neděle 14. června 2020

Zákupy - zámek a park

V Zákupech na Českolipsku nás zajímal hlavně zámek a přilehlý park. Vydali jsme se tam hned po návštěvě vodního hradu v České Lípě. Samozřejmě, že autobusem, my už to jinak neumíme. 
Na konci článku pro zájemce je umístění na mapě a videa. 
náměstí Svobody (Morový sloup s Nejsvětější Trojicí)
Méďa není příromen
Budovy skleníků a hospodářského dvora jsou zchátralé, i když snahy o rekonstrukci jsou.
(Kaskády jsou nepřístupné)
Pěkná roubenka po zámkem
Podívali jsme se i na hřbitov a nakoukli do kostela. 
Na prohlídce interiéru zámku jsme byli, ale už si nepamatuji, jestli se nesmělo fotit nebo byl jiný důvod, proč jsme nepořídili fotografie, jako z jiných zámků. Zájemci mohou shlédnout video pozvánku nebo pěkné video na mapy.cz, pokud si tam kliknete na ikonku zámku Zákupy. Návštěvu doporučuji.

Pozvánka do Zákup

Císařský výtah na zámku Zákupy

A jelikož jsme nebyli na prohlídce, třeba se vám bude líbit video z YT

A kde jsou přesně Zákupy? 

Zákupy zobrazit na mapě


3 komentáře:

  1. V Zákupech jsem se před pár lety zastavili. To úžasné schodiště v zahradě bylo rozpadlé a podle jedné blogerky, která tam byla letos, je stále. Navíc se zřítila jedna z hospodářských budov. Škoda, přeškoda...
    Hezký večer, Maruško! Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kaskádová zahrada je nádherná a myslím, že má i velkou cenu. Škoda, že se na rekonstrukci nenašly peníze. Chtěla jsem psát reportáž z Horšovského Týna, ale raději jsem ji odložila. Je to pro mne srdcovka a s dobou mého dětství je současnost katastrofa. Park byl tenkrát jako kroměřížské zahrady dnes. Prostě nádhera. A ve vdovském domě muzeum. Nic z toho už dávno není a asi nebude.
      Hezký večer Helenko.

      Vymazat
  2. Také tento zámek znám Fotit se tam nesmělo. Zahrady volají po opravě už dlouhé roky. Dokonce někdo ns jiném blogu psal, že jsou letos úplně zavřené.Mám dokonce pocit, že tam byli pár let ubytování ruští vojáci jen to nestačili zničit tak, jako zničili zámek v Děčíně

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.