čtvrtek 10. září 2020

Staré Město u Uherského Hradiště - 2. část - kostel sv. Ducha

 Kostel 21. století. Stavba kostela sv Ducha ve Starém Městě byla mediálně hodně sledovaná. Nikdy se nedovím, zda i takový kostel může přetrvat několik staletí jako sakrální památky, které najdeme v každém městě i vesnici. Stavba je nádherná, působí čistě a lehce. její dvě věže slouží i jako vyhlídkové. Zatím musí návštěvník vystoupat spoustu schodů, ale jak nám bylo řečeno v informačním centru, možná se do budoucna uvažuje i s výtahem. Informační centrum je pod Památníkem a z něho se zde i do podzemí a také na věž kostela. 

Kostel, který je dominantou náměstí Velké Moravy, jsme obešli kolem dokola a nyní jsem se pokusila nakouknout dovnitř přes sklo. jak tak nakukuji objevila se z druhé strany paní a odemkla mi dveře. Pustila mne na chvilinku dál, abych si mohla interiér vyfotit. Jak je vidět a jak mi řekla i ona paní, očekává se zde svatba. Nebudeme rušit a půjdeme dál.

A kam se půjdeme podívat dál? Ani jsem nečekala, že uvidím tolik nádhery a že vůbec existuje galerie bonsaí. 

Hezký den. ze Zlínského kraje. 


16 komentářů:

  1. Tak takový kostel jsem nikdy neviděla a tak díky,že jsem ho mohla poznat.Je zajímavý,ale já nejvíce miluji,ty staré a i oprýskané zdi,ze kterých čiší minulost a nějaké tajemno.
    Hezký večer Maruško

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám ráda ty staré gotické kostely, ale viděla jsem i dost těch moderních a tento se mi líbí také.

      Vymazat
  2. Tak mně to přijde spíše jako nějaké divadlo, než kostel a po pravdě, ani se mi moc nelíbí. Moderní architektuře prostě nerozumím. Je to možná zajímavý kostel, ale netipuji, že vydrží po staletí jako ty poctivé, kamenné s goticķými klenbami stejně, jako moderní mosty, které se po pár letech rozpadají a ty historické s klenbami z kamenů stále drží. Děkuji za krásné fotografie i podívanou s přeji ti krásný víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také si myslím že tento kostel nevydrží staletí, ale zase se mi líbí, že není až tak moc násilný. Z těch gotických kostelů musí na věřícího padat tíha té církevní moci, i když si to určitě neuvědomuje. Vlastně ani nevím, jaké víře je zasvěcen.

      Vymazat
  3. Zajímavá stavba, pravda, že kostel bych v ní nehledala. Uvnitř působí vzdušně. Ovšem stejně jako Jitka mám ráda staré kostely, pro jejich krásu a historii, která se táhne staletími.

    OdpovědětVymazat
  4. vELMI ZAJÍMAVÉ,ALE JAK ZDE BYLO JIŽ UVEDENO,MÁM RADĚJI KOSTELY STARÉ,GOTICKÉ.tY NA MNE DÝCHNOU MINULOSTÍ A KRÁSOU...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se líbí i tento. Možná i proto, že třeba vypadá jako divadlo.

      Vymazat
  5. Maruško, zvenku úžasná stavba, ale uvnitř - tak to mi připomíná ty novější smuteční obřadní síně na hřbitovech... A také mám raději staré stavby.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, jaké víře je kostel zasvěcený, ale i staré evangelické kostely mají velmi skromné a jednoduché vybavení. Poutní místo u Zlatých Hor je také uvnitř podobně vybavené. Kostel sv. Josefa v Luhačovicích také. Mně se tyto kostely líbí i proto, že nepůsobí tak okázale, bohatě, jak se církev prezentuje. Nějak si ale nedovedu představit mši v takovém kostele. Když se před věřící postaví duchovní představitel v onom tradičním bohaté zdobeném rouchu, tak se tam jsksi nehodí...:)

      Vymazat
  6. Nevěděla jsem, že něco takového existuje. Netipovala bych to tedy na kostel. Zajímavá, moderní stavba, snad se v ní věřící budou cítit dobře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moderních kostelů už je u nás docela hodně, ale tento je asi největší.

      Vymazat
  7. Maruško, jsem jak v Jiříkově vidění,ovšem na druhou stranu, proti gustu ..., zvenku zajímavé, uvnitř nezvyklé. Každopádně jste celkově nelenili a poznali jste při vašem cestování neskutečné krásy, které jsi pro nás nádherně nafotila a slovem doprovodila, moc velké díky.

    OdpovědětVymazat
  8. Mně zase vnitřek vůbec nepřekvapil, už jsem viděla hodně takto skromně vybavených kostelů s moderními plastikami a obrazy. Myslím, že tu na věřícího nepadá ta tíha církevního bohatství a moci. Ale nejsem věřící, tak nevím. Ale faráře v tradyčním rouchu si představit nedovedu.

    OdpovědětVymazat
  9. Krásná stavba, určitě přežije stejně jako dřívější kostely. A velké díky za informaci.
    Do Starého Město jsem dost často chodil pěšky z UH na nádraží, protože UH nemívalo přímé spojení, jedna trať z Brna vedla přes Staré Město do Otrokovic a Přerova, druhá přes Kunovice na Slovensko do Trenčanské Teplé. Ale to bylo ještě za socialismu a tento kostel tam nebyl. A když Starým Městem projíždíme autem cestou z Brna do UH, nikdy jsem si ho nevšiml.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můj manžel studoval v Hradišti na průmyslovce, také už je to hodně davno.
      Kostel je docela nový a hlavní silnice na Brno vede kousek dál a tak není asi na náměstí Velké Moravy vidět.

      Vymazat
  10. Zajímavý kostel a pěkný. Líbí se mi i když je moderní.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.