jste šli na prohlídku a budou fotky, protože na zámku jsem nebyla, pokud tam člověk nemá ubytování jako vy, je to docela z ruky tady od nás z kraje. Já rozhodně nejezdím "kolem" - smích. Tento Tvůj "seriál" výletů je příkladem a doufám, že i inspirací pro toho, kdo nejezdí autem, i veřejnou dopravou se dají podniknout tak kvalitní výlety. Jen člověk musí dodržet čas, aby se řídil jízdním řádem. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Autem jsem jezdila s rodiči, nyní už mnoho let veřejnou dopravou. A s internetem se skvele plánuje a s mobilními aplikacemi pro cestování je to hračka i na samotném vyletě. Jízdní řády a mapy v kapse. Jen si človek musí vybrat místo, kde jr slušná dopravní obsluha. Auto má zase tu výhodu, že se dá navštívit více must v lokalitě. Ale řidič si to vše zas tak neužije.

      Vymazat
  7. Maruško ve Žlebech jsem byla několikrát, mám to tam ráda. Je to zámek jak z pohádky a líbí se mě obora s danky. Pozdravuju, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to opravdu MOV krásné místo a jsem ráda, že jsem rám mohla být. Hezký den, Helenko.

      Vymazat
  8. Marija, ono se vyplatí přivstat, bylo kouzelné ráno, dýchá z fotografií klid. Fotografie jsou moc hezké, jako vždy, on je i ten zámek fotogenický .-) Hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu. Jsem ráda, že se povedlo to ráno v parku zachytit ve fotkách. A trefila jsi přesně, že je zámek fotografický.

      Vymazat
  9. Maruško, moc tě chválím, vyzobali jste při vaší dovolené hodně perliček kolem K.H. a tvé fotky jsou prima. Tak ať se ti i nadále daří. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.