pátek 26. dubna 2024

Artikulární dřevěný kostel v obci Svätý Kríž

 

V roce 2011 jsme se již po druhé podívali k dřevěnému kostelu v obci Svätý Kríž, ležící na úpatí Nízkých Tater. 
Jeli jsme vlakem a již se blížíme k Liptovskému Mikuláši, protože je před námi hladina vodního díla Liptovská Mara
Malé odbočení - seznámení s neteřiným koněm Generálem. 
Projdeme obcí Svätý Kríž
A jsme u kostela
jelikož jsme si kotel obešli již v roce 1999, neučinila jsem tak v roce 2011, ale škoda, protože jsem fotky nenašla. Našla jsem jen dvě, a to vstup do kostela. Ale nedá se nic dělat. Už na úvodní mapce je na půjčené fotografii vidět, jak je kostel veliký. 
Tentokrát jsme se ale dostali dovnitř. I když tu jakési osvětlení je, přece jen tmavé dřevo pro fotoaparát dost světla pohltí a navíc se paní u pokladny nelíbilo, že bych chtěla fotit. Přesto jsem ráda, že jsem alespoň něco málo pořídila.  Kostel je totiž unikátní nejen svojí velikostí, ale i interiérem. 
A prošli jsme se trochu i okolní přírodou. 
Milovníkům podobných staveb tento kostel doporučuji. 
Ode mne je to totiž vše. Přeji hezký den. 

11 komentářů:

  1. Kostelík je nádherný.Mám takové stavby ráda a vyhledávám je.Být to někde u nás,jedeme se na něj podívat.
    Maruško,hezký den i víkend

    OdpovědětVymazat
  2. Krásný kostel, krásný kůň, příroda - na Slovensko jezdím moc ráda...
    Maruško, děkuji za krásnou podívanou a přeji hezké dny, Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Maruško, to jsou nádherné fotografie z vašeho výletu a "třešinkou na dortu" je ten krásný dřevěný kostelík. Je zajímavý i uvnitř. Krásné fotografie a díky za ukázku míst, jsme se nedostanu. Ta hornatá krajina je opravdu nádherná ...kochám se. Měj se moc pěkně.

    OdpovědětVymazat
  4. Pěkná příroda a kostelík, Slovensko nezklame. Krásné dny přeje Večernice.

    OdpovědětVymazat
  5. Koukám, že mi unikly Tvoje příspěvky. Vše jsem si prohlédla, přečetla. Takže OK.
    Měj se hezky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  6. Milá vzpomínka na krásný dřevěnný kostelík a dobu minulou..🌞

    OdpovědětVymazat
  7. Krásný kostel i okolní krajina. Mám tyhle dřevěné kostelíky ráda, kdysi jsme je objížděli na východním Slovensku a pak na Podkarpatské Rusi (hned za slovenskými hranicemi) - tehdy jsem ještě neměla blog, takže tyhle výlety na něm nemám. O tom ve Svatém Kríži jsem nevěděla - v Liptovském Mikuláši jsme byli a to bych si ho nenechala ujít.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  8. Maruško, to je moc pěkný kostel - tento neznám...loni jsme navštívili mnohé dřevěné na východním Slovensku a kdysi několikrát skanzen v Prybilině, kam soustředili od Liptovské Mary více staveb. Taky Zuberec se nám líbil. Zdravím tě a přeji hezký den.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  9. Majko, kostel je úžasný👍👍👍 a já o jeho existenci neměla tušení. V Liptovském Mikuláši jsme se zastavovali v roce 2018 a znovu loni. Pokud nám to vyjde do třetice, rozhodně si prohlídku kostela nenecháme ujít. Jeho interiér je velkolepý.
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
  10. Tohle mě moc zajímá. Je to podobný případ, jako je historie tolerančních kostelů ve Slezsku. Josef II. vydal tzv. toleranční patent, který toleroval jinou víru než katolickou, ale skutečnost neznamenala náboženské svobody podle představ, spíše to bylo "na papíře". Místní šlechta to sice brala na vědomí, ale jak píšeš, původní kostel neměl věž, to nebylo dovoleno. Hlavně proto, že kostel měl připomínat spíše kapli a pak, aspoň ve Slezsku, nesměl mít vchod ze silnice, takže v mnoha případech byly špatně situovány oltáře. Ten interiér je velmi podobný protestantským kostelům, např. v Bludovicích u Havířova. Už jsem o tom měla článek na blogu.
    V Mikuláši jsem byla, ale často jsem jezdila spíše do Vysokých Tater. 🍀

    OdpovědětVymazat
  11. To jsou krásné fotky . I kostel a vnitřek. Moc ráda jsem se podívala a poučila. Protože jsem si musela vyhledat, co artikulární kostel znamená. Přeji vydařené další výlety. Zdraví Marie

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.