úterý 24. listopadu 2020

Kittenberger-svět divů v zahradách fantazie

S naší oblíbenou cestovkou se jedeme podívat do Rakouska, konkrétně do údolí Wachau a přilehlých měst v Dolním Rakousku  Ve Zlíně přistupuje náš průvodce, tentokrát muž , a hned se dovídáme překvapení. Než dojedeme do prvního plánovaného města, navštívíme zahradnictví vybudované rodinou pana Reinharda Kittenbergera v obci Schiltern.  

Když se podíváme na plánek a popis jednotlivých zastávek, vidíme, že nás čeká opravdu zážitek. Však jsou to vlastně zážitkové zahrady, kde se můžeme nejen inspirovat, odpočívat, kochat se....V současné době nabízejí Kittenbergerovy zážitkové zahrady 40 láskyplně vytvořených tematických zahrad, velkou vzdušnou a prosvětlenou restauraci a velkoryse koncipovaný prodejní prostor, ve kterém jsou nabízeny rostliny a zahradní doplňky a dekorace všeho druhu.

 Poskládali jsme se a průvodce zakoupil vstupenky. Jedna z pokladních nám otevřela vstup pro hromadné výpravy a každému s úsměvem podala český prospekt. A z tohoto prospektu budu také citovat mezi fotoskládačkami.

V obdivuhodném světě zahrad plných fantazie sousedí Asie s vinicemi, portugalská vášeň se tu setkává s keltskou silou, po duze sklouznete do vyprahlé stepi a ze skluzavky rovnou na balační vor. Bylinky se vzpínají do výšky kopce dvěma cestami, které se ve spirále niky nestřetnou.
Všechny altánky a posezení, či lehátka můžeme použít. Ale my moc nevysedáváme. Máme na prohlídku hodinu a půl a nechceme nic vynechat.
Na následující koláži je vidět ona největší bylinková spirála na světě. Je z ní také krásný výhled na celou zahradu.




I když jsme zde trávili relativně dost času, přesto bych si to dokázala užívat mnohem déle, ale čeká nás ještě spousta dalších zážitků. Jen škoda, jak se dovídáme nenavštívíme městečko Dürnstein a hrad nad ním, jak bylo původně v plánu. Tak asi ty zahrady byly místo toho  Než nasedneme do autobusu a budeme pokračovat do města Krems, koupíme si magnetku.


22 komentářů:

  1. Maruško,to je nádhera.Tam by se mi líbilo.
    Měj hezký den

    OdpovědětVymazat
  2. Hodina a půl je na tyhle zahrady děsně málo, to je tak na půl dne. Byla jsem tam v prosinci a byla jsem tam v červnu a oboje, kupodivu i v tom prosinci, nabízí nádherné pohledy. Bohužel, protože jsme dál pokračovali do Retzu na čerty, utekla nám ta nejkrásnější expozice, a to vánoční osvícení celého toho areálu zahrad, a barevně podsvícená a hudbou provázená fontána na tom jezírku. Ono si ani nestačíš posedět v některém z těch altánků. To chce jet po vlastní ose a opravdu si na to nechat celý den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, to by teda chtělo více času. Však by si tam mohl člověk i posedět, kochat se vdechovat, nasávat,.....Ale ono to tak se zájezdy je. Alespoň na fotkách pak ten fofr není vidět...a vlastně si to člověk nad těmi fotkami vychutnává dodatečně.

      Vymazat
  3. Majko, nádhera, až se tají dech.👍🌸 Pro milovníka kytiček je to určitě úžasný zážitek.
    Měj hezký a pohodový den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A také vby si tam těch kytiček a všelijakých zahradních doplňků a soch a sošek mohl koupit....

      Vymazat
  4. Musel to být fakt nádherný zážitek, jen toho času by to asi chtělo víc. Určitě by se mi tam také líbilo ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A tím časem to je vždy na zájezdech takové. Ale zase když člověk nemá auto, tak je rád, že něco vidí. :)

      Vymazat
  5. Krásné zahrady a také si myslím, že si jejich prohlídka zaslouží více času.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vydržela bych tam celý den. Těch malebných zákoutí je tam spoustu.

      Vymazat
  6. Moc krásné zahrady. Také bych tam vydržela chodit a obdivovat. Hezké fotografie.

    OdpovědětVymazat
  7. Moc zajímavé a pěkné místo :)
    Zdraví Marie

    OdpovědětVymazat
  8. To musel být úžasný zážitek, Majko, přímo pohádkový. Na důkladnou prohlídku by to ale chtělo mnohem víc času, tak dva-tři dny. ;)
    Pořídila jsi krásné záběry, pěkně jsi nás namlsala. :D

    OdpovědětVymazat
  9. Neuvěřitelné, že něco takové je schopná vybudovat rodina, těch jezírek a záhonů, celý areál působí spíš jako královská zahrada. To snad není ani v Květné zahradě v Kroměříži.
    Pěknou zastávku průvodce našel.

    OdpovědětVymazat
  10. Oni spolupracují se zahradnickým učilištěm a školou. Ti se o to starají, učí se tam a budují to. To je to samé tady v Litomyšli ve školkách.

    OdpovědětVymazat
  11. zahrady jsou nádherné, Wachau kouzelné,byli jsme tu na cyklozájezdu,Sv.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na kole to musí být také super zážitek. když se sejde dobrá parta...:)

      Vymazat
  12. Je tam moc hezky,také jsme tam byli....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evičko, ty jsi známý cestovatel. Prosím tě, máš v pořádku blog? Mně se to, co jsem přenášela sem, všechno ztratilo., Stránky na grafice byly a ještě jsou mnohde bez obrázků. Celé to musím opravovat. Děs. Myslím na všechny, kdo si přenášeli kopii podle návodu na blog.cz. a mají fotografický blog.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.