neděle 20. října 2024

Zájezd 2024 - Slovensko - NP Pieniny

 a splav Dunajca. 

Moc jsem se těšila na tuto část zájezdu. Vlastně plavba na tradičních vorech Národním parkem Pieniny byla tím důvodem, proč jsme se na tento zájezd přihlásili. Od kláštera v Červeném Kláštore jsme se autobusem převezli kousek dál k Rezortu Pltník, kde je nástupní přístav pltí slovenské strany. Řeka Dunajec tvoří část hranice mezi Slovenskem a Polskem a obě země nabízejí svým návštěvníkům plavbu na pltích nebo na raftech. Kolem trasy vede i cyklostezka, kterou využívá i několik mladých lidí, kteří se o prázdninách živí fotografováním výprav na pltích, aby pak rychle zpracovali fotografie a hned po přistání je mohli zájemcům prodat. Kdo prý chce mít fotografie, má na mladíky stojící na mostě zamávat. No jasně, že jsme mávali o sto šest. (foto na konci článku) 
Teda řeknu vám, že se chlapi docela nadřou. Jako se dříve svazovaly klády do vorů, tak se svazují i tyto jednotlivé "čluny", aby se zase na konci trasy rozebraly, naložily na náklaďák, převezly a opět sundaly a svázaly. Vždy dva pltníci si ručí za svoji plť. 

A udivilo mne, že to svazování netrvalo ani tak dlouho a můžeme se nalodit. 

 Odplouváme Video naší delegátky, které sdílela na FB

Na řece bylo hodně živo a hodně legrace. Všimli jste si, že pltě mají vpředu instalované  smrkové chvojí? Dověděli jsme se, že je to proto, aby voda v peřejích nestříkla dovnitř a kdybychom se utopili, tak nám "zrobí venec".  
A jsme ve výstupním přístavu v Lesnici. Studenti už na nás čekali s fotkami vloženými v balení se skládačkou o Pieninách, jako hezkou památku. Rádi jsme si je za 6 Euro koupili. Dál jsme šli pěšky k chatě Pieniny, kde jsme si to také užili. 
Druhý den zájezdu jsme se synem završili v hotelovém baru.  A jde se spát, i zítřek bude dost zajímavý. 
Fotek je tentokrát hodně, ale jinak to prostě nešlo. :-D
Děkuji, že jste došli až sem a přeji hezký den. 

5 komentářů:

  1. Maruško, moc ráda jsem si u tvých fotek zavzpomínala. Plavila jsem se dvakrát - jako malá, to si nepamatuji a pak s dětmi, to už je taky hromada let. My vyplouvali od Kláštora. Byl to zážitek. Jak vidím, i pro vás!
    Přeji příjemnou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Maruško to musel být tedy zážitek!!! Plavba tak nádhernou přírodou a ještě s milými lidmi. Na to se hezky vzpomíná. Krásné fotografie jsi pořídila. Díky za ně. Ta příroda je tam úžasná. Tam by se mi moc líbilo.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Majko, když to vidím tak si uvědomuji, že je tomu né úplně ale skoro 60 let co sme tam se školou byli. Tenkrát to byl největší hit nafukovací čluny z gumotexu, tak ani moc nás plte nelákali - chtěli sme být in. Pak mne život zavál všude možně, tak jsem si to oživila aspoň fotem u Tebe, jinak bych ani ty 3 koruny si nepamatovala. Dávejte na sebe pozor - Míla

    OdpovědětVymazat
  4. To by se mi taky líbilo. Toto jsem si na Slovensku nezkusila.
    Díky moc za krásné fotky. A že je jich hodně ? Alespoň jsem si tu plavbu ,,jako" krásně užila.
    Pěknou neděli!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  5. Maruško, skvělé - také jsme si koupili jejich fotku a pokračovali do vesničky k restauraci. Plavba byla veselá, až uchechtaná, vezli nás dva mladíci a vyprávěli hrozné koniny. Máte pěkné zážitky a povedené fotografie. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.