pondělí 7. prosince 2020

Pulčínské skály

Skalní útvar Pulčínské skály se nachází v pohoří Javorníky asi 2km od obce Pulčín ve Zlínském kraji. Výchozím místem může být i vlakové nádraží Lidečko. Skály jsou hojně navštěvované turisty a mají velmi bohatou trampskou minulost. Skály žily trampskými písněmi, plápolaly tu ohně kamarádů.

Vstup do skal po modré značce je náročnější, méně zdatným turistům s dětmi je doporučena červená značka, ale ani tato cesta není žádná pohodlná procházka. V zimním období se modrá značka moc nedoporučuje.

A právě v zimním období od 15. prosince do 15 března láká turisty a obdivovatele přírodní úkaz Pulčínské ledopády. V průrvách a puklinách skal tvoří stékající voda a tající sníh obrovské rampouchy, které rostou až se podobají výzdobám krápníkových jeskyní. Odstíny oranžové barvy způsobuje sněžná řasa. Proč je to období tak časově omezené? Právě ten kousek oblasti, kde se ledopády vyskytují je mimo toto období uzavřen, kvůli ochraně živočichů, kteří zde žijí. Skály jsou přístupné po celý rok.

Z obce Pulčín jsou zřejmě ukazatele, jak se k této kráse dostat, avšak zespodu od Lidečka není jediná tabulka a směrovka.

S manželem, který zná Pulčíny v létě jako svoje boty, jsme se pokusili ledopády najít. Vyšli jsme od vlakového nádraží Lidečko po modré značce a u skal se napojili na červenou. Úzký vyšlapaný chodníček bylo to jediné, co nás utvrzovalo, že jdeme dobře. Prošli jsme kolem studánek a stoupali do skal k Hradisku a dále, ale vzdali jsme to. Možná kousek od cíle. Kdybychom měli jistotu, že jdeme dobře a že to již je blízko, snad bychom byli úspěšní, ale cesta sněhem a představa, že musíme ještě zpět až do Lidečka na vlak, který nepočká, na nás zanechala následky v podobě únavy. Okruh z obce Pulčíny a zpět je asi 5,5km z Lidečka cca 10,5km sněhem. Brát běžky do skal je nesmysl. Ale i tak jsme byli spokojení, den byl po dlouhé době slunečný.

 

 Ale, abych mnohé zájemce o ledopády neodradila, pokud jste motorizovaní, z Pulčína nebo ze Zděchova máte větší šanci. Je to blíž a označená cesta spolu s davy turistů.

16 komentářů:

  1. Maruško, děkuji za krásné fotky! Musela jsem se podívat, kde ty skály vlastně jsou - Lidečko a je jasno :o)
    Měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mrzí mne, že jsme nedošli až k nim, ale v tom úzkém vyšlapaném chodníčku se šlo docela špatně a tak jsme postupovali pomalu a čas nám nedovolil jít dál. Snad je najdeme někdy příště, i když to by asi bylo lepší se nechat vyvézt až do vesničky Pulčín. Ale byl ukázkový den a tak nám neúspěch tolik nevadil. Také přeji hezký den.

      Vymazat
  2. Moc pěkné fotky z pěkného výletu.Když se povede takový den- sněhový a se sluníčkem, tak je to nádhera.
    Pohodový den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, když je sluníčko, tak je to opravdu požitek, taková procházka. Zažili jsme i sníh a mlhu a naštěstí bylo na trase více lidí, tak jsme si nepřipadali tak ztraceně. To zase ale bylo v našich milovaných Pustevnách a na Radhošti. :)

      Vymazat
  3. Tak kdyby aspoň bylo takhle letos .... To bych snad i tu zimu vzala na milost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Manžel má obavy, že když bylo tolik srážek přes rok, tak bude zima na sníh skoupá.

      Vymazat
  4. Musel jsem si nejdříve otevřít mapu, abych věděl, v kterých místech se to nachází. Pak jsem šel už ve Vašich stopách, a díval se po nějakých ledopádech. Bohužel nic, jen hezky zasněžený les a prošlápnutá cestička. Studánka je docela lákavá a určitě má i ledovou vodu. Nedaleko jsem zahlédl zapomenutou bundu a hůlky, ale nikoho komu by patřily. Hezký výšlap.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ledopády jsme nenašli, čas nás tlačil a ony jsou jen v jednom místě, ve skalách. Kdybychom měli auto jeli bychom až do obce a tam už je to kousek a dokonce se směrovkami. Na internetu je fotek hafo. :)

      Vymazat
  5. Maruško,to je nádhera.Doufám,že napadne trochu sněhu a budeme se v něm moci projít na našich oblíbených místech v Českém ráji.
    Hezký předvánoční čas.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Český Ráj je opravdu ráj. Musí tam být krásně i v zimě. Sníh prosvítí krajinu.

      Vymazat
  6. Kochám se, kochám - a ten bílý sníh mne úplně dostal. Touláte se krásně a já díky tobě vidím zase krásná místa. Hezký advent, Maruško.

    OdpovědětVymazat
  7. Moc krásné fotografie. zajímavá místa. Moc se mi líbí. U nás bývá sníh docela brzy. letos nic...jednou poprašek. Je to takové zvláštní. Také minulá zima byla na sníh skoupá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Manžel se domnívá, že bylo hodně srážek v létě a tak už na zimu nic nezbylo. Holomrazy nejsou moc dobré. Ale za posledních snad deset let se zima trochu posunula. Přichází pozdě a sníh napadne i v dubnu.

      Vymazat
  8. Nádhera a hodně zajímavé je, že nejlepší je to v zimě, protože v zasněžené krajině jsem nikdy na turistickém výletu nebyl.
    Na obrovské rampouchy si vzpomínám, když jsme kdysi byli v Jeseníkách a bydleli v chatě Kurzovní, ty byly určitě větší než metr.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rampouchy zdobící horské chaty se mi vždycky moc líbily. :) jezdili jsme v zimě často lyžovat na Pustevny nebo Bumbálku a kdysi dávno do Vrátné doliny na Malou Fatru. A jaro tam bývalo překrásné. Na všech horských chatách rampouchy. :)

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.