pátek 4. října 2024

Zájezd 2024 - Slovensko Spišská Sobota

 16.srpna 2024 jsme se vydali s cestovní kanceláří Vsacan tour  na Východní Slovensko do malebné oblasti Spiše a Spišské Magury, spojený s návštěvou zdejších historických míst, architektonických skvostů a církevních památek, z nichž mnohé byly zapsány do světového dědictví UNESCO. Na skok se stavíme také v Polsku na atraktivním hradu Niedzica a projedeme se na tradičních vorech v národním parku Pieniny.

Z Valašského Meziříčí jsme vyjeli přesně v 3:15 hod. Máme před sebou dalekou cestu s výhledem na tatranské štíty. Prvním cílem byla Spišská Sobota s kouzelným náměstím s měšťanskými domy s doškovými střechami. Navštívíme i kostel sv. Jiří (sv. Juraja) Cesta je daleká a je potřeba odpočívat. 
A konečně jsme tady. Den je nádherný. Vystupujeme přímo na náměstí kousek od kostela sv. jiří. Tady by se slušelo říci pár slov o městě samotném. Jednak je součástí města Poprad a svými památkami je zapsán do seznamu světového dědictví UNESCO. Samotné náměstí je klenot architektonických památek v podobě středověkých měšťanských domů. První zmínka o městě se datuje k roku 1256.

 Všimli jste si někdy že mnohá města mají ve svém názvu i některý den v týdnu? Je jich docela dost  třeba Rimavská Sobota, Danajská Streda, Nitrianská Streda, Dolná Streda, Plavecký Štvrtok, Spišský Štvrtok. Odpověď najdeme v sředověké minulosti. Některá města dostala od vrchnosti právo na pořádání trhů a den konání trhů se časem promítl i do názvu města.  Více o historii se zájemci mohou dočíst na stránkách Wikipedie.  

Na dalších fotkách: Mariánský sloup, renesanční zvonice z roku 1598, památník padlým. 
Zřejmě měrka na obilí pocházející ještě z dob trhů.
A nyní pojďme nakouknout do kostela sv. Jiří. Zde jsme se mohli posadit do lavic a místní občan nás seznámil s historií a samozřejmě s jednotlivým velmi cenným vybavením kostela. 
Vyčerpávající informace lze najít zde na Wikipedii. 
Varhan jsem do sbírky získala více. Souhrnný článek si na konec také napíši. 
Nasedáme a jedeme dál směr Kežmarok, kde toho také navštívíme hodně. 
Tak tedy pokračování zase příště, i když nám první den ještě zdaleka nekončí. 
Mějte se krásně. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.