pondělí 22. června 2020

České Budějovice

V Českých Budějovicích jsme se zastavili na zpáteční cestě z třídenního výletu do Bavorska a cestou jsme navštívili zajímavá místa v Jihočeském kraji. Tím posledním je právě toto město. Cestou od Boubínského jezírka jsme z autobusu viděli v dálce temelínské chladící věže   a zámek Hluboká. Tam se podíváme někdy příště v soukromé dovolené. Naší první zastávkou při prohlídce města je Černá věž.

Budějovické náměstí jsem fotila spolu s kašnou mnohokrát, protože obloha s námi laškovala a ve spolupráci s podvečerním časem vytvářela někdy až dramatické světlo.  Sluníčko se schovávalo a zase vykukovalo ze zatažené oblohy. 
Na večeři jsme si zašli do Masných kránů, které jeden účastník zájezdu tak vychvaloval. Prý je to úžasné. No zajímavé na této budově restaurace je nepochybně její historie a původ a možná i členění restaurace na jednotlivé jakoby krámky, nyní vytvářející salónky. 
Tak trochu nás honil čas a tak si dáme jen něco lehkého. Třeba ďábelskou topinku a pivo. Pivo jsme dostali, ale na topinku jsme čekali neuvěřitelně dlouho. Už jsme měli strach, že nestihneme ještě prohlídku kostela, kterou jsem měli v plánu. Konečně! Topinka je na talířku před námi. Teda řeknu vám, že dát si tohle jídlo v některé restauraci u nás na Valašsku, tak si opravdu pochutnám. Talířek, který se přede mnou skoro styděl, obsahoval topinku a vedle ní hromádka nějaké plpy. Ta plpa nebyla špatná, ale na topince jsem si málem vylámala zuby. Myslela jsem, že onu ďábelskou směs pokladou na topinku a ta bude šťávou trochu promočená a tedy stravitelná. 
Hlad jsme měli a dlouho cestu před sebou, tož jsme to tedy snědli, ale kulinářský zážitek z masných krámů se nekonal. Jestli ještě někdy zavítám do Budějic, tak sem na jídlo už nepůjdu. 
Ale zase na druhou stranu, kdybychom nešli do Masných krámů. neviděli bychom tuto krásnou budovu, ve které sídlí komerční banka. 
U Černé věže jsme měli sraz, abychom nikde nezabloudili a včas se dostavili na zastávku MHD, kde náš zájezdový autobus jen zastaví, nabere nás a hned odjede. Ještě máme chvilku obejít kostel a nakouknout dovnitř.  Ale to zase příště. Tento dům za kostelem mě zaujal.

4 komentáře:

  1. Nádherné fotografie. Že jsou Č. Budějovice krásné, vím právě jen z fotografií, protože jsme tam jen projížděli. Krásná je ta fotografie prosluněného náměstí a černých mraků a v pozadí. Úžasná je barokní radnice i Samsonova kašna. Děkuji za úžasnou podívanou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To počasí si s námi hrálo opravdu každou minutou. Pokud bylo jen zataženo, tak byly ta fotky fádní. Ale najednou se černou oblohou z druhé strany prodralo slunce a sama jsem žasla, jaké světlo to najednou udělalo. Také už to bylo k večeru, takže sluníčko bylo nízko.

      Vymazat
  2. Maruško, děkuji za fotky, v Budějovicích jsem byla naposledy cca před 4 lety.
    Přeji hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezký večer Helenko. Ráda bych se tam ještě někdy podívala, protože jak jsem se tak jen na mapách na město koukla, tak má hodně co nabídnout a je tam, co obdivovat.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.