úterý 23. června 2020

Pobýval Švabinský v Dačicích?

Kdo byl Maxmilián Švabinský snad všichni mí čtenáři ví. Vím to zhruba i já. Nebudu se zde zabývat výčtem dat souvisejících s jeho životními událostmi, ani výčtem jeho děl, zmíním se jen o jednom dni, který byl pro umělce jistě dnem velmi významným. O tomto dni se ale nedočtete nikde na internetu, alespoň já jsem to významné datum nenašla v žádném jeho uváděném životopise.

Autoportrét Maxe Švabinského 85 let z roku 1958
je součástí expozice dačického zámku a samozřejmě zde najdeme i výstavu jeho děl. 
Možná, že svítilo sluníčko toho zářiového dne před 70. narozeninami Maxe Švabinského. Ale to bych jen spekulovala. Každopádně stromy zámeckého parku v Dačicích zářily barvami podzimu a na tvářích nadšených radních města a určitě i pana Švabinského stejně tak jako dalších vážených občanů města, zářily úsměvy. Umělci byl předán dekret o čestném občanství města Dačic.
Proč se Maxi Švabinskému dostalo takové cti? To jistě napoví i dokument, jehož fotografii jsem pořídila v expozici dačického zámku. Nevím ovšem, zda Švabinský v Dačicích nějakou dobu působil nebo si jen vážili jeho díla.
Líbila se mi tehdejší čeština v dokumentu. I když jsem přesvědčená, že v roce 1943, kdy bylo Švabinskému uděleno čestné občanství Dačic, se takto běžně nemluvilo. Leč řeč a formulace právních dokumentů takto vyznívaly. Pořídila jsem doslovný přepis ze zvětšeniny, abyste se, pokud máte zájem, také pokochali.

Jelikož jsem Dačice navštívila v rámci cesty do Jihočeského kraje, zarazila mne v dokumentu zmínka o zemi Moravské. A na tuhle záhadu mi už internet odpověď dal. Přestože město patří do Jihočeského kraje, kam bylo se svým okolím začleněno při správní reformě v roce 1960, leží na historickém území Moravy. V dějepisu jsem nikdy moc nevynikala, spíš naopak, nebavily mne letopočty. Proto jsem nyní na stará kolena mnohdy tak zaskočena a musím se nechat poučit. :) Možná i ona expozice v zámku měla připravenou odpověď na otázku ohledně pobytu ve městě, ale znáte to. Nejsme přece na studijní cestě, ale na dovolené a tak všechno prostě nečteme. :)
Berte tento článek jen jako takové moje zamyšlení. Někteří znáte, někteří jste třeba na tomto blogu již viděli a vzpomenete si na domek Maxe Švabinského, ke kterému jsme zavítali v Kozlově nad Českou Třebovou v kraji Pardubickém. 



2 komentáře:

  1. Maruško opět zajímavé čtení. Ano, Dačice i Slavonice byly kvůli volebnímu počtu obyvatel přičlenění k jihočeském kraji i když původně patřily po okres Jihlava, tedy na Moravu. Územní správa v Praze v tom udělala pěkný guláš....Zajímavě jsi to popsala.Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za seznámení.Máš to vše precizně vypracované.Já jsem na to trochu flink.Nejsem vůbec na psaní

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.