sobota 19. prosince 2020

Jeskyně na Špičáku a koupání ve Floriánu

Pro dnešní výlet nás zlákala jeskyně na Špičáku a koupání v rybníce Florián v Písečné.  Ze zlatých Hor se do Písečné svezeme autobusem a dále již budeme pokračovat pěšky.

Jeskyně Na Špičáku se nacházejí  v blízkosti prastaré obchodní cesty z Jeseníku do Nisy v dnešním Polsku., a proto se o jejich existenci vědělo již v historických dobách.  První zmínky o Supikovických jeskyních, mylně považovaných za opuštěné rudné doly, pochází ze zprávy Itala Anthonia Wale z roku 1430, čímž se řadí mezi nejstarší písemně doložené jeskyně u nás. 

Jeskyně na špičáku vznikly v krystalických vápencích (mramorech) staroprvohorního stáří, které vystupují na povrch jako dva významné vrcholy pojmenované Velký Špičák a Malý špičák....Viz naučná tabule.

Už cestou k jeskyním jsme minuli rybník Florián, kde jsme se chtěli trochu protáhnout ve vodě. Sluníčko ale zatím někam zalezlo, ale když už jsem tady.....Možná i počasí zavinilo, že tu nebyli lidi,  jen pár jedinců a mohli jsme využít vše, co se nabízelo, včetně lehátek a člunů. Ty kotvily u břehu, stačilo si zajít do pokladny jen pro veslo, které jsme při návratu vrátili. Tady bych si dovedla představit i ubytování. 
V dálce začalo hřmít a sluníčko už se definitivně schovalo a tak se balíme na autobus. Nakonec se bouřka někam stočila, ale nevadí, už jsme se protáhli dost. 
Hezký den přeji a jestli jsem někoho inspirovala k pěknému výletu, jsem ráda. V roce 2012 byla restaurace čerstvě postavená a když kouknu dneska na mapy.cz pořádně se objekt rozrostl. Sem bych se klidně vrátila znova. 

20 komentářů:

  1. Moc zajímavý článek . Ta místa vůbec neznám.Děkuji za krásnou podívanou i zajímavé průvodní slovo. Přeji ti krásné dny a hlavně ať nožičky zase běhají jak potřebuješ.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Jaruško. Kéž by ale bylo kam běhat a nebylo všechno zakázané. :)

      Vymazat
  2. Maruško,nádherné fotografie a opět děkuji za vzpomínku.Jeskyni navštívil jenom můj manžel,já čekala venku.Bojovala jsem v té době s klaustrofobií,strachem z uzavřených prostor a tak to nebylo nic pro mě.U toho krásného rybníku jsme nebyli.
    Měj hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdyby s námi byl nejstarší syn, také by do jeskyní nešel. Ale on zase z trochu jiného důvodu.

      Vymazat
  3. Tedy ta sedmá jeskyňová .... no ta by mohla od minuty do učebnice biologie jako demonstrace ženských pohlavních orgánů! :-D :-D To se zas matička příroda vyřádila! Rybník parádní a moc se mi líbí to jezírko s lekníny v rámci toho rybníka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele, na co ty zase myslíš. :-D Ale je mi jasné, že asi není člověka, který by reagoval jinak. :-D

      Vymazat
  4. Maruško, krásné fotky. U toho rybníka bych si uměla představit dovolenou.
    My jsme při naší dovolené v Jeseníkách navštívili kromě Jeskyně na Špičáku ještě Jeskyně na Pomezí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tu druhou jeskyni neznám, ale člověk nemůže vidět a navštívit všechno. Dneska už je u rybníka další velký komplex a tak tam asi bude v létě hodně živo. tedy jestli to všechno kvůli těm současným opatřením nezkrachuje.

      Vymazat
  5. Parádní reportáž jako vždy! Tedy tvary jeskyní opravdu tříbí fantazii....a rybník je báječný. Voda prostě nemá chybu v žádné podobě.

    OdpovědětVymazat
  6. Krásné fotky a nádherný rybník. Raději než jeskyně bych si vybrala ten rybník, dovolená by tam mohla být opravdu parádní ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S přistavěným novým komplexem u rybníka to tam určitě v létě žije. A je kam se podívat v okolí, takže dovolenou trávit tam je super.

      Vymazat
  7. Krásné fotky z jeskyně. Děkuji

    OdpovědětVymazat
  8. Ráda jsem se s Tebou podívala do mně neznámých míst. Krásná jeskyně.
    Zdraví Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za doprovod. Já jí nyní tak soukromě říkám barevná. Tím různorodým složením horniny je opravdu jako malovaná.

      Vymazat
  9. Děkuji za představení zajímavých míst a přeji příjemnou adventní neděli, Maruško! Helena

    OdpovědětVymazat
  10. Také jsme se tu během dovolené v Jeseníkách zatavili. Krásné místo.👍
    Přeji krásný adventní čas.🎄

    OdpovědětVymazat
  11. Jeskyni si pamatuji jen matně, ale rybník vůbec ne, areál je opravdu krásný, stylové dřevěné terasy i doplňky budov, tam musí v létě být báječně.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.