pátek 3. července 2020

Varhany v kostele Matky Boží Tábor Klokoty (57)

Dnes opět začínám uvedením dalšího kousku varhan do své sbírky. A hned poté představím krásné poutní místo, které jsme měli možnost navštívit hned první den naší loňské dovolené. 
I když je tento kostel  přístupný návštěvníkům běžně, měla jsem při získání varhan velké štěstí. Kostel je sice přístupný, ale konají se zde kromě mší časté svatby, křty a jiné církevní obřady, které mají přednost. Já jsem se do kostela vtěsnala v krátkém čase mezi svatbou a křtem v době dovolenkového pobytu v Táboře. Když jsme přicházeli, svatebčané se rozcházeli. když jsem odcházeli my, před vchodem do kostela jiš se řadili hosté ke křtu, které duchovní vítal venku. Byla to prostě náhoda, že všem kostela chtivým se čas odměřil krásně postupně v časové ose. Nebo to vše bylo odněkud řízené? :)
I když v kostele zněly varhany již dávno pře rokem 1877 je varhanář i rok prvních varhan neznámý. Dochovala se pouze skříň.
V roce 1877 nástroj opravil V.M. Mölzer varhanář z kutné Hory, Milevska a Tábora.
V roce 1894 postavil jeho zeť Čeněk Skopek nový nástroj s jedním manuálem a 9 rejstříky, s mechanickou trakturou a kuželkovou vzdušnicí.
V roce 1938 Vladimír Skopek, syn Čeňka Skopka, nástroj přestavěl. Varhany nyní měly dva manuály a 17 rejstříků. Traktura je pneumatická.
Rok 2004 -2005 proběhla rekonstrukce varhan současnou firmou Organ service. Traktura je již elektrická, vzdušnice kuželková. Zdroj informací: "Varhany a varhanáři ČR"
Toto poutní místo samozřejmě představím zevrubněji hned v dalším vstupu. 
hezký den. 

2 komentáře:

Děkuji za návštěvu a váš komentář.