neděle 5. května 2024

Sklářské kouzlení

 V sobotu 27.4. jsme se šli podívat do zámku Kinských, kde se konalo "Sklářské kouzlení". Sklárna ve Valašském Meziříčí  založená dynastií Reichů stále žije sklářskou školou. A s jejich uměleckými výrobky se můžeme setkávat nejen na výstavách ve Valašském Meziříčí, ale studenti se umísťují i  na předních příčkách zahraničních soutěží. 

Sklárna byla známá výrobou osvětlovacího skla a i na této výstavě se část výstavy nesla v duchu vůně petroleje. Jinak si zde návštěvníci mohli vyzkoušet broušení a malování skla, seznámit se s prací u mobilní sklářské pece, výrobou vitráží, korálkových šperků a podobně. Vším jsme se protáhli a zamířili do kavárny na zákusek a kávičku. Pak jsme se šli projít do parku.
A tak se mé poslední dny střídají s návštěvou akcí a zahrady. Proto jsem také dost absentovala při komentování vašich článků, i když jsem vás sledovala před spaním na mobilu. Další akcí, kterou jsme si nenechali ujít jsou koně v parku. 

15 komentářů:

  1. Je krásné, když někdo něco umí a skláři jsou machři. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  2. Maruško, prožili jste smysluplně krásný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Měla jsem chuť si také také něco zkusit, ale hodně míst bylo obsazeno dětmi, tak jsem jim nechtěla brát radost. Přece jen je dobře, že se děti dokážou zapálit i pro něco jiného než je mobil.

      Vymazat
  3. To vypadá jako moc pěkná a zajímavá akce. A povedly se ti hezké fotky kytiček.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kytičky se mi moc dobře nefotily, protože foukal dost vítr. Dala jsem se tedy do natáčení krátkých sekvencí, jenže jsem pak doma všechno smazala, protože se mi nechtělo sestavovat video. :-D

      Vymazat
  4. Krásné kouzlení.U nás bývá podobná akce v Železném Brodě,kde je sklářská škola.Dříve jsme tam hodně na takové akce jezdili s vnoučatama,mohly si vždy něco vyzkoušet.Fotografie kytiček jsou krásné.
    Maruško,hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sklo mám raději než porcelán a keramiku a moc se mi líbilo i v Muzeu sklářství v Novém Boru. Tam je také škola. V severních Čechách bylo kdysi dávno sklářství hodně rozšířené i v rodinách. Ten Nový Bor mám i na blogu v dovolené z roku 2010. Kytičky se špatně fotily, hodně foukalo. Ale něco z toho je. :)

      Vymazat
  5. Maruško, moc děkuji za zajímavou reportáž a krásné jarní fotky. O škole jsem neměla tušení, zdá se, že vychovává šikovné kumštýře.
    Přeji příjemné dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No někdy tomu umění nerozumím, ale když ráno čekám na autobus na zahradu, tak snadno poznám, kdo je studentem sklářské školy. Děvčata chodí opravdu umělecky nebo spíše bohémsky oblečená, nevím, jak bych to popsala, ale jsou to prostě už lidé žijící v jiném světě. :-D Tedy nic ve zlém....:)

      Vymazat
  6. Maruš, ve sklárnách se dělaly krásné věci, bohužel už po těch budovách není ani památky, jenom ta škola zůstala. V noci nám zabouřilo a zapršelo, zahrádka se raduje🌺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No Libuško, nevím, jak v Krhové, ale máme podezření, že u nás na sídlišti a ve městě padaly místo kapek kamínky. Manžel šel u nás do obchodu a pak do Kauflandu a chodníky jsou prý jako před rajónovou očistou posypané kamínky. A v jednu dobu jsem fakt slyšela hodně divný strašný rachot, jako kroupy, ale kroupy na římse nebyly, hučelo to úplně kolmo přímo k zemi. Bylo to jen krátce, ale docela mne ten hlomoz vyděsil.

      Vymazat
  7. Krásný den jste měli. Skláři to jsou prostě kumštýři.
    Prima fotky, Maru !
    Hezký den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Hanko. Dobře se na jejich práci kouká. kdysi jsem byly i na den Muzei v té škole a lidi si mohli zkusit i foukat sklo. není to žádná sranda.

      Vymazat
  8. To byla zajímavá akce, kterou jsi pěkně propojila s květy. Super. Zdraví Večernice.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.