neděle 6. září 2020

Rozhledna Salaš

 Tato rozhledna se nachází nad obcí Salaš poblíž Velehradu v okrese Uherské Hradiště ve Zlínském kraji a my jsme si ji vybrali jako poslední cíl 6. dne dovolené. Z Velehradu jsme odjeli do obce salaš autobusem a dál už do kopce šli necelý 1 km pěšky. Musíme stihnout zpáteční autobus, protože se budeme vracet přes Velehrad do Starého Města a dál do Veselí nad Moravou. 

Rozhledna ve tvaru dvou zaklesnutých sedmiček má středem točité kovové schodiště a dvě vyhlídkové plošiny. Já jsem to dokázala na první plošinu a na tu druhou už jsem si netroufala kvůli cestě dolů. Možná, kdyby nebylo schodiště točité...... I podlaha plošin je průhledná a to mi nedělalo moc dobře.  No jo, už nejsem nejmladší. 
Hezký den přeji a omlouvám se za 4 příspěvky v jednom dni. Možná i proto, že vše jsme absolvovali za jeden den. Dalším cílem jsou zajímavosti Starého Města u Uherského Hradiště a Uherské Hradiště. 

 Hezký den a děkuji za návštěvu. 

 

34 komentářů:

  1. To je zajímavá rozhledna - jako nějaké nářadí, hasák?
    Krásné vyhlídky.
    Hezký den, zdraví Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, hasák to také připomíná, ale mají to být dvě do sebe zaklesnuté šťasné sedmičky.

      Vymazat
    2. No, to jsem to vymňoukla :) JJ, dvě šťastné sedmičky je určitě lepší úhel pohledu:)

      Vymazat
    3. Ale ten hasák fakt nezní špatně. Vypadá stejně. :-D

      Vymazat
  2. To je kra se místo a zajímavá rozhledna. Ten tvar a styl, krása! Moc hezké fotografie a já děkuji za krásnou podívanou. Přeji ti krásný nový týden.

    OdpovědětVymazat
  3. Tady to neznám.Nechám si všechny tvoje články s nádhernými fotkami na odpoledne.Chce to více času...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V klidu Evičko, na zítra ještě nic připraveného nemám, dneska jsem v dešti sbírala mirabelky na kvas. jsem utahaná jako kotě.

      Vymazat
  4. Rozhledna má zajímavý tvar a určitě by se zamlouvala mému muži. Já výšky nemusím.;-) Ovšem je z ní pěkný rozhled po kraji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem si myslela, že to dám, občas si někam vylezu, ale tady jsem věděla, že dolů to bude horší. Tak jsem neriskovala.

      Vymazat
  5. Zajímavá rozhledna,moc pěkné místo.Tam bych snad vylezla,mám jinak strach z výšek.
    Maruško,měj hezký začátek týdne

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem si to myslela, ale stačila mi ta první plošina, když jsem viděla dolů. :)

      Vymazat
  6. I kdybych tam vylezla, už bych neslezla. Lehla bych si na podlahu a museli by přijet hasiči a dát mě dolů :-))) a myslím, že bych měkoho z nich asi uškrtila, jak bych se k němu přicůcla až by mě sundavali :-). Toto nemusím a dokonce ani nikoho na střeše, nebo na komíně a dokonce ani tady doma v okně. To musím jít pryč, abych to neviděla!!! I některé druhy balkonů mi vadí, takové ty staré v panelácích, co visí jenom na háčcích, to je pro mě naprostá hrůůůza. Jinak rozhledna nemá to průhledné schodiště jen tak, je to kvůli sněhu, aby se na tom nedržel tolik. Letadla mi ale vůbec nevadí, ani vrtulník, nebo letecké taxi. To mi přijde jako nejlepší způsob cestování :-))) Tak už hezký nový týden Maruško a dííky, jsi odvážné děvče!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jindro, věděla jsem, že to bude dolů horší a tak jsem šla opatrně. Jenže se má člověk držet pravé strany a tam je schod neužší. Dokud nikdo nešel proti, bylo to docela v pohodě. Ale najednou pod sebou slyším rodinku s dětmi a tak jsem na ně křikla, ať počkají na malilinkém odpočívadle, kam se stejně všichni nevešli. A když jsem procházela, kolem nich tak malá holčička praví:"Ta paní se bojí?" "Asi ano" odpověděla maminka. Když šli dolů oni, tak už jsem tam nebyla, ale věřím, že se hočička už nedivila, že se bojím. I když malé děti nemají ještě tak strach, neví, co se může stát. :)

      Vymazat
    2. Moje paní by trousila cestou z nohaviček, vždyť je to vysoký 21,1 metru!!!

