čtvrtek 10. září 2020

Staré Město u U.H.- 1. část

 Poslední den naší dovolené jsme věnovali Starému Městu u Uherského Hradiště. Autobusem jsme jeli do Uherského Hradiště a odtud MHD do Starého Města na náměstí Velké Moravy. Zde mne sice zaujal moderní kostel, ale hned vedle je i Památník Velké Moravy, který byl vybudován nad základy hřbitovního kostela z 9. století. Celé náměstí je krásně upravené. Nejprve se tedy podíváme do musea věnovanému Velké Moravě.  I když musea přímo nevyhledávám, tady se mi líbilo. Nejprve jsme shlédli krátký film z historie a pak vstoupili do hlavního expozičního sálu. 

Po obvodu základů kostela z 9. století je ve skleněných vitrínách znázorněn život v tehdejší společnosti.  

13 komentářů:

  1. Já mám naopak muzea ráda a zajímavou prohlídku jsem si užila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Regionální muzea nabízejí kromě exponátů většinou hodně textů, které si stejně všechny nemám šanci přečíst a zapamatovat. Proto si je někdy i fotím. V
      Ale ne že bych muzea zavrhovala, mnoho jsem jich navštívila se zájmem. :)

      Vymazat
  2. Já mám muzea docela ráda a pokud je něco zajímavého v okolí,tak se jedeme podívat.Akorát mám velké minus,protože v Turnově jsem v muzeu už dlouho nebyla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevyjádřila jsem se úplně přesně. Ne, že bych musela neměla ráda, ale většinou je jen projdu a není v mých silách přečíst všechny důležité texty, abych se něco dozvěděla a hlavně zapamatovala. Tematicky založená muzea mám ráda, ale tola regionální často jen projdu a prohlédnu vystavené exponáty.Tady je to něco jiného, tohle se mi Líbí.

      Vymazat
  3. Moc mě mrzí,že jsme se tam nepodívali.Při jedné cestě jsme v Uherském Hradišti zapomněli odbočit a byli jsme ve Starém Městě.Říct,že bych se ráda rozhlédla,by se rovnalo sebevraždě.Vláďa byl nepříčetný ze svého omylu ☻
    Děkuji za tvé krásné reportáže.Letos jsi mně provedla mým nynějším bydlištěm-Karlovarským krajem a pak mým rodným Zlínským krajem.Jsem vždy dojatá.
    Přeji krásný víkend ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evičko, v dalších článcích budu psát nejvíc o zlínském kraji, ovšem převážně asi o mém okolí. Dovedu si představit, že řidič neměl náladu na nějaké prohlídky města.

      Vymazat
  4. Maruško moc hezké fotečky také rada se podívám do muzea děkuji za prohlídku .. hezký víkend přeji ..

    OdpovědětVymazat
  5. zajímavé místo! muzea mám velice rád. je to jako být v úplně jiném světě....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevyjádřila jsem se úplně přesně. Musea mám taky ráda, zvláště když jsou zaměřena na nějaké téma z historie neceho. Třeba expozice kávy, jak se dříve pralo, nebo úžasné je muzeum ve Šternberku, kde je expozice času. V těch regionálních muzeích bývá hodně textů a to já už nezvládám číst. Ne, že bych číst neuměla, ale bývá toho hodně a stejně si to ne zapamatuji.

      Vymazat
  6. Do muzeí chodím, ale hlavě těch, kde jsou obrazy. Jen se mně zdá, že o správném místě Velké Moravy je dost nejasno, protože jednu expozici jsem viděl i na hradě Devín na okraji Bratislavy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Velkomoravská říše, zvaná jako Velká Morava se rozkládala na území Moravy Slovenska a Maďarska. Je tedy pochopitelné, že zmínky o prvním knížectví západních Slovanů najdeme i na Slovensku...Ano, na Děvíně je tomu věnována krásná expozice.

      Vymazat
  7. To je zajímavé a nádhera. Tam bych se asi dlouho zdržela.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.