neděle 14. června 2020

Peklo a zámek Zahrádky

Nazujte pevnou obuv a nezapomeňte repelent. Ten repelent proti bodavému hmyzu mi na výšlap do Pekla poradila kamarádka, která tu žila.  Jedeme autobusem do zastávky Zahrádky kříž a odtud už pěšky. Trochu nás mate, že nevidíme nikde žádný zámek a přitom by měl být kousek odtud. 

Peklo je od roku 1967 chráněné asi 4 km území kolem Robečského potoka mezi obcemi Zahrádky a Česká Lípa na Liberecku. Meandrující potok se zařezává do druhohorních pískovcových skal.Údolí má místy téměř svislé skalní stěny, na kterých se v důsledku zvětrávání vytvořily nejrůznější povrchové tvary (pseudoškrapy, voštiny, rozšířené pukliny...).
Potok opakovaně zaplavuje poměrně úzkou údolní nivu se zbytkem lužního lesa, kde v časných jarních měsících rozkvétají tisíce chráněných bledulí jarních. Hluboké údolí se zalesněnými svahy je rovněž významným hnízdištěm ptáků.

A pomalu opouštíme vlhké údolí a ocitneme se na plném slunci u posledních skal a posléze pekelských rybníků.
Jsem ráda, že už mám Peklo za sebou. Sice jsme si ponurou atmosféru vychutnali, ale nedalo se moc odpočívat a zastavovat se. Hned by se na nás vrhali komáři a jiná bodavá havěť. 

Aktivní mapa naší trasy ZDE

6 komentářů:

  1. Peklo dobře známe. Jezdíme tam každoročně na jaře za bledulemi.Letos mám to přerušil coronavir.Loni se dalo.jit jen do půlky, protože se tam sesunul skalní masiv a cesta byla uzavřená. Chodíme to z České Lípy kolem Skautské skály až na Karbu a do Zahrádek na nádraží...Krásné fotky Maruško.

    OdpovědětVymazat
  2. Moc hezky je v tomhle pekle, i když ti komáři...
    Maruško, děkuji za fotky a přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Krásné fotky ze zajímavého kousíčku naší země! Bavilo mne prostřednictvím nich s vámi šlapat!
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Hanko. Je to opravdu krásný kout. A to je dobře, že v naší zemi je těch míst, naprosto odlišných lokalit hodně. Také přeji hezký den.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.