      Vymazat
  7. U této rozhledny jsem byla... ale nahoru jsem radši nelezla :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jen na první plošinu. I tra se mi zdála vysoko. :D

      Vymazat
  8. Rozhledna je pěkná, okolí také, ale mám strach z výšek, takže nahoru bych se nepodívala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prý jsou z horní plošiny vidět i věže kostela ve Velehradě, ale ty jsem klidně oželela. Už jsem je viděla prve na Velehradě.:D

      Vymazat
  9. Tak jsem si dnes pročetla a pokoukala se na všechny Tvoje krásné příspěvky,na které jsem zatím nenakoukla.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  10. Maruško, rozhledna je moc pěkná a tvarově neobvyklá. Na takovou rozhlednu bych nešla. Když jsou průhledné rohože, tak to já nééé. Alespoň jsi dala 1. plošinu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo na 1. Plošině jsem byla, ale nic moc jsem nefotila, držela jsem se středu poblíž schodiště.:)

      Vymazat
  11. Od té doby, co jsem po vysokánském žebříku vylezla na půdu jednoho domu a pak jsem půl hodiny se přemáhala, abych slezla po žebříku dolů, tak přesně jako ty zvažuji, co dám a co nee... Obdobně jsem to zažila na Zadově u rozhledny (ze skokanského můstku) a vím, že pokud je pode mnou průhled na tu výšku, kde šlapu po schodech, tak prostě nemůžu tam jít. Ale ty dvě sedmičky tam jsou vidět. Krásné snímky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na nových rozhlednách se nyní ty průhledné schody a plošiny používají hodně, nedrží se tam sníh a voda. Proto je čím dál míň rozhleden, na které vylezu.

      Vymazat
  12. Pěkná rozhledna, tyhle moderní se mi většinou líbí :).
    Maruško, prosím tě, nevíš, jestli má blogspot někde kontakt na technickou podporu? Když se někdo podívá na můj blog přes jiný prohlížeč, než Firefox Mozilla (Chrom, Edge), tak vidí v článku v některých místech místo textu nesrozumitelný znaky. A já netuším, čím to je a jak to odstranit..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, já myslím, že tam někde podpora je, ale nevím, jestli česky. Momentálně jsem jen na mobilu. Já jsem u tebe s chromem problém neměla. Zkusím se zítra podívat. Mám čtyři prohlížeče, přijdu to s nimi.

      Vymazat
    2. Maruško, moc ti děkuju! :) Je to zvláštní. Některým lidem se to přes Chrom zobrazuje správně a jiným špatně. A podobně se to chová i s Edge. Nespěchá to, ale když budeš mít čas to odzkoušet, budu ráda :).

      Vymazat
    3. Jitko, mrkla jsem na to přes počítač a opravdu tam máš text v jiném fontu. Tento text se ti objevuje pouze u odkazů. Když jsem si text zkopírovala do Wordu, tak se mi ukázalo písmo, ve kterém je text napsán. Když jsem u něho změnila font, tak se ukázal krásně česky. Nevkládala jsi odkaz třeba z mobilu? Nebo nekopírovala jsi odkaz z nějaké aplikace? Když se podívám přes mobil Adroidem, tak je vše OK. Jedná se o font s názvem Wingdings. Je součástí fontů systému Windows. Zatím toto mé zjištění. Na to, že jsi vkládala článek u mobilu mi dávají tušit i emotikony za textem článku.

      Vymazat
    4. A nápověda a fórum nápovědy je v PHR pod symbolem otazníku a lze zvolit češtinu a odeslat dotaz.

      Vymazat
  13. Hodně zvláštní stavba rozhledny mě dostala.

    OdpovědětVymazat
  14. Hodně zvláštní rozhledna, ale s takovými bytelnými podpěrami, v nichž se točité schodiště úplně ztrácí, určitě nehrozí, že by se mohla zhroutit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhledna určitě vydrží, je pevná, ale já jsem měla strach, že se zhroutím, když jsem viděla pod nohama prázdno. :)

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.