pátek 13. listopadu 2020

Za chráněným šafránem do Lačnova

Obrazy přírody brzkého jara a pozdního podzimu se hodně podobají. Ale přece jen v detailech se liší. Právě máme podzim, ale já vás již opět návratem v čase zavedu do jarní přírody a třeba bude náš výlet pro někoho inspirací. Je březen a....
právě v těchto dnech vykvetl v Lačnově na Vsetínsku vzácný šafrán bělokvětý. Jedná se o nejbohatší lokalitu v celé České republice. Crocus albiflorus je označen jako přírodní památka a každoročně tu vykvetou tisíce květů.

Dostanete se sem autem, na kole i pomocí veřejné dopravy a malinký kousíček se projdete pěšky.

My jsem se vypravili vlakem z Valašského Meziříčí do Horní Lidče a už máme přistavený autobus do Lačnova. Je to pohodlné, zastávka je hned u školy. Na mapě je lokalita vyznačena za školou, projdeme školním hřištěm na jehož konci je otevřená branka s cedulkou "šafrány".Okolo louky je vybudované dřevěné zábradlí. Dá přece rozum, že se návštěvníci nemohou procházet mezi tisíci květy a dupat po nich. I když kytičkám plot nezabrání, aby se dostaly i do širokého okolí. 


 Nadšeně vytvořím pár snímků a pokračujeme směrem na obzor přes louku mezi zoranými poli. Naskýtá se nám krásný výhled do krajiny směrem na Valašské Klobouky. Vlevo nad vsí se tyčí docela novodobý kostel. Vydáváme se k němu přes louky a kousek po asfaltce.

Je jaro a tak jsem si mohla vyfotit i ještěrku, která byla tak dokonale maskovaná, že bez manželova upozornění bych ji přehlédla. A na kraji lesíku pak ještě pozoruji hemžení mravenců. Jak ti to jen dělají, že se neušlapou.

Hned za kostelem, postaveným v roce 1969, je pomníček a malý lesík, kolem kterého odbočíme doleva a sestoupíme k místnímu stadionu. Na tribuně posvačíme, odpočineme a přes louky mezi potokem a silnicí se vydáváme směrem do Horní Lidče. Manžel nepůjde po silnici, když může jít po poli, které je ještě zmrzlé. 

Jako milovník vody si nemohu nechat ujít procházku kolem lačnovských rybníků. Ještě úplně neroztál led, ale na březích již posedávají nadšení rybáři. Je krásný jarní den a tak trochu posedíme také, kousek opodál, abychom nerušili. Na vlak domů máme tak okorát čas projít klidně Horní Lidčí. Horní Lideč mě překvapila svou úpravností. Domy krásně opravené, zahrady upravené, veliká škola s novou fasádou, u školy zbudované velké sportoviště a za ním stadion. Je možno se zde i ubytovat v několika chatkách.


Na nádraží už nás čeká náš spoj. Kafíčko z automatu si pohodlně vypiji už ve vlaku.
Našlapali jsme cestou necestou jen cca 7 km, ale užívali jsme si to. 

Pohled z okna vlaku na Čertovy skály u Lidečka

11 komentářů:

  1. Ty šafrány jsou úžasné! Mě to vždycky připomene knížku od Jaroslava Foglara Chata v Jezerní kotlině, mimochodem asi mojí nejoblíbenější foglarovku, ona se tak trochu vymyká všem ostatním. Tam zas kvetly šafrán na podzim. Tedy šafrán z kterého se sbírají blizny na koření. Akorát že jsem při těch různejch stěhováních zrovna o ní přišla.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to je nádherně rozkvetlá louka,radost pohledět....

    OdpovědětVymazat
  3. Krásné fotky, šafránová louka oko určitě potěší i když jenom na fotkách. Na jaro si budeme ještě muset chvíli počkat, zdravím ☺

    OdpovědětVymazat
  4. Nádherné fotografie krásné krajiny. Opravdu jsem si je vychutnala. Krásné jarní fotografie, které zvláště teď na podzim, kdy se všechno ukládá ke spánku, potěší. Máme se na co těšit i když pokud je zima zasněžená, tak ji mám také docela ráda. Přeji Ti Maruško krásné a klidné dny v pohodě a ve zdraví.

    OdpovědětVymazat
  5. Nádheráááááááááá a krajina je super procházka také děkuji Maruško ..pohodu přeji opatruj se ..

    OdpovědětVymazat
  6. Maruško, fajně jsem se prošla jarní krajinou, děkuji. Pochvala za krásné foto. ☺

    OdpovědětVymazat
  7. Nádherné fotky! :) Úplně z nich dýchá klid a pohoda! A toho šafránu... ach!

    Listy snů I Listy pohybu

    OdpovědětVymazat
  8. Krásné fotografie, jak šafránů, tak krajiny. Hezky jsem se s vámi prošla.

    OdpovědětVymazat
  9. Když se řekne, že něčeho je jak šafránu, myslel jsem, že to znamená velmi málo :).
    Čertovy skály vypadají hodně zvláštně, jako kdyby balvany byly naskládány na sebe uměle.
    Ta lezecká kostka je také prima, na jednu podobnou jsem letos vylezl, musíme si (my muži) pořád něco dokazovat :).

    OdpovědětVymazat
  10. Šafrán kvete opravdu nádherně, vidět to naživo, to muselo být něco :) Líbí se mi ta ještěrka, jak je pěkně maskovaná :)

    OdpovědětVymazat
  11. Uf... nádherná procházka s nádhernými snímky. Díky za to. Je krásné, že se takhle touláte naší krásnou zemí a že nám tak ukazujete místa, kam se třeba nikdy nepodíváme. Hodně pohody přeji.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.