pátek 18. prosince 2020

Balneopark Lázně Jeseník

 
Do lázní jsme jeli autobusem ze Zlatých Hor s přesedáním v Jesleníku. Lázně založil Vincenz Priessnitz v roce 1822. Jedná se o léčebnou metodu vodoléčba. Nejen voda, ale i soulad s přírodou a jejími zákony pomáhá léčit. A za léčebnou byl zbudován nebo obnoven park, kde i běžný host turista může projít léčebnou procedurou. 
Voda v jednotlivých bazéncích byla ledová a u každého bazénku byly pokyny, jak dlouho ve vodě setrvat. Po každé koupeli se má tak 30 minut odpočívat na sluníčku. Sluníčko sice není, ale i tak jsme vodu vyzkoušeli. Když jsem vylezla z ledové vody už v horním bazénu, měla jsem pocit, že šlapu po horké dlažbě. I trávník byl příjemně vyhřátý, když jsem bosky přecházela k dalšímu bazénku. U horního bazénu jsou nádrže na noření rukou do studené vody. 

Před obědem jsme se prošli areálem nad léčebnou. Oběd v restauraci Hrad jsme si dali venku, i když pak začalo pršet, zvládli jsme to pod deštníky zahrádky a zatím si četli i informace o historii Hradu.
Po obědě jsme se vydali na kolonádu. Od jiných v lázeňských městech se liší. Ovšem mluvíme-li o spojení s přírodou nemůže být kolonáda jiná.

Kolonáda tvoří okruh, kterým se dostaneme zpět k léčebně. 

10 komentářů:

  1. Nádherné.My jsme byli na dovolené v Jeseníkách v říjnu a měli jsme moc krásné počasí i když dost studené.A jediný den bylo mlhavo a to když jsme byli tady v lázních na výletě.Nádherně jsi to všechno zachytila.
    Měj hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zajímalo mne, co píší na cedulkách u bazénků a jsem ráda, že jsem si to vyzkoušela. bylo to osvěžující a ta voda už se pak nezdála tak strašně studená,jako na začátku.

      Vymazat
  2. Hezká procházka, také máme projito.

    OdpovědětVymazat
  3. V lázních jsme nebyli, tak jsem se ráda podívala. Do té ledové vody bych asi nevlezla.;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ona ta voda nebyla zas úplně ledová, ale studený byla hodně, jako třeba jarní bystřiny stékající z hor. Také se tam mělo postát jen několik minut. Po několika ponořeních v různých bazéncích už to bylo docela příjemné. A fakt chůze bosky po trávě luxusní a hřejivá.

      Vymazat
  4. Nádherné fotografie překrásných lázní. Videla jaem o nich nějaký dokument. Ja tam opravdu nádherně a moc hezky jsi vše nafotila. Děkuji za příjemnou podívanou i průvodní text.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady bych si dovedla představit lázeňský pobyt. :D

      Vymazat
  5. Také jsme si dopřáli ledovou koupel v balneoparku i procházku po lázních. Koupel je opravdu zážitek!👍👏 My měli ale podstatně jiné počasí. Sluníčko a teplota překročila třicítku.🌞
    Pořídila jsi parádní snímečky.👍

    OdpovědětVymazat
  6. Pamatuji si impozantní budovu, ale víc jsme léčebné záležitosti nezkoumali, jen jsme prošli kolem těch balvanů směrem k Medvědímu kamenu. V. Priessnitz si vybral pěkné místo.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.