středa 10. června 2020

Kozlov, Kozlovslý kopec a Česká Třebová

Čeká nás poslední den jedné krásné dovolené v  okolí Litomyšle a České Třebové a když se ráno probudíme, tak "chčije a chčije".  I radarová data ukazují, že to dneska prostě nemůže vyjít na plánovaný výlet. Rozhlednu na Kozlovském kopci tedy neuvidíme, nerozhlédneme se do krajiny. 
Plánovali jsme výlet mnohem delší, ale přece jen jsme se vypravili na kratší variantu. Nápad padl  takový, že pojedeme autobusem na Kozlovský kopec, tam si dáme oběd a uvidíme.


Restaurace hučela hromadou lidí (nějaká akce cyklistů), ale v hlavním lokále bylo prázdno. Je tu docela útulno, i když na můj vkus docela tma díky tmavému dřevěnému obložení, ale jsme rádi, že jsem v suchu. Po obědě jsme si ještě dopřáli vínko. Kam spěchat? 
Během našeho posezení přestalo pršet a dokonce se ukazuje sluníčko. To je super, půjdeme se tedy podívat alespoň do  Kozlova, kde je i domek Maxe Švabinského
Jak se paří ze střechy
Pěkná vesnička
Domek Maxe Švabinského
Od domku M. Švabinského  jsme původně chtěli pokračovat po modré značce kolem pravěké osady Křivolík a odbočit po zelené  k poutní kapli a studánce na Horách a zakončit výlet v České Třebové.  
Počasí je ale nejisté a v dáli bouří, raději se vrátíme a do České Třebové půjdeme kratší cestou po červené značce. 
Obloha je ukázková na výlet, ale to bouření v zádech moc příjemné není. 
Do české Třebové na autobus je to necelé 3 km, to už bude prima procházka lesem.
Sotva jsme odbočili do lesa, začalo krápat, aby se pak bouře vrhla přímo na nás. Blesky, hromy, provazy vody. V této dovolené už podruhé. Vzpomněla jsem si na cyklisty, kteří se rovněž vydali na trať v naději, že je po dešti.
Sotva jsme se dostali z lesa na silnici, řádění živlů ustalo..
Jsme v parku Javorka u Bosenského pavilonu
Ve městě již svítí opět sluníčko, ale obloha dokumentuje, že tomu tak před chvílí nebylo
Už jsme moc elánu na prohlížení města neměli, zapadli jsme do cukrárny.

Revitalizace prostoru autobusového a vlakového nádraží se mi moc líbí. Vodní prvky  i zastřešení zastávek se povedlo.
Tou zeměkoulí voda otáčí. 
Naše trasa. 
I když jsme nesplnili původní plán dnešního dne, přece jen jsme spokojení, že jsme splnili itinerář připravený z domova.  

Hezký den přeji všem, kteří se vydají někam na cesty. 

12 komentářů:

  1. Maruško,krásnou dovolenou jsi zvolila.Škoda ,že počasí je takové.Ale i tak krááása...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No patriku já tak trochu přepisuju staré články a vzpomínám na dovolené. je to prima. Ano bylo tam hezky, i když pršelo a zažili jsme spoustu dobrodružství.

      Vymazat
  2. Nakonec to přeci jenom vyšlo, velké vedro není také nic moc na pořádný výlet. Ta vesnička je kouzelná, moc se mi fotky líbí. Zdravím ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem tou vesničkou byla také nadšená. A po dešti dostaly barvy takový svěží a sytý tón. Je to vlastně část České Třebové.

      Vymazat
  3. Majko, krásné fotky, báječný výlet a nakonec i to sluníčko se ukázalo. 👍👍👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nic se nesmí vzdávat. Naštěstí netrvalo špatné počasí celý týden jako třžeba nyní. :)

      Vymazat
  4. Maruško to jsou úžasné fotografie. Ta kaplička a malované chaloupky nemají chybu. Celkově je tam opravdu krásně počasí se nakonec umoudřilo. Děkuji za úžasnou podívanou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zajímalo by mne, jestli tam žiljí lidi na trvalo nebo jsou to jen víkendovky. Tak v tomto článku mi nějak zmizely fotky, i když v editaci příspěvku jsou. Tak také to tu není tak úplně dokonalé.

      Vymazat
    2. Bydlí. Psala jsem to ostatně v mém komentu ;-)

      Vymazat
  5. nevím, proč se nezobrazily už 3 fotografie. musela jsem je do článku znova vložit.

    OdpovědětVymazat
  6. Kozlov je sice pěkná vesnička na pohled, ale bydlet bych tam nechtěla ani náhodou, max tam mít chalupu. Je to spíš taková zevlovací ves. Bydlet tam, znamená mít alespoň dvě auta, pro většinu věcí musíš do Třebové nebo Litomyšle, to samé se školama navíc tam jezdí autobus cca pětkrát za den, takže ani na ten není moc spolehnutí a o víkendu vůbec nejezdí.A to v zimě se tam ani neudržují silnice, většina Kozlováků má stát auta nahoře na kopci u zastávky a z domu a k domu musí pěšky. To zastřešení na autobusáku vypadá sice pěkně, ale při větru když prší se zcela míjí účinkem. Za chvíli jseš mokrá. A to nemluvím o nepohodlnosti a neustálé hnusné studenosti těch laviček...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proto jsem si myslela, jestli tam nejsou jen lufťáci, kteří tam třeba ani přes zimu nejsou. Ono i u nás na Valašsku jsou obydlené vesničky v horách, kde se bez auta neobejdeš a je to svízel v zimě. Naše autobusové nádraží nemá, nebo spíše nemělo žádné krytí celé roky, až nyní, když se na části postavil Peny, tak upravili i zastávky tak, že je někde taková plastová budka. A autobusy u nádraží nemají také žádné krytí. Prostě stojíš venku. Všude tam, kde jsou nástupní místa zastřešovaná je střecha docela vysoko, aby tam mohl vjet i autobus. Tak je to i na vlakových nástupištích. Je tam průvan. takže než praktičnost hodnotím i ten desig, protože praktické to není asi nikde.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.